De balans opmaken

De balans is altijd een momentopname. De balans die een bedrijf vandaag opmaakt, ziet er vrijwel altijd anders uit dan die van een maand geleden. Veel bedrijven maken eens per jaar een balans op, als verplicht onderdeel van de jaarrekening. Daarbij gaat het dan om de financiële situatie op 31 december. Maar je kunt een balans dus feitelijk op elk moment in het jaar opmaken.

Contract

De balans: een introductie

De balans heeft altijd een linker- en rechterkant. Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva.

Debet en credit zijn afgeleid van het Latijn. Debet betekent zoiets als ‘hij moet betalen’, credit staat voor ‘hij leent uit’. Daaraan valt al een beetje af te leiden op welke plek de debiteuren (van wie je nog geld krijgt) en crediteuren (die je nog moet betalen) komen te staan. De debiteuren staan bij debet, de crediteuren bij credit.

Balans: het eigen vermogen

Aan de creditzijde vind je het eigen vermogen. Vergelijk je meerdere jaren dan laat de balans goed zien hoe het eigen vermogen zich ontwikkelt. Maakt een bedrijf winst, dan neemt het eigen vermogen toe. Bij verlies gaat het eigen vermogen omlaag. Je vindt deze balanspost aan de rechterzijde van de balans, boven de passiva. Het is de schuld van de onderneming aan de eigenaar of eigenaren. Het eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen (activa, links op de balans) en schulden (passiva, rechts op de balans)

Een simpele formule dus: bezittingen - schulden = eigen vermogen.

Afname eigen vermogen

Het bedrijf lijdt verlies De eigenaar hevelt zakelijk kapitaal over naar de privérekening Er is winst uitgekeerd (dividend) Goederen zijn afgeschreven

Toename eigen vermogen

Het bedrijf maakt winst De eigenaar hevelt privékapitaal over naar de zakelijke rekening