Opleidingen ondernemers: welke opleidingen zijn relevant voor ondernemers en zzp'ers?

Bijgewerkt op 20 februari 2023
5 min  leestijd
50.096
Auteur: Marieke Leijnen
opleidingen ondernemers

Ook als (startende) ondernemer en zzp'er is het verstandig om jezelf in jouw branche en vakgebied te blijven ontwikkelen. Deze opleidingen en cursussen zijn relevant voor ondernemers. 

Een klassieke universitaire studie op het gebied van ondernemen of zzp'er worden bestaat nog niet, maar er zijn wel uiteenlopende opleidingen en cursusprogramma's van universiteiten, hogescholen en andere instanties die je kunt volgen. Hieronder vind je een overzicht van opleidingen en workshops die mogelijk van toepassing zijn op jouw situatie.

Klik direct op de links om naar de volgende onderwerpen over opleidingen ondernemers te gaan:

  1. Opleidingen ondernemers: de Kamer van Koophandel
  2. Opleidingen ondernemers: universiteiten en hogescholen
  3. Opleidingen ondernemers: regionale onderwijscentrale (ROC's)
  4. Bedrijf starten zonder diploma
  5. Opleiding fiscaal aftrekbaar

1. Opleidingen ondernemers: de Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel (KvK) staat van oudsher bekend als instantie waar je als startende ondernemer terecht kunt voor startersworkshops en tips om van jouw startup een succes te maken.

KvK Krachtmeting

Nog geen idee aan wat voor hulp je moet denken? Kijk dan eens of de KvK Krachtmeting iets voor je is. Het maken van deze test, helpt bij het krijgen van inzicht in jouw motivatie, persoonlijke kenmerken en sterke en zwakke punten. Deze punten kun je vervolgens vermelden in het ondernemingsplan.

2. Opleidingen ondernemers: universiteiten en hogescholen

Ook Nederlandse universiteiten en hogescholen zien in dat (toekomstige) ondernemers vaker behoefte hebben aan opleidingen voor ondernemen, om deze vaardigheden verder te kunnen ontwikkelen.

Succesvol van start - stappenplan

Succesvol van start in 5 stappen

Het starten van een eigen bedrijf is een fantastische sprong in het diepe. Met ons stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet en ga jij succesvol van start!
 

Aan de slag

Opleidingsinstellingen zijn de laatste jaren dan ook steeds meer op deze vraag gaan inspelen met meer onderwijsaanbod op het gebied van ondernemerschap. Mocht je daar zin in (en tijd voor) hebben, dan kun je een volledige studie volgen over ondernemen. 

Opleiding: Ondernemerschap & Retail Management

In dat geval zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar de opleiding Ondernemerschap & Retail Management (of Small Business & Retail Management), waarbij je alles leert over het managen van een eigen winkel of-bedrijf. Kijk voor meer informatie eens op de website van Carrieretijger.

Economische opleiding

Daarnaast kan een studie commerciële economie of management, economie en recht je voorbereiden op een carrière als ondernemer. Maar je kunt in het hoger onderwijs ook aparte cursussen, verkorte HBO-programma's en workshops volgen om jouw kennis bij te spijkeren, bijvoorbeeld een cursus bedrijf starten. Dit kan onder meer bij de opleidingsinstellingen NTI, LOI of NCOI.

3. Opleidingen ondernemers: regionale onderwijscentra (ROC's)

Ook regionale onderwijscentra, vaak afgekort tot ROC, bieden opleidingen aan op het gebied van ondernemen. Zo kun je er bijvoorbeeld terecht voor een drie- tot vierjarige opleiding tot ondernemer detailhandel of een cursus starten als zzp'er klassikaal.

Studieprogramma's ROC

Maar er zijn nog veel meer programma's die je hier kunt volgen. Als je interesse hebt om een specifieke cursus of ondernemers training te volgen, kun je altijd even informeren bij een ROC in jouw regio.

4. Bedrijf starten zonder diploma

Hoewel bovenste opties je goed kunnen helpen bij het starten van een bedrijf, kun je heel goed een bedrijf starten zonder diploma. Het is aan te raden om een cursus eigen bedrijf starten te doen, zodat je weet wat er allemaal komt kijken bij het ondernemen.

  • Let op, voor sommige beroepen (bijvoorbeeld in de zorg) heb je wel een diploma nodig om dat uit te oefenen

En je kunt natuurlijk ook een hoop zelf leren. Op onze website vind je alles wat er komt kijken bij het starten: van het schrijven van een ondernemingsplan, tot het opzetten van een goede administratie, tot het vinden van klanten. 

5. Opleiding fiscaal aftrekbaar

Fijn: de kosten voor een opleiding of cursus zijn fiscaal aftrekbaar. Je kunt de kosten als bedrijfskosten opgeven, zodat je over dat bedrag geen belasting betaalt. Dat geldt voor het lesgeld, de btw en middelen zoals boeken. Er geldt wel een drempel van € 250. 

Let op: Door de komst van het STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarkt Positie) vervalt de aftrek voor scholingskosten. Als ondernemer kun je deze kosten nog steeds als bedrijfskosten aftrekken, maar dan alleen als de scholing in je eigen branche is. Dan draagt het namelijk direct bij aan je bedrijf. Je kunt als startende ondernemer of zzp'er subsidie aanvragen uit het STAP-budget. Je krijgt maximaal € 1000 per jaar per persoon.

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Lees ook

Een bedrijf starten: waar begin je?
Stappenplan: Zzp'er worden
Checklist: word expert in 7 stappen
7 gezonde gewoontes voor starters
Starten als freelancer: 5 aandachtspunten

Veelgestelde vragen over opleidingen ondernemers

  • Heb ik een diploma nodig om een bedrijf te starten? Voor het starten van een eigen bedrijf is een diploma niet verplicht, je kunt gewoon starten zonder opleiding. Het kan wel helpen om een cursus of training te doen, of je goed in te lezen op een website als IkGaStarten.nl. Hier vertellen we wat er komt kijken bij het beginnen van een eigen bedrijf.
  • Welke ondernemers opleidingen zijn er? Er zijn diverse hogescholen die de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement aanbieden. Verder zijn er tal van cursussen en trainingen eigen bedrijf starten. 

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten