Huisvesting: wat zijn jouw mogelijkheden als starter?

Bijgewerkt op 20 juni 2023
5 min  leestijd
24.675
Auteur: Marieke Leijnen
huisvesting

Heb je een praktijkruimte nodig, zit je voornamelijk bij opdrachtgevers of maak je van je eigen zolderkamer een kantoor? In deze checklist nemen we de verschillende opties voor huisvesting met je door.

Klik op één van de links om direct naar het onderwerp te gaan:

  1. Thuiswerken
  2. Bedrijfspand huren of kopen
  3. Bedrijfsverzamelgebouw
  4. Flexibele huisvesting
  5. Flexwerkplekken

1. Kies je voor thuiswerken?

Steeds meer starters kiezen ervoor om in eerste instantie vanuit huis te werken. Thuiswerken heeft nou eenmaal zo zijn voordelen. Zo hoef je niet iedere dag op en neer te reizen naar je werk en daarmee ontloop je de dagelijkse files en een stampvolle trein. Ook kun je werken wanneer je wilt en ben je geen geld kwijt aan het huren van een pand. 

Lees onze populairste artikelen over huisvesting.

Het is alleen wel belangrijk dat je zakelijk en privé ook thuis zo veel mogelijk gescheiden houdt. Werken aan de keukentafel lijkt op het eerste gezicht best gezellig. Maar als je om de haverklap wordt gestoord door je partner of kinderen, kun je op een dag vaak minder werk verzetten dan je eigenlijk zou willen.

Ongestoord thuiswerken

Ga daarom liever in een aparte kamer zitten (met de deur dicht) en maak duidelijke afspraken met jouw familie dat je onder werktijd niet zomaar gestoord kunt worden. Het is helemaal mooi als de toegang naar de werkkamer een eigen opgang heeft, zodat je eventuele cliënten of netwerkrelaties niet eerst door de keuken en woonkamer hoeft te leiden.

Je mag niet zomaar een officieel bedrijf aan huis starten. Hiervoor gelden regels en voorwaarden die in iedere branche en regio weer anders kunnen zijn.

Voorkom problemen en ga voorafgaand aan de start in ieder geval langs bij jouw gemeente om het bestemmingsplan te checken. Verder is het goed om te weten dat je met een bedrijf aan huis mogelijk in aanmerking komt voor belastingvoordeel. Al is de kans daarop tegenwoordig niet meer zo groot.

2. Wil je een bedrijfspand huren of kopen?

Als vanuit huis werken voor jou geen optie is, dan zul je op zoek moeten gaan naar een goede bedrijfslocatie. Het ideale pand kan per type onderneming verschillend zijn. Ook de sector waarin je gaat werken en het belang van een goede (kantoor)locatie speelt hierbij een rol.

Cijfers trends detailhandel

Hoe ziet mijn markt eruit?

Het gat in de markt gevonden? Bekijk hoe jouw markt er op dit moment voor staat. Recente kennis en cijfers over branches en sectoren vind je op de site van de Rabobank.

Cijfers over mijn branche

Bedrijfspand huren of kopen?

Allereerst moet je voor jezelf bepalen of je een bedrijfspand wilt huren of kopen. Aan beide mogelijkheden zitten voor- en nadelen en je zult zowel bij huren als kopen te maken krijgen met diverse (overheids)regels.

Lees hier meer over de opties om een zakelijke hypotheek aan te vragen voor je bedrijfspand

Een goed begin maak je door een wensenlijstje voor je bedrijfspand op papier te zetten. Voorkeuren die je kunt hebben zijn bijvoorbeeld:

  • De minimale oppervlakte
  • Het maximaal te besteden bedrag (inclusief eventuele verbouwingen en renovaties)
  • Moet het pand goed bereikbaar zijn?
  • Wil ik een monumentaal of nieuwbouwpand?

Welke specificaties voor jou het belangrijkst zijn, hangt wederom afhang van het type bedrijf en de producten en diensten die je hier wilt aanbieden. Voor een biologische buurtslager is ruimte voor een goede koelcel onmisbaar. Een kledingwinkel daarentegen kan vooral profiteren van een drukbezochte locatie in de binnenstad.

Vanaf 2023 moet elk kantoor groter dan 100m2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Lees hier verder over het verduurzamen van een bedrijfspand

3. Is een bedrijfsverzamelgebouw jouw ideale werkplek?

Stel dat thuiswerken geen optie is en een eigen bedrijfspand is voorlopig ook nog toekomstmuziek. Dan zou je wellicht kunnen uitwijken naar een bedrijfsverzamelgebouw en daar een ruimte huren.

Zo beschik je in ieder geval over een eigen kantoorruimte waar je klanten kunt ontvangen en eventuele werknemers een goede werkplek biedt. Een groot deel van de kosten deel je met andere ondernemers in het pand.

Daarnaast gelden er bij bedrijfsverzamelgebouwen vaak flexibele regels op het gebied van de contractduur en inrichting van de werkruimte.

4. Is flexibele huisvesting de oplossing?

Weer een andere mogelijkheid is er één waar menig zzp'er of mkb-ondernemer blij van wordt: de zogeheten flexibele huisvesting. Je ziet deze constructie ook steeds vaker voorbijkomen in bedrijfsverzamelgebouwen.

Het belangrijkste voordeel van flexibel huren is dat je hierbij nooit voor lange(re) tijd vast hoeft te zitten aan het huren van de kantoorruimte.

Een flexibele opzegtermijn

Op dit type huisvesting is namelijk meestal een flexibele opzegtermijn van toepassing. Dat betekent dat je - indien nodig - de beschikking hebt over een bedrijfsruimte en die alleen gebruikt op de momenten waarop jij die nodig hebt.

Flexibele huisvesting richt zich niet alleen op grote bedrijfsruimten. Je kunt hier ook terecht voor het huren van kleinere kantoren of een vergaderruimte.

De kosten van flexibele huisvesting zijn meestal iets hoger dan wanneer je ergens voor een langere tijd vast een kantoor huurt. Omdat je in dit geval alleen een ruimte huurt wanneer het nodig is, kom je bij elkaar opgeteld vaak zelfs nog iets voordeliger uit. 

5. Brengen flexwerkplekken je de juiste flexibiliteit?

Steeds vaker kiezen zzp'ers en freelancers ervoor om op verschillende plekken te werken om zo veel afwisseling in omgeving te hebben. Dit kan zijn door bij verschillende koffiebars in je eigen stad te gaan werken, door remote te gaan werken in andere landen of door gebruik te maken van flexwerkplekken

Er zijn verschillende modellen mogelijk bij flexwerkplekken. Sommige locaties bieden werkplekken aan per dag of zelfs per uur, anderen een strippenkaart of maandabonnement. Zo kun je ofwel bij dezelfde locatie af en toe gaan werken of steeds afwisselen van flexwerkplek, net wat jij prettig vindt. 

Het voordeel van een flexwerkplek is dus de afwisseling, maar ook de mogelijkheid om andere ondernemers te ontmoeten. Dit is niet alleen fijn voor de sociale contacten, maar hier kun je wellicht ook interessante samenwerkingen uit opdoen. Mogelijke nadelen zijn dat het druk kan zijn op een flexwerkplek, dat er wellicht niet veel ruimte is voor het doen van calls en dat je geen spullen kunt achterlaten bij je werkplek. 

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Ook interessant voor jou

Eigen bedrijf starten vanuit huis: zo zit dat
Een eigen winkel beginnen: hoe doe je dat?

Meer over huisvesting

Meer over huisvesting
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten