8 redenen om nu te starten met ondernemen

Bijgewerkt op 05 oktober 2018
5 min  leestijd
12838
Image
Bedrijf starten

Wanneer start jij met je eigen bedrijf? Als je plan af is? Na de vakantie? In het nieuwe jaar? Wat dacht je van NU? Lees 8 redenen om gewoon te beginnen. 

1. Ervaren ondernemers zien het zonnig in

De economie is aangetrokken en ondernemers die je voorgingen, zien het weer helemaal zitten na de moeilijke recessiejaren. Bijna 80% van de Nederlandse ondernemers zijn positief over de groeiverwachtingen van hun bedrijf.

Dat is 20% hoger dan het Europees gemiddelde. Dit blijkt uit recent onderzoek onder 12.804 Europese mkb'ers in de EU van Microsoft en onderzoeksbureau Ipsos MORI (Bron: MKB Nederland). 

2. Jouw idee is nú geld waard

Stel dat je in 2011 een foodtruck was begonnen? Of een koffietentje in 2013? Trends en technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. 10 jaar geleden bestonden al deze bedrijven niet: Airbnb, Instagram, Snapchat, Uber, Pinterest en WhatsApp.

Je hebt geen tijd te verliezen als je een idee hebt voor een digitale tool of andere innovatie. Verzamel mensen om je heen waarmee je jouw bedrijf een vliegende start geeft en wees niet bang je idee met hen te delen.

3. Vrijheid ≠ nul zekerheid

Financiële onzekerheid is een van de redenen waarom mensen de stap van loondienst naar het ondernemerschap niet durven te maken. De hypotheek moet betaald worden en de kinderen gaan misschien studeren. Heb je in loondienst echter wel echt baan- en inkomenszekerheid? De arbeidsmarkt is veel onzekerder dan 15 jaar geleden. 

Dit betekent niet dat je roekeloos je baas de bons kunt geven. Je kunt als ondernemer je financiële risico's op allerlei manieren beperken. Gebruik bijvoorbeeld lijsten met mogelijke uitgaveposten (privé en zakelijk) voor snel overzicht en inzicht in je financiële situatie. 

Image
Cijfers en Trends Rabobank

Marktcijfers nodig?

Per branche hebben wij de laatste cijfers en trends voor je verzameld. Ideaal voor het opstellen van jouw marktonderzoek of jaarplan!
 
Bekijk cijfers & trends

Zonder actie geen succes. Mocht het ondernemerschap uiteindelijk niet lukken, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. 

4. Fiscaal startersvoordeel: daar profiteer je (nu nog) van

Je betaalt als startende ondernemer vrijwel altijd (veel) minder belasting dan in loondienst. Dat is ook logisch, want je vangt zelf veel risico's op. De belastingmeevaller kun je gebruiken om te investeren in je bedrijf en/of meer inkomenszekerheid (AOV, pensioenopbouw). Dan combineer je de vrijheid van ondernemen met (wat meer) financiële zekerheid.  

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Door het groeiend aantal zzp'ers is de discussie over de zelfstandigenaftrek en startersaftrek de laatste jaren opgelaaid in de Tweede Kamer. In 2017 analyseerde het CBS de belastingaangiften van zelfstandigen in 2014.

Wat bleek? Van de 849.000 zzp’ers hoefde 314.000 geen inkomstenbelasting te betalen. Dat is 40%. Deze discussie zal de komende jaren opnieuw opspelen. Zo wil Rutte 3 dat voor de zelfstandigenaftrek in 2020 1 tarief geldt. 

Tip!
Naast fiscaal voordeel, zijn er ook een aantal subsidies die misschien relevant zijn. 

5. Van ondernemen word je blij (= meer werkgeluk)

Uit onderzoek blijkt steeds weer dat jonge ondernemers meer werkgeluk ervaren dan jonge professionals in vaste dienst. Het verschil? De ondernemers kunnen meer van hun talent en passie kwijt in hun onderneming. Als je plezier in je werk hebt, is het doorgaans makkelijker om tegenslagen op te vangen.

Nieuwe opdrachten zullen misschien niet direct binnenstromen, maar wanneer je doet wat je leuk vindt, haal je op de dagen dat je wel werkt in ieder geval veel voldoening uit je werk. 

6. Als je dit leest, ben je klaar om in actie te komen

Als je hier bent aanbeland, ben je serieus geinteresseerd in starten. Maak je plannen snel concreet met: 

  1. een ondernemingsplan 
  2. een bezoek aan de Kamer van Koophandel-website
  3. een fijne werkplek aan huis

Image
Eigen bedrijf: nu is het moment

7. Je hoeft niet al je schepen te verbranden

Wie hoog durft te springen, neemt het risico om ook hard te vallen. Hoe goed je je ook op alles voorbereidt: je komt altijd voor verrassingen te staan. Zonder actie sowieso geen succes. Mocht het ondernemerschap uiteindelijk niet lukken, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. 

En: als je het niet aandurft om in één keer fulltime ondernemer te worden, kun je er mogelijk ook voor kiezen om - natuurlijk wel in goed overleg met je werkgever - een hybride onderneming te starten.

8. Flexibiliteit: je wint minimaal een uur per dag 

Voor veel mensen staat flexibiliteit in de top 5 van redenen om voor jezelf te beginnen. We noemen dit bewust als laatste, omdat je pas echt van dit voordeel profiteert als je de basis goed geregeld hebt. Start alleen vanuit de drive om te ondernemen en niet omdat je minder gedoe aan je hoofd wilt hebben.  

Voordelen flexibiliteit

Natuurlijk levert dit uiteindelijk wel die mooie bijkomende voordelen van ondernemen op: niet langer die vaste werktijden en geen verantwoording meer hoeven afleggen aan een baas. Een ander belangrijk punt: minder reistijd, minder files of overvolle treinen.

Gemiddeld win je een uur per dag als je vanuit huis werkt. Dat geeft flexibiliteit. Wanneer je op opdrachtbasis werkt, is er niemand die je op de vingers tikt als je 's middags een powernap doet en in de avonduren nog even doorwerkt. Zolang je de klus maar afrondt binnen de gestelde deadline.   

Image

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Lees ook

8 goede redenen om ondernemer te worden
Ondernemer worden: ben jij er klaar voor?
Stappenplan: zzp'er worden
Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor zzp'ers
6 aandachtspunten voor het starten met parttime ondernemen
Rutte III voor startende ondernemers: de 6 belangrijkste thema's

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten