Zakelijke spaarrekening: dit zijn de voordelen

Bijgewerkt op 25 oktober 2021
6 min  leestijd
9060
Image
zakelijke spaarrekening voordelen

Als je een zakelijke rekening hebt geopend, kun je ook beginnen met zakelijk sparen. Wat zijn hiervan de voordelen en in welke gevallen is een zakelijke spaarrekening relevant voor startende ondernemers?

Waarom een zakelijke spaarrekening openen?

Het antwoord hierop is voor zowel zakelijk als privé hetzelfde: om een financiële buffer op te bouwen en om te sparen voor een bepaalde uitgave of investering.

Privé doe je dit bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine, vakantie of zitbank. Zakelijk doe je dit voor bedrijfsmiddelen, een marketingcampagne of het laten bouwen van een nieuwe website. 

Een zakelijke spaarrekening is gratis. Je betaalt voor de zakelijke rekening en hieraan is kosteloos een spaarrekening gekoppeld

Een zakelijke spaarrekening is ook handig om geld voor je btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting apart te zetten. Zo reken je jezelf niet te snel rijk en kun je niet per ongeluk te veel uitgeven.

Waar heb ik een financiële buffer voor nodig?

Naast het doelgericht sparen voor materiële zaken als bedrijfsmiddelen, is het als startende ondernemer met name ook belangrijk om geld tijdelijk apart te zetten.

Voor onverwachte uitgaven, maar vooral ook voor de te betalen belastingen. Als zelfstandige ondernemer ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor het organiseren van jouw financiële situatie. 

Aangifte inkomstenbelasting

Bij mensen in loondienst wordt er automatisch belasting ingehouden en pensioen opgebouwd. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de afdracht van belasting en moet je zelf geld opzij zetten voor de aangifte inkomstenbelasting.

Reserveer ongeveer 30% van je inkomen voor deze belastingaanslag. Dit percentage is ruim genomen, je hebt immers belastingvoordeel vanwege de zelfstandigen- en startersaftrek, maar dan creëer je gelijk een extra spaarpotje.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw

Naast de inkomstenbelasting moet je als ondernemer ook een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen. Deze bijdrage wordt betaald door de werkgever of uitkeringsinstantie en aangezien je bij een eenmanszaak zelf de werkgever bent, moet je de bijdrage zelf betalen. 

Je betaalt voor de bijdrage Zvw een percentage van je winst over een maximumbedrag. Dit is in 2020 een percentage van 5,45% over maximaal € 57.232.

Image
Financiering

Sparen voor je belasting

Heb je als ondernemer geld over of wil je tijdelijk geld aan de kant zetten? Rabobank biedt je mogelijkheden om dit tijdelijk apart te zetten, te sparen voor een doel of extra rendement te behalen.

Dit zijn de opties

Btw-aangifte

Zet daarnaast geld opzij voor de btw-aangifte. In de meeste branches wordt er 21% btw doorgerekend op de omzet.

Van iedere € 100 die je aan omzet factureert, reken je dus € 21 aan btw. Reken jezelf niet rijk, want ieder kwartaal dien je deze ontvangen btw terug te betalen aan de Belastingdienst. Zet, kortom, in eerste instantie al jouw btw-inkomsten apart.

Zet maandelijks geld opzij voor de btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting

Je kunt tegelijkertijd ook btw-voordeel genieten door de betaalde btw voor zakelijke aankopen van dit bedrag af te trekken.

Denk hierbij aan de aanschaf van bedrijfsmiddelen als computers, telefoonabonnement, bedrijfsauto of gereedschap. 

Vakantie en ziekte

Vergeet niet dat je tijdens je vakantie geen geld verdient. Niet werken betekent geen omzet, dus ook niet als je ziek wordt. Zorg er daarom altijd voor dat je een financiële buffer op de zakelijke spaarrekening hebt en voorkom dat je straks zonder geld komt te zitten.

Welke spaarrekeningen zijn er?

Startende ondernemers die een zakelijke rekening openen, kunnen hier gratis een zakelijke spaarrekening aan koppelen.  Ondernemers kunnen bij de Rabobank kiezen uit verschillende spaarrekeningen.

Variabele rente

De meest gebruikte variant is de zakelijke spaarrekening met variabele rente: de Rabo BedrijfsSpaarRekening. Je kunt hier het spaartegoed op ieder gewenst moment opnemen en daarmee direct voor jouw bedrijf inzetten.

Als een computer of ander bedrijfsmiddel moet worden vervangen, is jouw geld dus meteen beschikbaar. 

Vaste rente

Je kunt ook zakelijk sparen met een vaste rente: Rabo DoelSparen. Deze optie houdt in dat je het spaargeld voor een bepaalde periode vastzet.

Deze periode varieert van 6 tot 20 jaar. Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente over dit spaargeld bedraagt.

Als je bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel koopt (een machine of auto), moet je dit bedrijfsmiddel afschrijven en spaar je in de tussentijd al voor de vervanging. Je kunt dus de gemiddelde levensduur van een bedrijfsmiddel nemen en deze periode sparen tegen een vastgestelde rente.

Vereniging, stichting of bv?

Ondernemers met een vereniging, stichting of bv kunnen gebruikmaken van een speciale spaarrekening voor deze bedrijfsvormen: Rabo DoelReserveren. Deze spaarrekeningen kennen geen minimuminleg en je ontvangt een variabele rente over jouw spaartegoed. 

Kosten zakelijke spaarrekening

Een zakelijke spaarrekening is gratis. Je betaalt voor de zakelijke rekening en hieraan is kosteloos een spaarrekening gekoppeld. 

Zakelijke rekening voor zzp'ers

Goed om te weten: bij Rabobank kun je een zakelijke rekening speciaal voor zzp'ers openen, de Rabo ZZP Rekening. Bij deze variant betaal je geen abonnementskosten, maar een vast bedrag per transactie (€ 0,39).

Vallen je transacties toch hoger uit dan verwacht? Dan kun je eenvoudig overstappen naar een standaard zakelijke rekening. Ook kun je maandelijks opzeggen, als zzp'er wil je tenslotte flexibel blijven.

Startersvoordeel

Je zakelijke rekening is bij Rabobank de eerste 6 maanden gratis voor jou als startende ondernemer. Dat betekent géén kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App. Bekijk hier je Rabo Startersvoordeel.

Tip: ook bij je Rabo ZZP Rekening profiteer je als starter van Rabo Startersvoordeel!

Waarom een zakelijke rekening openen?

Bij het starten van een bedrijf is het belangrijk om je financiën goed op orde te hebben. Zo kan het openen van een zakelijke rekening startende ondernemers de nodige voordelen bieden. Bij Rabobank heb je je zakelijke rekening zo geopend. Je regelt het vaak al in 5 minuten.

Privé- en zakelijke uitgaven gescheiden

Het belangrijkste voordeel hiervan is dat jouw privé- en zakelijke uitgaven gescheiden zijn. Op deze manier kun je direct zien hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Daarnaast geeft een zakelijke rekening jouw startup een professionele uitstraling.

 

Image
zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Veelgestelde vragen over de zakelijke spaarrekening

  • Waarom zou je een zakelijke spaarrekening openen? Met een zakelijke spaarrekening kun je geld opzij zetten voor de belasting, maar ook voor investeringen zoals een nieuwe website of een marketingcampagne. Daarnaast is een buffer altijd verstandig, voor onverwachtse tegenslagen.
  • Wat kost een zakelijke spaarrekening? Een zakelijke spaarrekening kun je gratis openen als je een zakelijke betaalrekening opent. Een zakelijke rekening bij Rabobank is voor starters 6 maanden gratis en kost daarna € 9,95 per maand. Voor de spaarrekening betaal je dus niets extra.

    Ben je zzp'er? Dan is de Rabo ZZP Rekening iets voor jou. Je betaalt dan geen abonnementskosten, alleen een vast bedrag per transactie (€ 0,39).
  • Wat is de rente op een zakelijke spaarrekening? Op een zakelijke spaarrekening ontvang je rente. De hoogte daarvan hangt af van jouw manier van zakelijk sparen. Wil je je geld vastzetten voor een langere periode? Dan is de rente hoger. 

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2022

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten