Hoe beoordeelt de Rabobank jouw financierings­aanvraag?

Bijgewerkt op 22 juni 2020
7 min  leestijd
26.423
Auteur: Marieke Leijnen
Hoe beoordeelt de Rabobank jouw financierings­aanvraag?

Zoek jij financiering voor jouw bedrijf of project? Dan is het belangrijk om te weten hoe de bank naar jouw financieringsaanvraag kijkt. Helemaal onderaan vind je een video met 5 tips voor het pitchen tegenover financiers. 

Ik wil een bedrijfsfinanciering

Een bedrijf starten kost (vaak) geld. En het kan zijn dat je niet voldoende hebt om die kosten uit eigen zak te betalen. Dan is de bank in heel veel gevallen de partner die je nodig hebt. 

Bij de beoordeling van een financieringsaanvraag van een (startende) ondernemer kijkt de Rabobank in eerste instantie naar twee zaken.

  1. Jouw ambities 
  2. De financiële onderbouwing hiervan

Ondernemingsplan

Het gaat erom dat je kunt uitleggen wat je van plan bent, hoe je dat voor elkaar gaat krijgen en op welke manier je het geleende geld gaat gebruiken. Je ondernemersplan geldt hiervoor als basis.

Zonder ondernemersplan kom je waarschijnlijk niet veel verder met je aanvraag, zorg er dus voor dat je dit goed aanpakt.

De adviseur kijkt naar je ondernemersplan en gaat met jou in gesprek. Zo kijken we of deze strategie haalbaar is en of deze doelstellingen voldoende aansluiten bij relevante marktontwikkelingen in de toekomst.

Daarbij spelen onder meer de volgende factoren een rol: 

#1 Wat voor type ondernemer ben jij?

Jouw ondernemerskwaliteiten zijn voor een groot deel bepalend voor je succes. Daarom kijkt de Rabobank naar wie jij bent als persoon en hoeveel ervaring je hebt in de branche waarin je een bedrijf wilt starten of een product gaat lanceren. 

Goed om te weten: het is niet zo dat je als starter al een doorgewinterde expert hoeft te zijn op alle vlakken van het ondernemerschap. Wat een adviseur wel graag wil weten, is hoe jij omgaat met zaken waarvan je zelf minder verstand hebt.

Denk aan het bewust uitbesteden van de bedrijfsadministratie of het laten maken van een zakelijke website door een extern bureau.  

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

#2 Om wat voor onderneming gaat het?

Wat zijn de sterke en minder sterke kanten van de onderneming waarvoor je financiering aanvraagt? In hoeverre hebben deze factoren invloed op het realiseren van jouw ambities? 

Samen met een adviseur bespreek je hoe onderscheidend jouw producten en diensten zijn. En of deze situatie aansluit bij toekomstige ontwikkelingen in de markt. De bank vergelijkt jouw onderneming daarbij met andere aanbieders in jouw branche.

Een belangrijke factor is de haalbaarheid van jouw (financieel) plan. Kun jij de investering terugverdienen?

#3 Hoe concreet is het financieel plan?

Aan de hand van de prognose die jij hebt ingevuld, krijgt de adviseur een beter beeld van de haalbaarheid van jouw plannen. Op die manier kan de bank een inschatting maken wat een bancaire financiering jou uiteindelijk gaat opleveren. 

Uiteraard speelt de winstgevendheid hierbij een belangrijke rol. De bank kijkt echter ook naar jouw financiële buffers, waarmee je eventuele tegenslagen zou kunnen opvangen.

Financiering

Geld nodig?

Wie kapitaal nodig heeft komt steeds vaker uit bij een combinatie van financieringen. Hoe werkt deze vorm van gestapeld financieren?

Bekijk de financieringsvormen

Tot slot worden de kosten vergeleken met de opbrengsten, zodat de bank weet of er voldoende inkomen voor jou overblijft. Een goede prognose in het financiële hoofdstuk van je ondernemingsplan is dus essentieel voor het goedkeuren van een financieringsaanvraag. 

#4 Wat is een passende financieringsoplossing?

Met een goed beeld van jouw plannen en persoonlijke situatie kan de Rabobank-adviseur helpen bij het vinden van een passende financiering.

Misschien heb jij hier zelf ook al een paar ideeën over en wil je mogelijkheden van lease of een subsidie verder gaan onderzoeken. 

Dit soort mogelijkheden worden met je doorgenomen tijdens een persoonlijk gesprek met een adviseur.

Het is ook steeds vaker mogelijk om verschillende financieringsvormen te combineren, bijvoorbeeld een krediet met staatsgarantie of financiering via private investeerders. 

Onthoud: iedere financieringsvorm heeft zowel voor- als nadelen. Met een financiering op maat kun jij het maximale uit de voordelen halen en worden de nadelen zoveel mogelijk beperkt.

Ga in gesprek met de Rabobank

De Rabobank gaat graag met jou op zoek naar de juiste financieringsoplossing. Vul online een aanvraag in of maak een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.

Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij jouw voorbereiding? Lees dan zeker dit artikel: een financieringsaanvraag, zo bereid je die voor.

En check meteen ook even dit filmpje met het advies van 'PitchQueen' Nathalie Mangelaars:

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Ook interessant voor jou

10 manieren om de start van je bedrijf te financieren
5 begrotingen van het financieel plan
De 7 vragen die een investeerder jou zeker gaat stellen

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten