Verklein ondernemersrisico's met 7 verzekeringen

Bijgewerkt op 16 september 2024
10 min  leestijd
1.319
Auteur: Redactie

Een aansprakelijkheidsverzekering... een brandverzekering... een opstalverzekering... een inboedelverzekering... Ondernemers willen zich graag goed voorbereiden op het nieuwe jaar, maar vinden het vaak lastig om te bepalen welke verzekeringen ze als zzp’er het beste kunnen afsluiten. Daarom hebben we de belangrijkste risico's en de bijbehorende verzekeringen voor ondernemers op een rij gezet. 

Welk risico loop jij als ondernemer?

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor de eventuele risico’s die je loopt. Welk risico je loopt als zzp’er is voor een freelance tekstschrijver die vanuit huis werkt anders dan voor een freelancer die in de horeca, zorg of in de bouw werkt.

Het is dus belangrijk om te bedenken tegen welke risico’s jij je het best kunt verzekeren. En welke verzekeringen moet je voor welk risico afsluiten? Om je op weg te helpen bij het maken van je keuze hebben we de belangrijkste risico's en de bijbehorende verzekeringen op een rij gezet. Verklein je risico's als ondernemer en ga goed voorbereid 2024 in!

Risico afdekken met deze 7 verzekeringen:

  1. Aansprakelijkheidsverzekering
  2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  4. Rechtsbijstandsverzekering
  5. Inventarisverzekering
  6. Pensioenverzekering
  7. Cyberverzekering

1. Aansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer zit een ongeluk in een klein hoekje. Je zit immers nooit stil en bedient vaak meerdere klanten tegelijkertijd. In de chaos van alledag kan het gebeuren dat je schade toebrengt aan andermans eigendom. En hoewel de oorzaak vaak heel klein is, kunnen de (financiële) gevolgen gigantisch worden.

In die gevallen is het goed dat je je hiervoor kunt verzekeren. Zo worden niet alleen de kosten (grotendeels) door de verzekeraar betaalt, ook kun je met een gerust hart verder met wat je het liefst doet: je bedrijf voortzetten. De gevolgen van schade aan andermans eigendom blijven bij onverzekerden namelijk niet beperkt tot het trekken van de portemonnee: ook gaat er veel kostbare tijd in de afwikkeling van een dergelijk incident zitten. 

Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn daarom voor bijna elke ondernemer onmisbaar. Wil je als zzp’er dus geen slapeloze nachten omdat je het risico loopt om aansprakelijk te worden gesteld? Begrijpelijk, een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Je kunt dit risico afdekken door een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) ben je als zzp’er verzekerd voor onder andere schade aan spullen van anderen. Dan hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van een schadeclaim.

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Naast schade aan een product of persoon, kan er ook sprake zijn van vermogensschade die je als ondernemer veroorzaakt. Bijvoorbeeld omdat de keuzes die je als zzp'er maakte, verstrekkende nadelige gevolgen hebben voor andere bedrijven of personen.

Stel je voor dat jij als architect een verkeerd advies geeft waardoor je opdrachtgever met een schadepost komt te zitten, dan wordt dit vaak niet door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gedekt. Je kunt als zzp’er je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering daarom aanvullen met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zo ben je extra goed voorbereid op grote en kleine risico's als zzp'er.

3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Hoe hoog is de kans dat je als zzp'er arbeidsongeschikt raakt? Die vraag is lastig te beantwoorden. Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Er kan bijvoorbeeld een situatie ontstaan waarin je tijdelijk niet kunt werken door ziekte of een ongeluk.

De financiële risico's kun je als ondernemer gelukkig verkleinen. Dat kan bijvoorbeeld door het opbouwen van een buffer waarmee je een langere periode zonder inkomen kunt overbruggen. Een andere optie is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp'er. Daarmee weet je zeker dat je kunt rekenen op vaste inkomsten.

Whitepaper AOV

Wat doe jij bij arbeidsongeschiktheid?

Je hoopt natuurlijk dat het je niet overkomt: arbeidsongeschikt raken. Maar wat doe je als je er toch mee te maken krijgt? En wat kun je doen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Download gratis PDF

4. Rechtsbijstandsverzekering

Onmisbaar als zzp’er: een rechtsbijstandsverzekering. De reden is heel eenvoudig: De kans dat een ondernemer tijdens zijn loopbaan verwikkelt raakt in een juridisch conflict, is maar liefst één op drie! Naast de juridische kosten, kan zoiets ook de nodige kopzorgen veroorzaken.

Hoe goed de onderlinge verhoudingen met klanten ook zijn: een zakelijk conflict ligt altijd op de loer. De risico's op een geschil kun je als ondernemer nooit volledig uitsluiten, en daarom is voorkomen in dit geval beter dan genezen. Ook al ben je niet verantwoordelijk voor een schadepost, en zelfs al wordt je onschuld vastgesteld door een rechter, dan nog kunnen de (financiële) gevolgen van een zakelijk conflict groot zijn. 

Heb je dus een juridisch conflict met een klant of opdrachtgever? Dan heb je met een rechtsbijstandsverzekering op zak een groot voordeel. De rechtsbijstandsverzekeraar zal een gespecialiseerd jurist inschakelen om tot een oplossing van het conflict te komen. Je hoeft je hiervoor dus zelf niet te verdiepen in de juridische regels.

5. Inventarisverzekering

Heb je een webshop met voorraad? Of werk je in de bouw? Dan heb je vast en zeker waardevolle spullen in je bedrijf staan. Maar ook je laptop of computer is een onmisbaar middel om je werk uit te voeren. Je bedrijfshulpmiddelen zorgen ervoor dat je van elke klant een tevreden klant maakt. Wat als daar iets mee gebeurt?

Het risico op diefstal is altijd aanwezig, in welke branche je ook werkt. Zowel een winkelmagazijn, als een bouwcontainer, als een kantoor aan huis kunnen immers worden leeggeroofd. Waar ondernemers werken, slaan ze hun onmisbare gereedschap en voorraad op. Een kwetsbare schakel dus, waar je als zzp'er afhankelijk van bent.

Wil jij je kostbare spullen beschermen tegen inbraak of waterschade? Onderzoek de mogelijkheid om een zakelijke inventarisverzekering af te sluiten zodat je bij een schade niet met lege handen achterblijft.

6. Pensioen

Je pensioen lijkt nog ver weg en is misschien niet je prioriteit als zzp’er op dit moment. Logisch, je wilt eerst iets opbouwen voor jezelf. Toch is het zeker geen overbodige luxe om nu al stil te staan bij je pensioen. Hoe zie jij de toekomst voor je als ondernemer?

Wanneer je als zzp'er niet op tijd bepaalt welke pensioenvorm het best bij jou past, loop je het risico dat je je oude dag van alleen AOW moet rondkomen. Lange tijd was het zoeken naar een mogelijkheid waarmee zzp'ers pensioen konden opbouwen op een veilige en toch rendabele manier. Gelukkig zijn de tijden veranderd, want ons land telt een aanzienlijk aantal zelfstandig ondernemers. 

Tegenwoordig zijn er veel aanbieders van (bank)producten die je een aardig rendement beloven op je inleg. Vaak wordt hiervoor (een deel van) de inleg belegd door de betreffende financiële instelling. Vaak gaat dit goed, maar doe alleen zaken met gerenommeerde en betrouwbare dienstverleners. Wanneer het rendement op beleggingsproducten te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook!

Wil je wel 100% veilig sparen voor je eigen oude dag? Verdiep je dan bijvoorbeeld eens in de mogelijkheid om een pensioenverzekering af te sluiten. Of je nu door middel van een pensioenverzekering of liever op een andere manier voor je oudedagsvoorziening spaart: ook hier is voorkomen beter dan genezen. Oriënteer je dus op tijd zodat je straks kunt genieten van een welverdiende oude dag.

7. Cyberverzekering

Grote kans dat je als zzp’er veel tijd online doorbrengt. Je onderhoudt je eigen website en je hebt mailcontact met klanten of opdrachtgevers. Dat doe je allemaal vanaf je eigen laptop of computer. Je kunt als zzp’er getroffen worden door een cyberaanval waardoor je bedrijf, website of computer plat ligt. Heel vervelend.

Ransomware is een verschijnsel dat helaas niet meer weg te denken is uit het zakenleven. Alleen door het betalen van een bedrag aan digitale valuta worden bedrijfsgegevens op je netwerk vrijgegeven door een groep hackers. Het is slechts één van de voorbeelden waarop kwaadwillenden je bedrijfsvoering kunnen kapen als je even niet oplet.

Je kunt je bedrijf hier gelukkig tegen beschermen door het afsluiten van een cyberverzekering. Indien noodzakelijk krijg je hulp als je te maken krijgt met cybercrime. Je wordt bijvoorbeeld geholpen met het herstellen van je database of website. Ook zijn veel verzekeraars bereid om je te helpen bij het goed beveiligen van je bedrijfsgegevens, zodat de schade wordt beperkt aan de voorkant.

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

Risico ondernemer: aanvullende verzekeringen

Wil je je als zzp’er nog meer verdiepen in welke verzekeringen je het beste kunt afsluiten? Lees dan ook de artikelen over welke verzekeringen je nodig hebt als ondernemer in de zorg, horeca, bouw of als je een webshop hebt.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

De meestgestelde vragen over verzekeringen voor ondernemers:

  • Welke verzekeringen voor ondernemers zijn er?
    De volgende verzekeringen worden het vaakst door ondernemers afgesloten: aansprakelijkheidsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekeringarbeidsongeschiktheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekeringinventarisverzekeringpensioenverzekering
  • Welke verzekeringen zijn verplicht voor zzp'ers in 2024?
    Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor de risico’s die je loopt. Welk risico je loopt als zzp’er is voor een freelance tekstschrijver die vanuit huis werkt anders dan voor een freelancer die in de horeca, zorg of in de bouw werkt. Daarom is het belangrijk om te bedenken welke risico’s jij het best kunt afdekken door je te verzekeren. Enkele verzekeringen zijn echter belangrijk voor álle ondernemers...
  • Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor ondernemers?
    Nee, dat is niet verplicht. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan echter zakelijk een hoop zorgen wegnemen. Je bent hiermee verzekerd tegen de gevolgen van schades die door jou als ondernemer zijn veroorzaakt. Als je nóg meer zekerheid wil dan kun je als zelfstandig ondernemer ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten ter aanvulling.
  • Hoe bouw je als zzp'er pensioen op?
    Om als zelfstandig ondernemer pensioen op te bouwen, bestaat de mogelijkheid om een pensioenverzekering af te sluiten of bijvoorbeeld door het openen van een spaarrekening of het beleggen van (een deel van) je inkomsten.

Meer over verzekeringen

Meer over verzekeringen

Snel weten welke verzekeringen je nodig hebt?

Beantwoord dan nu 7 vragen en binnen 2 minuten weet jij of je geen verzekering over het hoofd hebt gezien.

Sluiten