Checklist: auto leasen als zzp'er

Bijgewerkt op 21 mei 2024
9 min  leestijd
7.856
Auteur: Redactie
auto-leasen

Een auto leasen als zzp'er kan een heel voordelige optie zijn. Zo hoef je niet in één keer het volledige aankoopbedrag te betalen en profiteer je van fiscale voordelen. Nieuwsgierig geraakt? In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden voor een auto leasen als zzp'er. 

Na het lezen van dit artikel weet je alles over een auto leasen als zzp'er. Direct meer lezen over een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links:

  1. Voordelen van leasen
  2. Twee vormen van lease
  3. Bijtelling zakelijke auto
  4. Veelgestelde vragen

1. Voordelen van een auto leasen als zzp'er 

Er zijn heel wat zzp'ers die (zeker in het begin) nog geen bedrijfswagen of auto van de zaak hebben. Zij rijden in hun privé-auto en houden daarvoor een kilometerregistratie bij. In dat geval mag je een zakelijke kilometervergoeding van € 0,21 per kilometer aftrekken van de door jou gemaakte winst.

Als het aantal kilometers toeneemt, wordt het wellicht echter tijd om in een auto van de zaak te gaan rijden. Dat kan financieel gezien namelijk heel gunstig zijn. Je hoeft ook niet in één keer een flink bedrag op tafel te leggen, want je betaalt elke maand een vast bedrag.

Geen hoge reparatiekosten

Een auto leasen is dus een manier om de aanschafkosten van je auto te spreiden. Dit geldt voor nieuwe voertuigen, maar ook voor tweedehands bolides. Ook hoef je in bepaalde gevallen geen rekening te houden met hoge kosten als de auto gerepareerd moet worden. 

Wist je dat je bij financial lease meteen eigenaar bent van je bedrijfsauto? Je profiteert daarmee dus ook van fiscale voordelen. Door een auto te leasen heb je meer financiële ruimte, bijvoorbeeld om investeringen te doen of lopende rekeningen te betalen.

Lees ook: 'Zakelijk rijden als zzp'er, dit zijn de opties'.

Auto met sleutel

Zakelijke auto of bus?

Hier vind je alle informatie op 1 pagina. Van financieren tot fiscale voordelen, het inrichten en de verzekering.

Lees verder

2. Twee vormen van lease

Om een zakelijke auto te financieren zijn er grofweg drie opties: je kunt je eigen geld gebruiken, je kunt geld lenen of de auto leasen. Een combinatie van deze drie is ook mogelijk. Zo kun je een bedrijfsauto bijvoorbeeld deels met eigen geld financieren en voor het resterende bedrag een leasecontract afsluiten.

Er zijn twee leasevormen: 

  1. Financial lease
  2. Operational lease.

In de volgende paragrafen leggen we het verschil tussen deze twee vormen uit.

Optie 1: Financial lease

Financial lease kun je vergelijken met een hypotheek op een huis. Je koopt de bedrijfswagen en het voertuig wordt meteen jouw eigendom. Je leent het volledige aanschafbedrag of een deel ervan en je betaalt een vast bedrag per maand terug.

Fiscale voordelen financial lease als zzp'er

Dat heeft een paar belangrijke fiscale voordelen:

  • Je kunt de lease-auto afschrijven;
  • De betaalde btw kun je terugvorderen;
  • De rente die je betaalt is aftrekbaar;
  • Gaat het om een bus, bestelwagen of personenauto als auto van de zaak die als taxi of voor koeriersdiensten wordt ingezet? Dan profiteer je ook van investeringsaftrek. Voor de meeste wagens gaat het om 28% van het aanschafbedrag.

Je betaalt maandelijks rente en aflossing. Een leasecontract duurt tussen de 12 en 60 maanden. Is de auto van de zaak helemaal afbetaald? Dan mag je blijven doorrijden en hoef je de wagen dus niet in te leveren. Benieuwd wat financial lease jou kost?

Bereken snel je maandbedrag

Een leasecontract kun je afsluiten bij de dealer, een leasemaatschappij of de bank. De Rabobank biedt financial lease aan

Optie 2: Operational lease

Deze vorm van auto leasen laat zich het beste vergelijken met huren. Je betaalt 'huur' voor het gebruik van de lease-auto, maar de dealer of leasemaatschappij blijft de juridische en economische eigenaar. Daardoor loop je geen risico dat de bedrijfswagen minder waard wordt.

Er kleeft ook een belangrijk nadeel aan: de bedrijfswagen komt niet op de bedrijfsbalans te staan. Je kunt dus bij operational lease ook geen aanspraak maken op fiscale voordelen die je bij financial lease wel hebt. 

Tip: Lees in dit artikel of elektrisch rijden iets voor jou is.

Vormen van operational lease

Er zijn twee vormen van operational lease:

  1. Netto operational lease. Je betaalt zelf de kosten voor onderhoud, reparatie en motorrijtuigenbelasting en je hebt de mogelijkheid om na afloop van het contract 100% eigenaar te worden.
  2. Full operational lease. Allerlei kosten als onderhoud, reparatie, verzekeringen en belastingen zijn onderdeel van het contract. Na afloop van het contract moet je de auto doorgaans inleveren bij de dealer of leasemaatschappij.
Toelichting: Full Operational lease

Dit is het all-in-pakket, waarbij vrijwel alles voor je wordt geregeld. Soms zelfs ook de brandstofkosten. Je hebt hiermee de mogelijkheid om een lease-auto te rijden die anders wellicht financieel onbereikbaar zou zijn. Eventuele onderhoudskosten komen voor rekening van de dealer of leasemaatschappij. 

Aan al dat gemak hangt natuurlijk echter wel een prijskaartje. Tel je alle maandelijkse kosten bij elkaar op, dan ben je een stuk duurder uit dan wanneer je een auto koopt of kiest voor financial lease. Houd er bovendien rekening mee dat je geen no-claim bij de verzekering opbouwt omdat je niet de juridische en economische eigenaar van de auto bent.

Denk goed na over de looptijd van het leasecontract. Vaak is het niet mogelijk om tussentijds het contract in één keer af te betalen of op te zeggen.

Wat je hiermee krijgt is zekerheid. Je hebt immers nooit onverwachte kosten voor onderhoud, vervangend vervoer of schadereparaties.

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

3. Bijtelling zakelijke auto

Lease je als zzp'er een zakelijke auto? Dan ontkom je niet aan de bijtelling. Die is van toepassing als je per jaar meer dan 500 kilometer voor privéritten maakt. De fiscus ziet dit dan als loon in natura, waarover je belasting moet betalen.

Bijtelling 2024

De bijtelling is in 2024 bijna gelijk aan 2023. Het verschil is dat je nu voor alle auto's met CO2-uitstoot 22% bijtelling betaalt. Je betaalt 16% bijtelling voor nulemissie-auto's op waterstof, en voor auto's die volledig wordt aangedreven door geïntegreerde zonnecellen met een vermogen van minstens 1 kilowattpiek en zonder lood in de accu.

Rijd je een andere auto zonder CO2-uitstoot, zoals een elektrische auto? Dan betaal je 16% bijtelling tot een drempelwaarde van € 30.000.

Hier lees je meer over de bijtelling

4. Veelgestelde vragen over een auto leasen als zzp'er:

  • Kan ik als zzp'er een auto leasen?
    Jazeker, dit levert je ook nog eens fiscale voordelen op. Je kunt als zzp'er kiezen tussen operational lease en financial lease. In dit artikel lees je alles over de verschillen.
  • Wat zijn de voordelen van het leasen van een auto als zzp'er?
    Een auto leasen is een manier om de aanschafkosten van je auto te spreiden. Dit geldt voor nieuwe voertuigen, maar ook voor tweedehands bolides. Ook hoef je in bepaalde gevallen geen rekening te houden met hoge kosten als de auto gerepareerd moet worden. Je profiteert door te leasen ook van fiscale voordelen.
  • Hoe betaal ik een auto van de zaak als zzp'er?
    Als zzp'er kun je een auto van de zaak met eigen geld kopen, geld lenen of de auto leasen. Lees hier alles over de hoe een auto van de zaak precies werkt, en wat de voor- en nadelen zijn.

Auto met sleutel

Bedrijfsmiddelen leasen

Met welke bedrijfsmiddelen versnel jij de groei van jouw bedrijf?

Bereken je maandbedrag

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten