6 manieren om aan startkapitaal te komen

Bijgewerkt op 22 september 2020
4 min  leestijd
76740
Image

Op zoek naar (aanvullende) financiering? Deze zes methodes zijn voor starters het meest gangbaar om aan startkapitaal te komen.

Dit zijn de 6 meest gangbare financieringsvormen voor je op een rijtje:

1. Bank

De bank is voor veel starters nog steeds het eerste waar ze bij een financieringsaanvraag aan denken. Sinds de crisis zijn banken wel wat terughoudender geworden in het verstrekken van leningen. 

Maar heb je een goed idee en voldoende aandacht besteedt aan de voorbereiding? Dan maak je ook nu nog kans om bij de bank in aanmerking te komen voor een financieringsregeling.

Ondernemingsplan

Daarvoor is in ieder geval een concreet onderbouwd ondernemingsplan onmisbaar. In een bedrijfsplan breng je onder meer de kansen, concurrentie en potentiële klanten van je startup in kaart.

 • Op deze pagina's vind je relevante tips voor het schrijven van een ondernemersplan en kun je een voorbeeld downloaden. 

Financieringsregelingen bank

Bij de Rabobank kun je als starter in aanmerking komen voor de volgende financieringsregelingen:

 • Rekening courant krediet: deze rekening is bedoeld voor kortlopende financieringsbehoeften. Je kunt hiermee dus 'rood staan' om een tijdelijk tekort aan financiële middelen te overbruggen
 • Financial lease: een lening voor een bedrijfsmiddel waarbij het middel zelf onderpand is
 • Borgstellingskrediet: een kredietvorm waarbij de overheid voor een groot deel garant staat voor het geleende bedrag.
  Als starter kun je jouw bank vaak nou eenmaal nog niet dezelfde zekerheden bieden als veel van jouw gevestigde concurrenten. De overheid draagt in dit geval grotendeels het risico, zodat banken eerder kredieten kunnen verstrekken.

2. Crowdfunding

Crowdfunding is de financieringsvorm die letterlijk kan worden vertaald naar 'funding (investering) door de crowd (massa)'. Deze variant wordt steeds populairder.

Het financieren vindt meestal plaats zonder tussenpersonen. Via online platforms zoals Kickstarter en Symbid heb je als ondernemers direct contact met je potentiële investeerders (de crowd).

Wist je dat ook de bank een rol kan spelen in jouw crowdfunding-campagne? Hier lees je meer over crowdfunding.

Individuen stellen geld beschikbaar aan iemand die een bepaald geldbedrag nodig heeft voor het financieren van zijn onderneming of een specifiek innovatief project.

Dat kan een nieuwe koffiebar zijn, maar ook het ontwikkelen van een technologie. Met een goede crowdfunding-campagne vergroot je de kans op voldoende belangstelling (en dus het vergaren van meer kapitaal) aanzienlijk.

3. Informal investors

Informal investors - in de zakenwereld ook wel business angels genaamd - zijn particuliere investeerders die in een startup of specifiek project willen investeren.

Image
Financiering

Geld nodig?

Wie kapitaal nodig heeft komt steeds vaker uit bij een combinatie van financieringen. Hoe werkt deze vorm van gestapeld financieren?

Bekijk de financieringsvormen

Dit zijn doorgaans bedrijven of oud-ondernemers die in een bepaalde branche hun sporen hebben verdiend. Ze zijn sneller bereid om te investeren in jonge bedrijven en innovatieve initiatieven. Daarbij verstrekken ze niet alleen kapitaal, maar adviseren de starter ook over de bedrijfsvoering.

Business angel overtuigen

Door jouw bestaande netwerk uit te breiden, kun je de kans om in contact te komen met zo'n particuliere geldschieter aanzienlijk vergroten.

Vervolgens moet je de potentiële investeerder natuurlijk nog wel weten te overtuigen met jouw verhaal. Dat kan voor een beginnende ondernemer een spannend proces zijn.

Houd er bovendien rekening mee dat informal investors in veel gevallen betrokken willen blijven bij het bedrijfsproces. Dat advies kan veel waard zijn. Aan de andere kant ben je vanaf dit moment niet meer 100% baas in eigen huis.

4. Familie en andere bekenden

Starters die in eerste instantie een beetje huiverig zijn om voor startkapitaal bij een officiële financiële instelling aan te kloppen, kunnen hiervoor soms ook terecht bij hun ouders, beste vrienden of een ex-collega.

Dit circuit wordt ook wel friends, family & fools genoemd. Wellicht zijn er in je omgeving wel voldoende mensen die jou (bij elkaar opgeteld) genoeg kapitaal kunnen verstrekken om te kunnen starten met je bedrijf.

Voorwaarden financiering door vrienden

Het is wel heel belangrijk om de onderlinge afspraken en voorwaarden van tevoren samen goed te bespreken:

 • Hoe moet je de lening uiteindelijk bijvoorbeeld aflossen?
 • Ben je jouw investeerders straks rente verschuldigd of niet?
 • En op welke termijn moet de terugbetaling uiterlijk plaatsvinden?

Wanneer je dit soort belangrijke zaken niet van tevoren vastlegt in een officieel document, kan dit later voor problemen zorgen. Mogelijk zelfs ruzie.

Vraag eventueel een financieel of juridisch adviseur om advies bij het opstellen van concrete voorwaarden, zodat daarover later - ook wettelijk gezien - geen onduidelijkheid kan bestaan.

5. Overheidssubsidies

Om potentiële starters en ondernemers met een groeiend bedrijf een steuntje in de rug te geven, heeft de overheid diverse subsidies in het leven geroepen die de kans op een succesvolle start- of groeifase vergroten.

Zo bestaan er aantrekkelijke regelingen voor mensen die vanuit een ww-uitkering een bedrijf willen starten en is er een speciale borgstelling voor MKB-kredieten in het leven geroepen.

Let op: bepaalde subsidies zijn alleen beschikbaar voor ondernemers die zich richten op het ontwikkelen van nieuwe producten, ontwikkelingswerk of het vinden van duurzame oplossingen.

6. Gestapelde financiering

Wie zegt dat je moet kiezen? Veel starters mixen en matchen verschillende opties: gestapeld financieren. Zo kun je bijvoorbeeld combinaties maken met:

 • Crowdfunding
 • Eigen kapitaal
 • Financiering via de bank

Image
zakelijke rekening afbeelding

5 voordelen van een zakelijke rekening

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de voordelen

Lees ook

10 manieren om de start van je bedrijf te financieren
9 rechtsvormen voor ondernemers

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan