In dit artikel gaan we in op de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers. Benieuwd naar een specifieke verzekering? Klik dan op één van de onderstaande links.
Persoonlijke verzekeringen
1. Arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV)
Het is iets waarover je als startende ondernemer liever niet al teveel over nadenkt, maar toch kan het gebeuren dat je tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt raakt en inkomensverlies lijdt. Bijvoorbeeld door een (bedrijfs)ongeval of langdurige ziekte.
Financiële zorgen op dit vlak kun je voorkomen door dit persoonlijke risico af te dekken met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
De kosten van een AOV-verzekering zijn sterk afhankelijk van jouw beroep en de periode die je wilt verzekeren.
2. Pensioenverzekering (voor jezelf)
In tegenstelling tot wanneer je in loondienst bent en via jouw werkgever pensioen opbouwt, gaat dat voor ondernemers niet vanzelf. Zij zullen hiervoor zelf bewust bepaalde regelingen moeten treffen.
Kies je ervoor om niet (direct) te investeren in jouw inkomen voor later? Houd er dan rekening mee dat je vanuit de overheid na jouw pensioen in principe alleen recht hebt op AOW.
Het is dus aan te raden om als ondernemer een pensioen op te bouwen. Dit kan op verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld door middel van lijfrentesparen, het (deels) aflossen van een hypotheekschuld óf door een aparte spaarrekening te openen waarop u maandelijks een vast bedrag stort.
De Rabobank kijkt graag samen met jou naar wat past bij joúw onderneming, de mogelijke risico’s en oplossingen.
3. Overlijdensrisicoverzekering
Afgezien van het persoonlijke verdriet, heeft het overlijden vaak invloed op de financiële situatie van jouw nabestaanden. Door tijdig een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, neem je bepaalde zorgen voor nabestaanden weg.
Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat er bij overlijden een geldbedrag voor de nabestaanden vrijkomt. Het kan hierbij zoals eerder aangegeven gaan om compensatie van het weggevallen inkomen, maar ook om het opvangen van eventuele extra kosten of het bieden van een geldlening.
Zakelijke verzekeringen
4. Aansprakelijkheidsverzekering
Voor de schade die je (of jouw personeel) toebrengt aan anderen is een persoonlijke verzekering namelijk niet voldoende. Ook al heb je dus al jaren geleden een particuliere aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, voor ondernemers geldt dat ze ook een zakelijke variant moeten afsluiten.
Verzekeringsmaatschappijen maken duidelijk onderscheid tussen zakelijk en privé. Voor dit soort zaken kunt je dus maar beter een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten.
Ben je in de afgelopen 12 maanden begonnen met je onderneming, vereniging of stichting? Dan krijg je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) van Interpolis ZekerVanJeZaak® een halfjaar gratis.
5. Gebouwenverzekering
Stormschade, een inbraak óf een brand: vervelende situaties die iedere ondernemer kunnen overkomen en op jouw kantoor of werkruimte voor de nodige problemen kunnen zorgen.
Uiteraard is deze verzekering minder relevant als je een bedrijf aan huis gaat starten, maar als je van plan bent om jouw bedrijf te vestigen op een externe locatie, is een specifieke gebouwenverzekering zéér relevant.
Met de gebouwenverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® is je bedrijfspand (of clubhuis) verzekerd tegen schade door brand, wind, inbraak, water of een aanrijding.
6. Inventaris- en voorraadverzekering
Eventuele overlast door brand, een flinke herfststorm of wateroverlast kan zóveel schade aanrichten dat de voorraad of inventaris in het bedrijfspand onherstelbare schade oploopt. Hiervoor biedt de inventaris- en voorraadverzekering uitkomst.
De enige voorwaarde is dat je moet kunnen aantonen dat jouw bedrijfspand vóór het voorval voldoende onderhouden en beveiligd was.
7. Bedrijfsstagnatieverzekering
Stormschade, een inbraak of een aanrijding tijdens het vervoeren van een voorraad kan zorgen voor bedrijfsstagnatie, waardoor je sommige inkomsten misloopt. Met een bedrijfsstagnatieverzekering kun je dit bedrijfsrisico afdekken.
Zo ben je ook tijdens de herstelfase verzekerd van inkomsten. Daarnaast zijn de kosten van bijvoorbeeld een reclamecampagne om je naamsbekendheid weer op te vijzelen ook verzekerd.
Met een bedrijfsstagnatieverzekering keert de verzekeraar een schadevergoeding uit gedurende de periode dat jouw bedrijf minder of helemaal geen omzet draait.
8. Verkeersverzekering
Begin jij een taxibedrijf en spendeer je veel tijd op de weg? Of heb je werknemers die veel onderweg zijn? Dan is het verstandig om ook jouw voertuig goed te verzekeren. Jaarlijks raken namelijk meer dan 430.000 personen betrokken bij een verkeersongeluk.
Met een verkeersverzekering verzeker je jouw personenauto, bestelauto, vrachtwagen, aanhanger én werkmaterieel. Je bent zowel verzekerd voor materiële- schade als letselschade, ook als je schade aan derden toebrengt.
De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® een handig pakket aan waarmee je diverse belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder een verkeersverzekering, in één keer kunt afdekken.
9. Rechtsbijstandsverzekering
Stel dat een leverancier eerder gemaakte afspraken niet nakomt of een klant ontevreden is over de door jou uitgevoerde werkzaamheden: het kan gebeuren dat je te maken krijgt met een juridisch conflict.
Indien je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten, worden de (vaak snel oplopende) juridische kosten in veel gevallen door jouw verzekeraar vergoed.
Met de zakelijke rechtsbijstandverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® is je bedrijf verzekerd van juridische hulp bij zakelijke conflicten.
Personeelsverzekeringen
10. Verzuimverzekering
Als je personeel in dienst neemt, moet je er als werkgever rekening mee houden dat een werknemer niet meer kan komen werken. Volgens het CBS meldt bijna 57,9% van de medewerkers zich 1 of meer dagen ziek, met een gemiddelde verzuimduur van 9 werkdagen.
Ziekteverzuim kost werkgevers geld, gemiddeld zo'n 260 euro per zieke medewerker, per dag. Denk hierbij aan loonkosten, productieverlies én de kosten van vervanging. Het afsluiten van een verzuimverzekering kan bepaalde zorgen op dit gebied wegnemen.
De verzuimverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® dekt de loondoorbetaling én re-integratie van zieke medewerkers.
11. Pensioensverzekering (voor personeel)
Wanneer je als ondernemer jouw eigen pensioen goed hebt geregeld, is het vervolgens zaak om hetzelfde te doen voor jouw personeel. Als werkgever heb je verschillende mogelijkheden om een pensioenregeling te treffen voor jouw personeel, zodat jouw werknemers ook na hun pensionering niet alleen hoeven te leven van de AOW.
Zo kun je kiezen voor een collectief pensioen voor jouw personeel. Bij het Rabo BedrijvenPensioen krijg je een pensioenregeling op basis van een premieovereenkomst, waarbij de belangrijkste risico's standaard zijn verzekerd. Daarnaast kun je jouw werknemers tijdelijk partnerpensioen aanbieden.
Meest gestelde vragen over verzekeringen voor ondernemers
- Wat is een AOV voor ondernemers? Het kan gebeuren dat je tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt raakt en inkomensverlies lijdt. Bijvoorbeeld door een (bedrijfs)ongeval of langdurige ziekte. Financiële zorgen op dit vlak kun je voorkomen door dit persoonlijke risico af te dekken met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).
- Waarom is een verzuimverzekering relevant voor ondernemers? Volgens het CBS meldt bijna 57,9% van de medewerkers zich 1 of meer dagen ziek. Ziekteverzuim kost werkgevers geld, geschat op zo'n 260 euro per zieke medewerker, per dag. Een verzuimverzekering dekt de loondoorbetaling én re-integratie van zieke medewerkers.
- Wat is een verkeersverzekering? Jaarlijks raken namelijk meer dan 430.000 personen betrokken bij een verkeersongeluk. Met een verkeersverzekering verzeker je jouw personenauto, bestelauto, vrachtwagen, aanhanger én werkmaterieel. Je bent zowel verzekerd voor materiële- schade als letselschade, ook als je schade aan derden toebrengt.