Een bedrijf starten: voldoe jij aan de wettelijke regels?

Bijgewerkt op 04 januari 2016
7 min  leestijd
17.396
Auteur: Marieke Leijnen
Wettelijke regels bij het starten van een bedrijf

Als je een bedrijf wilt beginnen, moet je aan veel juridische zaken denken. Soms ben je nog niet op de hoogte van al die uitgebreide wet- en regelgeving. Hoe zorg je ervoor dat je alles netjes volgens de regels kunt opbouwen en voorkom je gedoe achteraf met bepaalde instanties, de overheid of concurrerende bedrijven? 

Met een naam kun je al snel in de problemen komen en de Kamer van Koophandel adviseert daar niet altijd voldoende in. Controleer dus altijd eerst of de bedrijfsnaam die jij op het oog hebt niet al door iemand anders is geregistreerd bij de KvK of als merk ingeschreven staat bij het BBIE. Denk daarbij ook aan verschillende soorten spellingswijzen. Lees meer tips in mijn eerdere artikel: bedrijfsnaam bedenken: hoe zit dat juridisch?

Informeer bij brancheverenigingen

Klop vooral ook eens aan bij je branchevereniging. Meestal hebben deze organisaites op hun website veel informatie gezet over alle verplichtingen, vergunningen, administratie en dat soort zaken.

Voorbeeld: horeca

Wil jij een horecabedrijf beginnen? Weet dan dat het pand de juiste bestemming moet hebben van de gemeente. Je mag nou eenmaal niet overal waar je dat zou willen een nieuwe horecazaak beginnen. Vervolgens is er verschil tussen lichte horeca, middelzwaar en zwaar, waarbij meespeelt of je wel of geen alcohol wil schenken en tot hoe laat jouw zaak open is. 

Vervolgens heb je een vergunning nodig om daadwerkelijk alcohol te mogen schenken. Ook moeten er voldoende mensen binnen jouw onderneming beschikken over een diploma sociale hygiëne en moet het pand aan brandveiligheidsvereisten voldoen.

Heb je een keuken? Dan moet deze ook aan verschillende vereisten voldoen om zorg te kunnen dragen voor een hygiënische bereiding en opslag van voedsel. Vergeet verder vooral de licentie bij Buma/Stema niet, anders mag er geen muziek worden gedraaid.

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

Vraag vergunningen aan

In de meeste branches zijn gelukkig geen vergunningen meer nodig om een bedrijf te mogen vestigen. Bij een aantal sectoren moet je hiermee helaas nog wel rekening houden, zoals in de horeca, detailhandel, financiële dienstverlening, als je een taxibedrijf wilt beginnen en om op de markt te mogen staan. Bij Ondernemersplein kun je controleren welke vergunning(en) jij nodig hebt.

Houd rekening met beroepseisen

Sommige beroepen mag je niet uitvoeren zonder dat je daarvoor over een geldig diploma beschikt. Zo kan niet iedereen zomaar een kinderopvang beginnen, rijlessen gaan geven of in de zorg gaan werken.

En je mag pas als advocaat werken als je bent ingeschreven bij de Orde van Advocaten. Of je een diploma moet hebben en een inschrijving verplicht is, kun je in veel gevallen navragen bij jouw branchevereniging. Ook op Ondernemersplein kun je daar veel informatie over vinden.  

Stel contracten en voorwaarden op

Verplicht is het meestal niet, maar contracten en algemene voorwaarden komen vaak goed van pas. Laat deze documenten opstellen door een professional om misverstanden en onenigheid te voorkomen.

Ga je personeel in dienst nemen? Zorg dan voor een goede en duidelijke arbeidsovereenkomst. De regels zijn strenger geworden, dus het is erg belangrijk dat de overeenkomst correct in elkaar zit. Anders zijn bepaalde clausules niet eens van toepassing. 

Voorbeeld: webwinkel

Aan webshops worden extra veel eisen gesteld. Je sluit op afstand een overeenkomst met een consument. De website moet al aan veel regels voldoen, maar ook het versturen van producten en de manier waarop je producten weer terug moet nemen zijn in de wet geregeld.

Het aanmelden van een webwinkel is heel gemakkelijk, maar dan ben je er nog niet. De regels staan doorgaans namelijk niet gecentraliseerd opgeslagen. Probeer zoveel mogelijk kennis op te doen via je branchevereniging en zoek op Google naar betrouwbare bronnen.

Let op de administratie en belasting

Vergeet vooral de regelgeving met betrekking tot de administratie niet. Op de website van de Belastingdienst is daar belangrijke informatie over te vinden. Zorg dat je deze informatie vooraf goed doorneemt.

Voldoe je niet aan de regels? Dan kan dat jou later erg veel geld kosten. Kom je er niet uit? Bel dan met de Belastingtelefoon en vraag om een bevestiging per brief of e-mail. Raadpleeg daarnaast eventueel een boekhouder of accountant

Vind je weg op Google

Helaas is er niet één bron waar alleen informatie bij elkaar staat. Het kan daarom handig zijn om simpelweg te googelen naar informatie. Let wel op: online staat vaak ook veel verkeerde of verouderde informatie. Kijk daarom goed naar waar je de informatie vandaan haalt en hoe oud deze tekst is. 

Op informatie die afkomstig is van overheidsplatforms, zoals de KvK en de Belastingdienst, zou je moeten kunnen vertrouwen. Ook brancheverenigingen proberen zich vaak te verdiepen in de actuele wet- en regelgeving. Vertrouw vooral niet al teveel op fora en informatie die je via-via krijgt, tenzij er wordt terugverwezen naar een betrouwbare bron. 

Meer over juridisch

Meer over juridisch
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten