Een fiets van de zaak: zo regel je het

Bijgewerkt op 03 november 2021
4 min  leestijd
44370
Image
Fiets van de zaak

De fiets van de zaak wordt steeds populairder. Met de opkomst van de elektrische fiets heb je als zzp’er een goedkoop alternatief voor de auto. Hoe werkt dat fiscaal?

Als je een (elektrische) fiets wilt gebruiken voor je woon-werkverkeer, heb je twee opties:

  • Een fiets aanschaffen als privévermogen
  • Een fiets als bedrijfsvermogen beschouwen

Hieronder zetten we de fiscale gevolgen van beide opties voor een fiets van de zaak uiteen.

Fiets als privé-aanschaf

Als je de fiets als een privé-aanschaf beschouwt, heb je geen recht op afschrijving of fiscale aftrek van de aanschafkosten. Voor iedere kilometer die je fietst voor zakelijke doeleinden, mag je wél € 0,19 als beroepskosten opvoeren en van je winst aftrekken.

Is de fiets een privé-aankoop? Dan mag je voor iedere kilometer die je zakelijk fietst € 0,19 aftrekken 

Dit kan bijvoorbeeld een ritje naar het pand van je opdrachtgever zijn, naar het station of naar een klant in de buurt.  Deze fietsritten vallen bij de fiscus onder de regeling gebruik privévervoermiddel, zoals ook een auto of een brommer.

Geen overige kosten aftrekken

Let op: je mag geen andere kosten zoals brandstof, verzekering, tol, parkeren of een abonnement voor een betaalde fietsenstalling van jouw winst aftrekken. Al deze bedragen zitten verwerkt in de € 0,19 per kilometer.

Fiets van de zaak

Je kunt de fiets ook tot je bedrijfsvermogen rekenen. Dit mag pas wanneer 10% van je gefietste kilometers zakelijk zijn. Sinds 1 januari 2020 hoef je geen correctie voor privégebruik meer uit te rekenen door middel van rittenregistratie.

Je krijgt nu te maken met bijtelling, net als bij een auto van de zaak. Dit is 7% van de consumentenprijs van de fiets (inclusief btw). 

Image
whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Fiets fiscaal aftrekken

Als je aan deze voorwaarde denkt te voldoen, kun je als zzp 'er een fiets van de zaak kopen en deze fiscaal aftrekken van jouw winst. Wanneer de fiets duurder is dan € 450, komt de fiets op de balans te staan als vermogen van je onderneming.

Koop je de fiets zakelijk? Dan mag je de aanschaf aftrekken van de winst 

Je kunt hem dan dus ook afschrijven. Als het totaalbedrag van je investeringen dat boekjaar meer is dan € 2.400, dan kom je ook in aanmerking voor een extra investeringsaftrek van 28%.

Fiets van de zaak: investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een regeling waarbij de ondernemer een bepaald bedrag kan aftrekken van de winst wanneer hij in bedrijfsmiddelen heeft geïnvesteerd. Er zijn drie soorten investeringsaftrek:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
  • Energie-investeringsaftrek
  • Milieu-investeringsaftrek

Als zzp'er zul je in de meeste gevallen te maken krijgen met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, omdat deze aftrekpost betrekking heeft op het investeren in bedrijfsmiddelen.

Deze investeringsaftrek staat los van de mogelijkheid tot het afschrijven van bedrijfsmiddelen.

Iedere ondernemer kan hier in principe gebruik van maken, al is er uiteraard wel een aantal voorwaarden aan verbonden. 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Om voor deze aftrek in aanmerking te komen, moet ieder aan te schaffen bedrijfsmiddel minimaal € 450 (excl. btw) bedragen. Koop je een bedrijfsmiddel voor minder dan € 450? Dan mag je, zoals hierboven al genoemd, deze kosten van de investering in een keer volledig aftrekken van de winst, dit staat verder los van de investeringsaftrek.

De investeringsaftrek en afschrijving gelden alleen voor het deel dat je bedrijfsmatig gebruikt: als je de fiets voor 80% zakelijk gebruikt, is het investeringsbedrag dus 80% van de aanschafprijs (excl. btw).

Btw terugvragen bij fiets van de zaak

Als jij btw-plichtig bent, mag je ook btw terugvragen over zakelijke uitgaven. Wanneer je de fiets op naam van de zaak hebt gekocht, is dit een zakelijke uitgave en kun je dus de betaalde btw terugvragen.

Let op: ook hier geldt dit alleen voor het deel dat je zakelijk gebruikt. Als jij de fiets voor 80% zakelijk gebruikt, mag je dus 80% van de betaalde btw terugvragen.

Fiets privé of zakelijk aanschaffen?

Of je de aanschaf van een fiets van je privé- of bedrijfsvermogen wil doen, is per situatie verschillend. Dit hangt vooral af van het aantal kilometers dat je rijdt en de kosten van de fiets. 

Wie een dure fiets koopt en weinig rijdt, kan de fiets beter als bedrijfsvermogen beschouwen en gebruik maken van de investeringsaftrek.

Soms privéfiets voordeliger

Omdat een fiets doorgaans langer meegaat dan een jaar, en een duurzaam vervoersmiddel is, kan het verstandig zijn om jouw fiets onder het privévermogen te scharen.

Je mag voor iedere gereden kilometer € 0,19 aftrekken van je winst en als een fiets bijvoorbeeld vijf jaar meegaat, kan deze vergoeding best wel eens hoger uitvallen dan het totale bedrag aan afschrijvingen en fiscale aftrekposten van de fiets. 

Image
zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Lees ook

Btw terugvragen: hoe zit dat?
Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat
Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren