Checklist horecavergunningen

Bijgewerkt op 03 november 2021
5 min  leestijd
120331
Image
Checklist horeca vergunningen

Als je start in de horeca, krijg je te maken met een aantal verplichte vergunningen. Dat geldt voor iedereen die een café, lunchroom of restaurant wil beginnen. Met deze checklist horecavergunningen zit je gebakken.

In dit artikel bespreken we verschillende horecavergunningen. Direct naar informatie over een specifieke vergunning? Klik dan op een van de onderwerpen hieronder:

  1. Alcoholwet
  2. Exploitatievergunning
  3. Omgevingsvergunningen
  4. Milieuvergunning
  5. Terrasvergunning
  6. Hygiënecode

1. Alcoholwet

Stel, je gaat een horecabedrijf starten 'waar alcoholhoudende dranken voor gebruik ter plaatse worden geschonken'. Dan moet je in ieder geval voldoen aan de Alcoholwet. Die geldt sinds 1 juli 2021 en is de opvolger van de oude Drank- en horecawet.

  • Er gelden nu strengere regels aan het stunten met prijzen van drank
  • Koopt iemand drank en je twijfelt over de leeftijd, dan ben je verplicht om een ID te vragen
  • Gemeenten zijn bevoegd om happy hours aan banden te leggen
  • 14- en 15-jarige VMBO-scholieren mogen tijdens een stage in de horeca in het kader van hun opleiding alcohol schenken.

Check de website van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland voor een lijst met alle wijzigingen.  

Je moet in ieder geval in het bezit zijn van één van deze verklaringen:

  • diploma 'Sociale hygiëne register'
  • 'Verklaring Vakbekwaamheid afgegeven op artikel 41'

Register sociale hygiëne

Het register sociale hygiëne wordt beheerd door een nieuw zelfstandig bestuursorgaan: de Landelijke commissie sociale hygiëne. 

De erkenning van het diploma geldt voor een periode van vijf jaar. De kosten, het inschrijven in het register en het afgeven van een verklaring zijn voor de aanvrager. Dit doe je dus niet zelf, maar het opleidingsinstituut.

2. Exploitatievergunning horeca

Soms heb je ook een 'exploitatievergunning horecabedrijf' van de gemeente nodig. Deze voorwaarden hebben te maken met openbare orde en veiligheid en staan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vermeld.

Je kunt de exploitatievergunning horecabedrijf digitaal aanvragen via de berichtenbox van de overheid.

Let op! Besluit je op een later moment om een terras te gaan exploiteren of van rechtsvorm te veranderen? Dan moet je de huidige exploitatievergunning wijzigen of een nieuwe vergunning aanvragen.

3. Bestemmingsplan horeca

Het bestemmingsplan is gemeentelijk bepaald en geeft voor een specifiek stuk grond aan wat er aan deze ruimte mag worden veranderd. Zo staat hierin bijvoorbeeld vermeld of op deze plek een horecaonderneming mag komen. Ook lees je de maximale hoogte en breedte van het bouwwerk in kwestie.

Structuurvisies

Daarnaast kun je te maken krijgen met structuurvisies, waarin de gemeenten en provincies een beschrijving geven van mogelijke ruimtelijke ontwikkelingen. Die kunnen impact hebben op jouw plannen.

Structuurvisies en de ontwerpen voor toekomstige bestemmingsplannen kun je inzien bij de gemeente of provincie en via Ruimtelijkeplannen.nl

Image
zakelijke rekening afbeelding

Horecabedrijf starten?

Dan profiteer je bij Rabobank van Startersvoordeel en is je zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis. Zo start je nóg sterker.

Meer weten

4. Omgevingsvergunning: bouw

Stel, je wilt jouw vestiging bouwen, volledig renoveren of een opknapbeurt geven. Dan heb je vaak een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Deze vergunning wordt verstrekt door jouw gemeente.

Ook voor het (gedeeltelijk) slopen van gebouwen en voor handelingen met gevolgen voor beschermde monumenten is in veel gevallen de aanvraag van een omgevingsvergunning essentieel.

5. Omgevingsvergunning: brandveiligheid

Voor het brandveilig gebruiken van een gebouw of ander bouwwerk, moet je (wettelijk verplicht) een aantal maatregelen nemen. Daarbij moet je je altijd houden aan de algemene voorschriften uit het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken.

Voor de meer risicovolle soorten gebruik (zoals bij een hotel) is het bovendien nodig om een 'omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik' aan te vragen of een gebruiksmelding te doen. 

6. Milieuvergunning

Onderdeel van de omgevingsvergunning is de milieuvergunning. Als jouw horecabedrijf het milieu niet of weinig belast, val je voor de overheid onder het zogenoemde lichte regime. In dit geval moet je je houden aan de algemene regels van het Activiteitenbesluit.

Maar er zijn ook bedrijven die het milieu zwaar belasten door bijvoorbeeld uitstoot of productie van gevaarlijke stoffen. Zij moeten hun bedrijfsactiviteiten dan melden bij de gemeente.

Een horecabedrijf valt over het algemeen niet in deze tweede categorie. De kans dat je hiervoor geregeld contact moet zoeken met jouw gemeente, is dus vrij klein.

7. Terrasvergunning horeca

Voor het plaatsen van een terras, op je eigen terrein of in de openbare ruimte, heb je in de meeste gemeenten een terrasvergunning nodig.

Let op: een terras is alleen toegestaan bij een gevestigde horecazaak. De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen.

Het gebruik van een terras mag nooit schade toebrengen aan de weg, gevaar opleveren voor weggebruikers of een belemmering vormen voor het beheer en onderhoud van de weg.

8. Hygiënecode horeca

Horecabedrijven werken volgens de regels van de Hygiënecode. In deze code worden processen beschreven die kenmerkend zijn voor horecabedrijven. Bedrijven die met levensmiddelen werken, moeten dit op hygiënische wijze doen.

HACCP

Daarvoor is via Europese regelgeving een uitgebreide norm opgesteld: de HACCP. Deze norm geldt voor alle levensmiddelenbedrijven. De code in zijn geheel is goedgekeurd door het ministerie van VWS.

Let op, er zijn uitzonderingen!

  • Voor ijsbereiders is er een aparte code
  • Voor bereiders van bijvoorbeeld sushi, wildvlees of shoarma en döner gelden aanvullende regels

Image
Voorbeeld ondernemingsplan horeca - Cover

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Veelgestelde vragen over horecavergunningen

  • Welke regelingen zijn er voor een horeca-ondernemer? Als horecabedrijf moet je aan een aantal regels voldoen. Zo heb je een exploitatievergunning nodig en zijn er omgevingsvergunningen en milieuvergunningen waar je zeker naar moet kijken. Ook heb je te maken met de hygiënecode en geldt sinds 2021 de nieuwe Alcoholwet. Die stelt strenge voorwaarden aan het schenken van alcohol.
  • Mag ik een terras plaatsen?  Daar heb je in de meeste gemeenten een terrasvergunning voor nodig. Ook als je de stoelen op je eigen terrein neerzet. De voorwaarden verschillen nog wel eens per gemeente. Het mag in ieder geval geen gevaar opleveren voor weggebruikers.
  • Wat staat er in de nieuwe Alcoholwet? De Alcoholwet is in plaats gekomen van de oude Drank- en Horecawet. Er gelden strengere regels voor het prijsstunten met drank. Gemeenten mogen happy hours (2 voor de prijs van 1) verbieden en je bent als uitbater verplicht om bij twijfel over de leeftijd naar een ID te vragen. 

Meer over horeca

Meer over horeca