Checklist: 9 aandachtspunten bij het starten van een bedrijf
Voor jezelf beginnen doe je meestal niet zomaar in een dag. Maar een goed voorbereide startende ondernemer telt dus voor twee. Wat zijn de voornaamste zaken om rekening mee te houden?
Je eigen bedrijf starten, hoe doe je dat eigenlijk? Waar begin je? Het is dé vraag die veel startende ondernemers zichzelf stellen. Met dit stappenplan ben je klaar voor de start van je onderneming.
Stap 1: Rechtsvorm kiezen
Iedere onderneming moet ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar moet je direct aangeven welke rechtsvorm het best van toepassing is op jouw bedrijf.
Soorten rechtsvormen
De rechtsvorm die je kiest heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid van de organisatie en bepaalde belastingverplichtingen. Er bestaan veel verschillende rechtsvormen:
Veruit de meeste startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak. Maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat een bv, vof of stichting beter aansluit bij jouw bedrijfsvoering. Moeilijk kiezen? Lees je welke rechtsvorm bij jou past.
2. Inschrijven bij KVK
Een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KVK) is verplichte kost voor (bijna) iedereen die een eigen bedrijf wil beginnen. Om te kunnen ondernemen, moet jouw bedrijf namelijk ingeschreven staan in het Handelsregister. Dat moet uiterlijk één week nadat je gestart bent. Maak online een afspraak en ga vervolgens naar een KVK-kantoor. Dit kost € 80,10 en mag je aftrekken.
De Belastingdienst stuurt je ongeveer na een week per post een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer toe als je btw-plichtig bent.
Stap 3: Ondernemingsplan schrijven
Een succesvolle start met je eigen zaak begint met het schrijven van een ondernemingsplan. Het is een handig en belangrijk instrument voor iedere ondernemer. Zowel als je gaat starten, maar ook om er later op terug te kunnen vallen.
Het schrijven van een ondernemingsplan helpt je om grip te krijgen op je bedrijf en de uitdagingen die je bij het starten tegenkomt. Je dwingt jezelf na te denken over alle onderdelen.
Een goed ondernemingsplan beschrijft je doelen en gaat in op hoe je deze wil bereiken. Startende ondernemers zien soms op tegen het schrijven van een ondernemingsplan (ook wel businessplan genoemd). Maar wanneer je hier serieus mee aan de slag gaat, dan kan het je veel voordeel brengen:
Stap 4: Bedrijfsadministratie opzetten
Als ondernemer ben je verplicht om administratie bij te houden. Niet de leukste klus, maar als je de boekhouding vanaf de start goed inricht wordt het een stuk makkelijker. Je kunt de boekhouding uitbesteden, maar het is wel handig om de basis zelf te snappen.
Door je cijfers te begrijpen, kun je namelijk betere keuzes maken voor je bedrijf. Zo zijn je omzet, winst en cashflow handig om te kunnen berekenen. Een boekhouder kan je dan weer helpen met handige aftrekposten.
Stap 5: Zakelijke rekening openen
Ga je een eigen bedrijf beginnen? Het openen van een zakelijke rekening is vaak de eerstvolgende logische stap. Zakelijk bankieren is een goede manier om overzicht te houden voor wat betreft je inkomsten en uitgaven. Ook voorkom je hiermee dat jouw zakelijke en privé-administratie straks hopeloos door elkaar lopen. Dat maakt de administratie nog een stukje makkelijker.
Benieuwd hoe een zakelijke rekening jou kan helpen beter te ondernemen? Hier lees je de belangrijke voordelen.
Stap 6: Vergunning aanvragen
Als ondernemer moet je soms rekening houden met het aanvragen van vergunningen. Denk aan een bouwvergunning voor als je een bedrijfspand wilt verbouwen.
Daarnaast krijgen ondernemers die een eigen zaak beginnen vaak te maken met milieuvoorschriften op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen. De regels die op jou van toepassing zijn kunnen per regio, vakgebied en type onderneming verschillen.
Ook als je een bedrijf aan huis wilt beginnen, moet je mogelijk rekening houden met bepaalde voorwaarden. Check hoe dit zit bij jouw gemeente.
Stap 7: Creëer de juiste website
Een beetje bedrijf kan tegenwoordig eigenlijk niet zonder een zakelijke website, die je vervolgens kunt promoten op de bekende social media.
Je kunt de website laten ontwerpen door een professioneel bureau of - als je een beetje handig bent - zelf een (iets simpelere) variant maken. Het ligt aan jouw specifieke wensen en budget of dit een wenselijk alternatief is.
Zorg dat de content (teksten, beeld etc.) voldoen aan de huidige SEO-trends, zodat de website bij de eerste zoekresultaten in Google verschijnt. Ook hiervoor kun je een gespecialiseerde tekstschrijver inhuren.
Stap 8: Sluit de juiste (zakelijke) verzekeringen af
Een ongeluk - of het nu om een lichamelijk of psychisch probleem gaat - zit in een klein hoekje. Waar je als werknemer nog kon rekenen op de steun van je werkgever, ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor de (financiële) gevolgen van ziekte en ongelukken.
Denk aan het afdekken van persoonlijke risico's, maar reken ook het afsluiten van zakelijke premies mee. Bij Rabobank kun je via Interpolis direct meerdere persoonlijke en bedrijfsrisico's in één keer afdekken. Hier vind je de belangrijkste verzekeringen voor starters op een rij.
Stap 9: Vind opdrachtgevers en klanten
Last but not least: acquisitie plegen moet een van de belangrijkste punten op jouw takenlijstje worden. Een eigen zaak beginnen kan niet zonder klanten. Een gebrek aan nieuwe klussen betekent immers dat jij weinig geld verdient en dat kan de uiteindelijke groei van jouw bedrijf in de weg staan.
Netwerken loont: een actieve houding levert vaak nieuwe contacten én opdrachten op.
Je zult zien dat er met een actieve netwerkhouding snel nieuwe contacten op je pad komen. Ga dus niet achter je computer zitten wachten tot er aanvragen binnenkomen, maar ga actief op zoek:
Stap 10: Doe de ondernemerscheck
Ben je ondernemer voor de btw? Dat betekent niet automatisch dat je ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Als je in die categorie valt, kun je veel belastingvoordeel krijgen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek
Om een indicatie te krijgen of je door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien, kun je de ondernemerscheck doen. Hier beantwoord je anoniem vragen als:
Let op dat je werkzaamheden niet aangemerkt kunnen worden als schijnzelfstandigheid. Lijkt je relatie met je opdrachtgever erg op loondienst? Dan kan de Belastingdienst bepalen dat er sprake is van een dienstverband en dus schijnzelfstandigheid. Het woord zegt het eigenlijk al: je lijkt zelfstandig, maar bent het eigenlijk niet.
Stap 11: Blijf leren en groeien
Ondernemen is één lang leerproces. Ook al ben je al tien jaar bezig met je zaak, je blijft altijd leren. Je moet jezelf ook blijven ontwikkelen om met je bedrijf te kunnen groeien.
'Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg', is niet voor niets een gevleugelde uitspraak van Albert Einstein.
Na de start van je zaak moet blijken of je plannen en strategieën ook echt blijken te werken in de praktijk. Waarschijnlijk zul je gaandeweg een aantal zaken moeten aanpassen, maar dat is wel de manier om door te groeien van startende naar serieuze ondernemen.
Voor jezelf beginnen doe je meestal niet zomaar in een dag. Maar een goed voorbereide startende ondernemer telt dus voor twee. Wat zijn de voornaamste zaken om rekening mee te houden?