Importeren, hoe doe je dat?

Bijgewerkt op 22 november 2021
3 min  leestijd
1.644
Auteur: Marieke Leijnen

Veel mensen denken er wel eens over één of meer producten uit het buitenland te importeren en vervolgens in ons land te verkopen. Velen laten zich echter afschrikken door de regelgeving en rompslomp. Maar is importeren wel zo ingewikkeld? En wanneer zullen uw importplannen slagen?

Evenals het ondernemen zelf, begint ook importeren met een goede voorbereiding. Voordat u zich überhaupt gaat verdiepen in de wet- en regelgeving, moet u eerst de vraag beantwoorden of er in Nederland wel behoefte bestaat aan het product dat u wilt gaan invoeren. Een goede marktverkenning vergroot de kans op succes aanzienlijk.

Concurrenten

Bedenk daarbij dat als u een product wilt importeren dat al in Nederland verkrijgbaar is, u dus meer te bieden zult moeten hebben dan uw concurrenten. Zo zou u ervoor kunnen zorgen dat uw product of dienst sneller, stipter en blijvend leverbaar is. Dat u een betere garantie geeft en dat de producten eenvoudig te repareren zijn. Ook met iets simpels als de verpakking kunt u uw concurrenten de loef afsteken, consumenten kijken nu eenmaal naar hoe aantrekkelijk het product verpakt is.

Gat in de markt

Als u een product naar Nederland wilt halen dat hier nog niet wordt verkocht, dan is er wellicht sprake van een gat in de markt. Maar pas op. Stel uzelf de vraag waarom het product nog niet in Nederland verkrijgbaar is. Een product kan in een ander land prima verkopen, maar in Nederland volstrekt niet aanslaan.

Internationaal zakendoen

Internationaal ondernemen?

Wees goed voorbereid op het land waar je gaat ondernemen. De Rabobank heeft 600 kantoren in het buitenland waar je ook als starter terecht kunt.

Bekijk je opties

Andere smaak

Bijvoorbeeld doordat afnemers hier een andere smaak of voorkeur hebben, doordat de cultuur of leefgewoontes hier niet aansluiten bij het product, doordat de wettelijke eisen de import niet tolaten of vanwege gezondheids- of milieuaspecten. Check ook of er wellicht invoerbeperkingen of invoerverboden gelden voor het product dat u wilt invoeren.

Importplan

Als het marktonderzoek u genoeg reden geeft om de geplande import door te zetten, kunt u beginnen aan een importplan. Dit is een hulpmiddel om de kansen op succes te bepalen. Een importplan voorziet in de theoretische stappen die nodig zijn om import te realiseren. Ook de bijkomende kosten, risico’s en verplichtingen kun u alvast in kaart brengen. In het importplan analyseert u de mogelijkheden en beperkingen op het gebied van transport, financiën en juridische zaken (waaronder dus ook wet- en regelgeving).

Hulp

Als u alles in kaart heeft gebracht, kunt u met de daadwerkelijke import beginnen. Bedenk daarbij wel dat u niet de eerste Nederlander bent die gaat importeren en dat het dus zeer raadzaam kan zijn om bij collega’s te informeren waar zij zoal mee te maken kregen. Ook allerlei instanties helpen u graag op weg.

Instanties

Zo heeft de Rijksoverheid een site over Internationaal Ondernemen gelanceerd waar u heel veel informatie vindt. Ook Agentschap NL biedt u wat dat betreft veel informatie. En natuurlijk is er altijd de Kamer van Koophandel om u op weg te helpen.

Advies via uw bank

Vergeet ook zeker uw bank niet. De Rabobank heeft veel ervaring met internationale handel en biedt u graag ondersteuning bij uw importplannen.

Calculator verzekeringen berekenen

Transportverzekering

Verzeker je voor diefstal of beschadiging van spullen tijdens transport.

Bereken je premie

Meer over internationaal

Meer over internationaal
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten