1. Gebruik uw apparatuur verantwoord
Print bijvoorbeeld geen e-mails uit als dat niet strikt noodzakelijk is. Wilt u toch printen, doe dat dan dubbelzijdig. Gebruik spaarlampen waar mogelijk en zet lampen, verwarming, computers en andere apparatuur uit wanneer u weggaat. Maak eventueel gebruik van bewegingsmelders en tijdschakelaars. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het scheelt u ook direct in de portemonnee.
2. Houd deuren gesloten en ventileer
Om 's winters de warmte binnen te houden en deze 's zomers juist buiten te laten, kunt u simpelweg uw deuren gesloten houden. Dat scheelt in de stookkosten (of airco) en is beter voor het milieu. Goed ventileren zorgt voor een beter werkklimaat. Pas dus wel op dat u met dat ventileren niet weer de warmte verliest die u binnen houdt door de deuren te sluiten.
3. Zamel uw afval gescheiden in
Groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier en karton, glas, petflessen en batterijen kunnen het beste gescheiden van het (overige) restafval worden ingezameld. Lever deze verschillende soorten afval ook afzonderlijk aan bij uw gemeente of afvalverwerker.
4. Beperk uw reiskilometers
Het aantal kilometers dat u zakelijk moet rijden, kunt u beperken door zoveel mogelijk vanuit huis te werken, en bij overleg gebruik te maken van telefoon- of videoconference. Afspraken buiten de deur kunt u proberen te combineren en op locaties te plannen die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Als u waar mogelijk de fiets of het openbaar vervoer neemt, spaart u het milieu. Heeft u toch een auto nodig, overweeg dan eens een deelauto. Voor uw eigen auto geldt: kijk goed naar het energielabel dat er aan hangt. Een zuinig label levert u al snel geld op én het is beter voor het milieu.
5. Zorg goed voor uw personeel
Als u personeel in dienst neemt: zorg dat zij geen onnodige risico's lopen. Maak indien mogelijk een gedetailleerd plan om uw medewerkers zo prettig en optimaal mogelijk te laten werken. De ARBO-regels dient u in ieder geval te respecteren, maar als u een stapje verder gaat, zult u zien dat uw medewerkers met meer plezier en energie naar het werk komen.
6. Communiceer open en eerlijk
Het lijkt een open deur, maar in de praktijk blijkt het vaak nog niet mee te vallen om open en eerlijk te communiceren met uw personeel. Toch is dat van groot belang voor een prettig werkklimaat en een goede motivatie van uw medewerkers.
7. Doe vrijwilligerswerk
Het hoeft niet veel tijd te kosten, maar het is van cruciaal belang voor het soepel draaien van de maatschappij: vrijwilligerswerk. Geef zelf het goede voorbeeld door een paar uurtjes per week (of desnoods per maand) aan vrijwilligerswerk te besteden. Ook leuk: samen met uw medewerkers vrijwilligerswerk doen.
8. Denk niet op de korte termijn
Als het gaat om uw bedrijfsresultaat of om gestelde commerciële doelen: denk niet teveel op de korte termijn. Een huis staat steviger op een goed fundament. Bouw uw organisatie dus zorgvuldig op, met oog voor mens en milieu.
9. Durf te innoveren
Innovatie is een belangrijk aspect van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Innovatie betekent in veel gevallen vooruitgang. Innovatief ondernemerschap hoeft geen kwestie van geld te zijn, maar van lef, out-of-the box denken en kansen zien en pakken.
10. Wees betrouwbaar
Zorg dat u altijd een betrouwbare partner, leverancier, klant en werkgever bent. Doe geen loze beloftes, maar houd u er aan. Altijd. Het zal zich zeker uitbetalen.
Lees ook: 7 duurzame tips voor starters.