Ondernemen na je pensioen: dit zijn de regels

Bijgewerkt op 18 juni 2021
5 min  leestijd
31346
Image
Ondernemen na je pensioen: dit zijn de regels

Wanneer je met pensioen gaat, ben je niet verplicht te stoppen met werken. Sterker: steeds meer pensioengerechtigden besluiten te gaan ondernemen of laten zich na hun pensioen als freelancer inhuren. Maar wat zijn de (fiscale) regels als je gaat ondernemen na je pensioen?

Ondernemen na je pensioen

Waarom zou je jezelf als pensioengerechtigde niet verhuren als freelancer? Of een eigen bedrijf beginnen, omdat je daar nu eindelijk wél tijd voor hebt?  Steeds meer mensen zijn ook na hun pensioengerechtigde leeftijd nog actief op de arbeidsmarkt.

Voorbeelden van manieren om te ondernemen na je pensioen zijn:

  • Een eigen (online) winkel met hobbyspullen openen
  • Als gepensioneerde aardrijkskundeleraar tijdelijk een zieke collega vervangen
  • Je liefde voor wijn in de praktijk brengen en wijnhandelaar worden
  • Een gepensioneerde eindredacteur die in de zomer twee weken bijspringt wegens vakantie van haar opvolger

Het CBS signaleert de laatste jaren een stijging van werkende 65-plussers en van zzp'ers na de pensioenleeftijd. Dit kan deels worden verklaard door een pensioengat of dat ondernemers hun bedrijf niet kunnen verkopen. Het belangrijkste argument is dat deze mensen vooral nog niet willen stilzitten. 

Basisinkomen door AOW en aanvullend pensioen

Wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, heb je recht op een AOW-uitkering. Of je nu in loondienst werkte, al actief was als zzp'er of jarenlang een uitkering ontving - iedere Nederlander krijgt deze basisuitkering.

Als je gedurende je werkzame leven in loondienst was, heb je meestal een aanvullend pensioen opgebouwd. Samen met de AOW is dit doorgaans een inkomen waar je prima van kunt rondkomen.

Maar wil je meer financiële ruimte of simpelweg een extraatje verdienen vanuit je hobby, dan is ondernemen natuurlijk een goede optie. 

Ondernemen na je pensioen? Bespreek je het met je boekhouder

Ontvang je pensioen en ben je de AOW-leeftijd gepasseerd? Dan mag je onbeperkt bijverdienen als zelfstandige. Zit je nog onder de AOW-leeftijd, maar ontvang je vervroegd pensioen? Dan is de kans groot dat je meer belasting moet betalen. Controleer dit bij je pensioenfonds en de Belastingdienst.

Alles wat je hierbij nog op freelancebasis of als ondernemer na je pensioen verdient is dan een mooi extraatje.  Let wel op dat je door deze extra inkomsten in een hoger belastingtarief terecht kunt komen en dat je dus meer belasting over je inkomen gaat betalen.

Check daarvoor de website van de Belastingdienst of overleg dit met een boekhouder.

Als je hiervoor al jarenlang als zzp'er hebt gewerkt, dan heb je wellicht niet zelf extra pensioen opgebouwd. Beschik je niet over een aanvullend pensioen? Dan kun je de zzp-inkomsten gebruiken om van je oude dag te genieten. 

Aftrekposten bij ondernemen na je pensioen

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kun je in aanmerking komen voor voordelen als de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Deze zijn in 2021 vastgelegd op respectievelijk € 6.670 en € 2.123.

Heb je op 1 januari van een bepaald jaar de AOW-leeftijd bereikt? Dan gelden voor beide aftrekken de helft van deze bedragen.

Pensioengerechtigden lopen minder risico

Sommige starters twijfelen nog weleens over het opzetten van een bedrijf vanwege de financiële risico's. In loondienst zijn ze verzekerd van een vast inkomen, waarmee vaste lasten als een hypotheek betaald kunnen worden. 

Een gepensioneerde zzp'er heeft altijd een basisinkomen – de AOW-uitkering plus eventueel aanvullend pensioen.

Ondernemen is natuurlijk ook deels risico nemen, dat moet je maar net durven. Daar hoeft je als gepensioneerde minder voor te vrezen. Alles wat je als ondernemer na je pensioen verdient, kun je als extra inkomen beschouwen. 

Image
Cijfers en Trends Rabobank

Trends en cijfers bij de hand

Altijd en overal beschikken over recente en uitgebreide branchekennis? De Rabobank deel inzicht in je branche.

Nieuws en inzicht

Ondernemen is niet leeftijdsgebonden

Waarom zou je ook niet doorwerken als je fit genoeg bent en het ook leuk vindt? Niemand is te oud om te ondernemen, voor jezelf beginnen kan dus ook als je al met pensioen bent. 

Als ondernemer heb je de nodige flexibiliteit. Omdat je vaak al een inkomen hebt, kun je ervoor kiezen om alleen nog te doen wat je echt leuk vindt.

Laat je inhuren als freelancer na je pensioen

Freelancen kan een gunstige optie zijn, omdat je vaak je eigen tijd kunt indelen en vooral zelf bepaalt hoeveel werk je nog wilt doen. Een basisinkomen (AOW plus eventueel aanvullend pensioen) is tenslotte al verzekerd. 

Je bent veel minder afhankelijk van het inkomen dat door middel van arbeid wordt verdiend. Daarnaast is het voor werkgevers ook interessant om ouderen in te huren. Ze zijn flexibel, hebben meer tijd en veel ervaring. 

Verzilver je toegevoegde waarde

Dankzij jouw jarenlange ervaring heb je een uitgebreid netwerk opgebouwd, waar je als gepensioneerde juist nog de vruchten van kunt plukken. Je hebt een bepaalde toegevoegde waarde en – als je daar nog behoefte aan hebt – is dit de tijd om die te verzilveren.

Opdrachtgevers zijn voor urgente, kortlopende opdrachten altijd op zoek naar een specialist die direct inzetbaar is, niet ingewerkt hoeft te worden en het klappen van de zweep kent. 

Maak een plan voordat je gaat ondernemen na je pensioen

Ook al ben je met pensioen en ontvang je AOW: als zelfstandig ondernemer dien je aan alle regels voor ondernemers te voldoen. Zorg er daarom voor dat je van tevoren een ondernemingsplan schrijft.

Wees eerlijk naar jezelf en stel reële verwachtingen. Bedenk wat je wilt gaan doen: je incidenteel laten inhuren als freelancer of nog proberen een gat in de markt te vinden? Hoe kom je straks aan opdrachten of klanten?

Image
zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Veelgestelde vragen over ondernemen na je pensioen

  • Ondernemen na je pensioen: waar moet je op letten? Als je wilt ondernemen nadat je met pensioen bent gegaan, zijn er een aantal zaken om in de gaten te houden. Denk bijvoorbeeld aan hoe je straks je belastingzaken gaat regelen. Lees hier alles over ondernemen na je pensioen.
  • Mag je onbeperkt bijverdienen naast je AOV als je wilt ondernemen na je pensioen? Jazeker, er is geen limiet aan hoeveel je mag bijverdienen als ondernemer na je pensioen. Houd er wel rekening mee dat je als ondernemer belastingaangifte zult gaan doen. Dat werkt anders dan in loondienst.
  • Kun je freelancer worden na je pensioen? Ja, je kunt freelancer worden na je pensioen. Met jouw ervaring en expertise ben je zelfs bijzonder interessant voor bedrijven. Ontdek hoe je aan klanten komt als zzp'er.

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten