Het financieringsgesprek: zo pak je dat aan

Bijgewerkt op 27 maart 2020
6 min  leestijd
1.557
Auteur: Marieke Leijnen
Financieringsgesprek: zo pak je dat aan

Het financieringsgesprek is voor veel startende ondernemers een van de spannendste momenten. Je hebt kapitaal nodig om te investeren en je bedrijf op te starten en nu moet je de investeerders nog zien te overtuigen. Met deze tips begin je goed voorbereid aan het financieringsgesprek.  

Voorbereiding financieringsgesprek

Tijdens een financieringsgesprek moet je de bank of andere investeerders zien te overtuigen om te investeren in jouw bedrijf. 

Een investeerder kijkt bij het beoordelen van je financieringsaanvraag niet alleen naar de haalbaarheid van je plannen, maar ook naar wie jij bent als persoon en ondernemer.

Door goed voorbereid te zijn, kun je overtuigend uitleggen wat je plannen zijn. Het is belangrijk om een zo realistisch mogelijk scenario te schetsen.

Voordat je aan het gesprek begint, moet je eerst je ondernemingsplan én je financieel plan volledig up-to-date te hebben. 

Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is noodzakelijk om aan tafel te komen bij investeerders. Met een bedrijfsplan breng je jouw kansen, de concurrentie én potentiële klanten van je bedrijf in kaart. Naast de bedrijfsmatige kanten, laat je hierin ook zien wie jij bent als persoon en wat je ondernemerskwaliteiten zijn.

Door het schrijven van een ondernemingsplan maak je duidelijk of je idee haalbaar is, of je inderdaad het gat in de markt hebt gevonden en je jouw bedrijf tot een succes kan maken. 

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

Financieel plan

Het financieel plan is onderdeel van je ondernemingsplan en hiermee kun je investeerders laten zien dat je de start van je bedrijf goed hebt doordacht én doorgerekend.

Met een financieel plan licht je toe hoeveel startkapitaal je nodig hebt om jouw bedrijf op te kunnen richten en waar je het benodigde bedrag vandaan wilt halen.

Verder staat in het plan wat het verdienmodel is, wat je verwachte kosten zijn en wanneer je verwacht break-even te draaien. 

  • Lees in dit artikel uitgebreid hoe je een financieel plan opstelt en welke begrotingen je hierin opneemt. 

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Opties startkapitaal

Als je startkapitaal nodig hebt om de start van je bedrijf te financieren, zijn er verschillende mogelijkheden om aan externe financiering te komen. We zetten hieronder de belangrijkste opties op een rij. 

Bank

De meeste startende ondernemers vinden externe financiering via de bank. De Rabobank biedt diverse regelingen aan waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren.

Lease

Door middel van lease spreid je de aanschafkosten en profiteer je ook van fiscale voordelen. Financial lease wordt steeds meer gebruikt om bedrijfsmiddelen aan te schaffen.

Particuliere investeerders

Particuliere investeerders, ook bekend als business angels, investeren een deel van hun vermogen in een startende onderneming. Dit zijn veelal ervaren ondernemers.

Financieringsgesprek

Als je duidelijkheid hebt over de vorm van startkapitaal en de bank of investeerder hebt benaderd, is het tijd voor het gesprek. Je bent al goed voorbereid doordat je een ondernemingsplan en financieel plan hebt geschreven. 

Elevator pitch

De openingsvraag zal zijn wat jouw start-up inhoudt en dan is het handig om een goede elevator pitch paraat te hebben. Dit is eigenlijk de samenvatting van je ondernemingsplan (hoofdstuk 1): een introductie waarin je kort vertelt wat voor bedrijf je gaat starten en hoe je dit wil bereiken. 

De andere financiële vragen kun je opvangen door je ondernemingsplan en vooral je financieel plan bij de hand te hebben.

Toegevoegde waarde

Verder komen er vragen over je product en je bedrijf. Wat de toegevoegde waarde van je product is, wat jouw onderscheidt ten opzichte van de concurrentie en hoe je het product gaat promoten. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over ondernemingsplan maken

Meer over ondernemingsplan maken
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten