De 8 gouden regels van importeren

Bijgewerkt op 21 juni 2024
9 min  leestijd
79.844
Auteur: Marieke Leijnen
Gouden regels importeren ondernemers

Producten uit verre landen importeren en deze op de Nederlandse markt brengen: klinkt dat jou als muziek in de oren? Laat je dan niet te snel afschrikken door de regelgeving en administratie. Internationaal ondernemen is leuk!

Importeren doe je niet zomaar, een goede voorbereiding is essentieel. Deze stappen helpen je om goed beslagen ten ijs te komen.

  1. Marktonderzoek
  2. De kostprijs berekenen
  3. Importplan maken
  4. Word je importeur of handelsagent?
  5. Ga je outsourcen?
  6. Belastingen en douane
  7. Producteisen
  8. De invoervergunning

1. Importeren? Doe eerst marktonderzoek

Meten is weten. Jij kunt die prachtige handgeweven tassen uit Ecuador wel een onmisbaar item vinden voor ieders garderobe, maar zijn er genoeg mensen in Nederland die er net zo over denken? Tijd voor marktonderzoek.

Om erachter te komen of jouw importplannen haalbaar zijn, doe je er dan ook verstandig aan om de Nederlandse markt eerst goed te onderzoeken. Is er voldoende vraag naar het beoogde importproduct en zo ja, welke kostprijs kun je daarvoor ten opzichte van concurrenten rekenen.

  • Bedenk daarbij dat als jij een product wilt importeren dat al in Nederland verkrijgbaar is, je dus meer te bieden zult moeten hebben dan concurrenten.
  • Zo kun jij  ervoor zorgen dat jouw product of dienst sneller, stipter en blijvend leverbaar is.
  • Dat je een betere garantie geeft en dat de producten eenvoudig te repareren zijn.

Gat in de markt

Als je een product naar Nederland wilt halen dat hier nog niet wordt verkocht, dan is er wellicht sprake van een gat in de markt. Maar pas op. Stel jezelf de vraag waarom het product nog niet in Nederland verkrijgbaar is. Een product kan in een ander land prima verkopen, maar in Nederland volstrekt niet aanslaan.

Bijvoorbeeld doordat afnemers hier een andere smaak of voorkeur hebben, doordat de cultuur of leefgewoontes hier niet aansluiten bij het product, doordat de wettelijke eisen de import niet toelaten of vanwege gezondheids- of milieuaspecten.

  • Check of er invoerbeperkingen of invoerverboden gelden voor het product dat jij wilt invoeren.

2. Kostprijs voor je importproduct berekenen

Wat is een redelijke prijs voor het importproduct? Een kostprijsberekening maakt duidelijk welke kosten jij straks maakt om het product naar Nederland te halen. Zo bereken je welk bedrag je moet vragen om winst te kunnen maken.

Houd rekening met je eigen kosten

Belangrijk hierbij is dat je de eigen kosten (transportverzekering, mogelijke opslagkosten etc.), maar zeker ook jouw doelgroep voor ogen houdt. Aan wie denk je het product uiteindelijk te gaan verkopen?

Op deze manier reken je straks een goede prijs die al je kosten dekt, maar waarmee jij je ook weer niet te snel uit de markt prijst. 

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

3. Importplan maken

Is er op de Nederlandse markt voldoende behoefte naar jouw product en heb je de kosten en doelgroep goed in kaart gebracht? Dan is het tijd om de plannen concreet te maken.

Dit doe je door een importplan op te stellen, waarin je de theoretische stappen beschrijft die nodig zijn om import te realiseren. In het plan analyseer je daarnaast de mogelijkheden en beperkingen op het gebied van:

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

4. Word je importeur of handelsagent?

Ga jij de producten straks op eigen houtje inkopen en in Nederland verkopen? Of wil je als tussenpersoon voor een buitenlandse opdrachtgever fungeren en naar Nederlandse klanten op zoek gaan?

Als importeur koop je zelf goederen in bij een buitenlandse leverancier en houd je de regie meer in eigen hand. Een handelsagent bemiddelt alleen tussen fabrikant en klant.

Financieel risico

Zelf importeren is wellicht lucratiever, maar in dat geval loop je financieel gezien wel een groter risico. Houd er rekening mee dat je zowel als importeur of handelsagent de eventuele gemaakte afspraken schriftelijk moet laten vastleggen. 

5. Outsourcen: productie uitbesteden

Outsourcen is het uitbesteden van (een deel van) de productie naar het buitenland. Dit biedt kansen én risico's. Begin met het bepalen van jouw kernactiviteiten. De bedrijfsprocessen waarmee jij je écht onderscheidt in de markt kun je in veel gevallen beter niet uitbesteden. 

De grootste risico's van outsourcing zijn het gebrek aan goede communicatie en slechte kwaliteit vanuit de leverancier.

6. Importeren, denk aan douane en belastingen

Geïmporteerde goederen uit landen buiten de EU mag je hier nog altijd niet zomaar op de markt brengen. Je bent in dit geval wettelijk verplicht de betreffende producten via de douane 'in het vrije verkeer' te brengen.

Kort gezegd houdt dit in dat jij straks aangifte moet doen over de productinvoer en hierover invoerrechten en andere belastingen betaalt.

Douane-expediteur inhuren

De aangifte en het voldoen aan overige douaneverplichtingen is specialistenwerk. Je kunt deze tijdrovende klus wellicht dan ook beter uitbesteden aan een douane-expediteur. 

7. Producteisen

Er gelden mogelijk bepaalde eisen voor de producten die je wilt gaan importeren. Zo moet jij straks in ieder geval rekening houden met zaken als de Warenwet, CE-markering, productaansprakelijkheid en voorschriften rond eventuele merken en octrooien.

Let op: wanneer je namens jouw onderneming (preparaten van) chemische stoffen importeert of produceert, moet je ook denken aan de REACH-wetgeving.

8. Vraag een invoervergunning aan om te importeren

Mogelijk moet je voor het importeren van jouw product in het bezit zijn van een invoervergunning. Sommige goederen mag je namelijk helemaal niet of slechts beperkt invoeren. Andere goederen zijn alleen toegestaan wanneer jij of het product voldoet aan (strenge) voorwaarden.

Strenge controles invoer

In de meeste gevallen betekent dit dat er specifieke documenten aan de zendingen moeten worden toegevoegd. De douane controleert of jij aan de regels voldoet op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu.

Bij Ondernemersplein vind je een volledig overzicht van goederen die nauwkeurig worden gecontroleerd. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meest gestelde vragen over importeur worden

  • Hoe begin je met producten importeren?
    Begin bij het begin. Onderzoek eerst of jouw importplannen haalbaar zijn. Doe marktonderzoek en bekijk of er voldoende vraag is naar jouw importproduct.
  • Hoe maak je een importplan?
    Als het marktonderzoek genoeg reden geeft om de geplande import door te zetten, kun je beginnen aan een importplan. Dit is een hulpmiddel om de kansen op succes te bepalen. Je beschrijft de theoretische stappen die nodig zijn om je product te importeren. Je kijkt bijvoorbeeld naar zaken als transport, financiën, juridische zaken, wet- en regelgeving en algemene voorwaarden. Welke mogelijkheden en beperkingen zijn er? Een importplan voorziet ook in de theoretische stappen die nodig zijn om de import te realiseren.
  • Wat is het verschil tussen een importeur en een handelsagent?
    Een importeur koopt zelf goederen in bij een buitenlandse leverancier. Een handelsagent importeert niet zelf de goederen, maar bemiddelt alleen tussen de fabrikant en de klant.

Meer over internationaal

Meer over internationaal
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten