In dit artikel vertellen we je alles over de regels rondom de personenvennootschap. Direct naar een onderwerp? Klik op de link hieronder.
- Wat is een personenvennootschap?
- Commanditaire vennootschap (cv)
- Maatschap
- Vennootschap onder firma (vof)
- Nieuwe Wet Modernisering Personenvennootschappen op komst
1. Wat is een personenvennootschap?
Wanneer je begint met ondernemen, kies je voor een rechtsvorm. Zo heb je in Nederland de keuze tussen 9 verschillende vormen. Over welke rechtsvormen hebben we het dan? De 9 opties op een rij:
- Eenmanszaak
- Maatschap
- Vennootschap onder firma
- Besloten vennootschap
- Commanditaire vennootschap
- Naamloze vennootschap
- Vereniging
- Stichting
- Coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij
Een besloten vennootschap (bv) en een naamloze vennootschap (nv) zijn voorbeelden van kapitaalvennootschappen. De focus ligt op het kapitaal, het geld dat de rechtspersonen persoonlijk hebben ingebracht in het bedrijf. Een personenvennootschap legt niet de focus op kapitaal, maar op een overeenkomst die verschillende personen met elkaar aangaan.
Een maatschap, vennootschap onder firma (vof) en een commanditaire vennootschap (cv) zijn voorbeelden van personenvennootschappen.
2. Commanditaire vennootschap (cv)
Een commanditaire vennootschap (cv) is een samenwerkingsvorm tussen 2 of meer personen, de vennoten. Bij een cv kan er ook sprake zijn van een zogenaamde stille vennoot. Dat wil zeggen dat een persoon alleen financieel betrokken is bij het bedrijf, verder heeft deze vennoot geen zeggenschap.
Dit worden de commanditaire vennoten genoemd, deze personen zijn alleen aansprakelijk voor het bedrag dat ze geïnvesteerd hebben in de commanditaire vennootschap. De andere vennoten zijn wel volledig aansprakelijk voor mogelijke financiële risico’s.
Lees meer over de voor- en nadelen van een commanditaire vennootschap (cv).
3. Maatschap
Een maatschap is een rechtsvorm waarbij 2 of meer personen samenwerken. Onder een gemeenschappelijke naam oefen je samen een beroep uit. Zo werken tandartsen, huisartsen, fysiotherapeuten, architecten en advocaten vaak samen in een collectief. Om een nieuwe maatschap op te richten, is het niet nodig om een speciale akte op te stellen.
Wil je een maatschap oprichten? Dan brengt elke deelnemer iets in. Denk aan goederen, geld, een pand of gewerkte uren. De behaalde winst van een maatschap wordt eerlijk verdeeld over de verschillende deelnemers, ook wel ‘maten’ genoemd. Dat geldt ook voor de aansprakelijkheid.
Lees meer over de voor- en nadelen van een maatschap.
4. Vennootschap onder firma (vof)
Een vennootschap onder firma (vof) is ook eigendom van verschillende personen, meestal vennoten of firmanten genoemd. Ook voor een vof geldt dat de winst verdeeld wordt over de verschillende personen.
Het verschil met een maatschap is dat de vorm van het samenwerkingsverband net even anders is. Bij een maatschap wordt een beroep samen uitgeoefend en bij een vof in een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een schildersbedrijf of aannemersbedrijf.
Verschil in aansprakelijkheid
Ook op het gebied van aansprakelijkheid is er een verschil tussen een maatschap en vof. Bij een vof zijn de vennoten namelijk aansprakelijk voor de schulden van de vof. Dat geldt dus ook voor de schulden die een andere vennoot maakt.
Bij een maatschap zijn de maten ieder voor een gelijk deel aansprakelijk voor de schulden van de maatschap. Dat betekent dat bij een maatschap de aansprakelijkheid beperkter is.
Lees meer over de voor- en nadelen van een vennootschap onder firma (vof).
Tabel verschil maatschap en vof
Personenvennootschap | Beschrijving + voorbeelden |
---|---|
Maatschap | Collectief samenwerkingsverband: tandartsenpraktijk, architectenbureau |
Vennootschap onder firma (vof) | Samenwerkingsverband in een bedrijf: aannemersbedrijf, schildersbedrijf |
5. Twijfel je nog? Nieuwe wet op komst
Wil je als ondernemer een samenwerkingsverband aangaan, maar twijfel je of je voor een vof of maatschap moet kiezen? Dat is niet zo gek. Het verschil tussen een maatschap en een vof is namelijk niet zo groot. Dat is ook de reden dat er nieuwe wetgeving komt en het verschil tussen een maatschap en vof wordt opgeheven.
Nieuwe wet Modernisering Personenvennootschappen
Hoe zit het precies met de nieuwe wetgeving? Als de Wet Modernisering Personenvennootschappen in werking gaat treden – het is nog niet bekend wanneer dat is – zijn er niet langer drie maar twee personenvennootschappen. De maatschap en de vennootschap onder firma (vof) verdwijnen.
De personenvennootschap bestaat dan uit 2 rechtsvormen, namelijk:
- Vennootschap
- Commanditaire vennootschap
En dan gelden de volgende regels:
- Vennoten zijn persoonlijk aansprakelijk voor eventuele gemaakte schulden.
- Vennoten krijgen de mogelijkheid om de aanspraak op winst te verpanden.
- Het is mogelijk om de aansprakelijkheid bij een opdracht te beperken tot de vennoot aan wie de opdracht uitdrukkelijk is toevertrouwd.
- De personenvennootschap kan rechtspersoonlijkheid worden toegekend.
Meer weten over de nieuwe wetgeving? Je leest er hier meer over.
Meest gestelde vragen over personenvennootschap
- Welke rechtsvormen zijn er?
Je kunt als startende ondernemer kiezen uit 9 verschillende rechtsvormen: eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, commanditaire vennootschap, naamloze vennootschap, vereniging, stichting en coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij. - Wat is een personenvennootschap?
Bij de start van je onderneming kun je kiezen uit 9 verschillende rechtsvormen. Een maatschap, vennootschap onder firma (vof) en een commanditaire vennootschap (cv) zijn voorbeelden van personenvennootschappen. Een personenvennootschap legt niet de focus op kapitaal, maar op een samenwerkingsovereenkomst die verschillende personen met elkaar aangaan. - Wat is het verschil tussen een maatschap en een vof?
Het verschil tussen een maatschap en een vof is niet zo groot. Bij een maatschap wordt een beroep samen uitgeoefend als een collectief en bij een vof in een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een tandartsenpraktijk versus een schildersbedrijf. - Wat verandert er met de nieuwe wet?Als de Wet Modernisering Personenvennootschappen in werking gaat treden – het is nog niet bekend wanneer dat is – zijn er niet langer drie maar twee personenvennootschappen. De maatschap en de vennootschap onder firma (vof) verdwijnen.