Hoe start ik een eigen fysiopraktijk?

Bijgewerkt op 22 juli 2020
7 min  leestijd
5.577
Fysiopraktijk beginnen

Yes, je wilt een eigen fysiopraktijk beginnen! Wanneer je als fysiotherapeut een bedrijf start, komt daar veel bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het verplichte BIG-register en contracten met verzekeraars.

Wanneer je als fysiotherapeut een eigen praktijk opent, komen daar veel verantwoordelijkheden bij. Volg dit handige stappenplan om een sterke start te maken. Klik op een van de links hieronder om direct naar een specifieke stap te gaan:

Stap 1: Schrijf een ondernemingsplan

De eerste stap bij het starten van een eigen bedrijf is het schrijven van een ondernemingsplan. In dit plan omschrijf je hoe jij je eigen fysiopraktijk gaat runnen. Hiervoor stel je jezelf hier een aantal vragen, zoals:

  • Hoe gaat je onderneming er eigenlijk uitzien? Neem je personeel aan, of doe je alles zelf?
  • Waarom is juist nu een goed moment om een eigen fysiopraktijk te starten?
  • Welke vaardigheden heb jij die je een goede ondernemer maken?
  • Wat maakt jouw praktijk uniek?
  • Waar ga je de praktijk vestigen
  • Heb je startkapitaal nodig? Zo ja, hoe ga je financiering regelen?
  • Wat kosten je behandelingen?
  • Hoe kom je aan klanten?

Benieuwd hoe zo'n ondernemingsplan er in de praktijk uitziet? Bekijk onze ondernemingsplan voorbeelden.

Stap 2: Locatie en inrichting van je praktijk

Een goede locatie heeft voldoende ruimte om je clienten te behandelen, denk hierbij ook aan de toekomst. Misschien werk je nu in je eentje, maar wil je in de toekomst ook andere fysiotherapeuten aannemen. Dan is het praktisch als je aparte kamers hebt om patienten te behandelen.

Succesvol van start - stappenplan

Succesvol van start in 5 stappen

Het starten van een eigen bedrijf is een fantastische sprong in het diepe. Met ons stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet en ga jij succesvol van start!
 

Aan de slag

Let bij het zoeken van een goede locatie voor je fysiopraktijk ook op de omgeving. Zit je in de buurt bij potentiële klanten? Het kan bijvoorbeeld handig zijn om je in de buurt van sportfaciliteiten te vestigen.

Ook qua apparatuur zijn er veel verschillende mogelijkheden met elk een ander prijskaartje. Wat je precies nodig hebt, hangt natuurlijk ook af van je specialisatie.

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

Stap 3: Vraag een AGB-code en VECOZO aan

Als zelfstandig fysiotherapeut heb je een eigen AGB-code nodig. Dit staat voor Algemeen Gegevensbeheer Zorgverleners. Deze code wordt gebruikt voor het declareren bij en communiceren met de zorgverzekeraar.

De zorgverzekeraar kan zo controleren waar een declaratie precies vandaan komt en of de gegevens van de patient kloppen. Je kunt de AGB-code hier aanvragen. Je hebt ook een VECOZO-certificaat nodig om zelfstandig te kunnen declareren. Hier kun je het certificaat aanvragen.

Stap 4: Regel je WTZi-toelating voor je fysiopraktijk

Als je zorg gaat leveren die onder de Wet langdurige zorg (WLZ) of Zorgverzekeringswet valt, heb je een WTZi-toelating nodig. Dit staat voor Wet Toelating Zorginstellingen.

Je aanvraag wordt meestal binnen vier of vijf weken behandeld.

Deze toelating moet je online aanvragen. Je komt hiervoor niet in aanmerking als je in je eentje werkt. Er moeten minimaal twee personen zijn binnen je organisatie die deze zorg gaan verlenen.

Stap 5: Vraag een BIG-registratie aan

Wist je dat je niet de titel fysiotherapeut mag dragen zonder inschrijving in het BIG-register? Dit laat zien dat je voldoet aan de wettelijke eisen die voor je beroep gelden. Je valt dan automatisch onder het tuchtrecht.

Schrijf je hier in bij het BIG-register. Goed om te weten: na vijf jaar moet je je weer opnieuw inschrijven. Voor elk beroep gelden andere eisen voor het behouden van de registratie.

Stap 6: Houd patiëntendossiers bij

Als zelfstandig fysiotherapeut moet je ook van elke patiënt een medisch dossier bijhouden waarin je aantekeningen maakt over het behandeltraject. Deze moet je minstens 15 jaar bewaren.

Elke patiënt heeft het recht om zijn of haar eigen medisch dossier in te zien. Jouw persoonlijke aantekeningen zijn hierbij niet zichtbaar.

Stap 7: Sluit de juiste verzekeringen af

Als je een eigen fysiopraktijk start, is het verstandig om je goed te verzekeren. Zo dek je de belangrijkste risico's af voor je praktijk, cliënten en jezelf als ondernemer. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Benieuwd welke verzekeringen het vaakst gekozen worden door startende ondernemers? Lees er hier alles over.

Stel je algemene voorwaarden op

Om geschillen te voorkomen is het belangrijk om goede algemene voorwaarden op te stellen. Hier beschrijf je bijvoorbeeld de aansprakelijkheid, betalingsvoorwaarden en de procedure rondom klachten.

Lees ook

Een eigen praktijk in 10 stappen
Een bedrijf starten in de zorg, zo doe je dat

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten