Het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid: zo zit dat

Bijgewerkt op 03 juni 2024
6 min  leestijd
4.267
Auteur: Redactie
Beroepsaansprakelijkheid bedrijfsaansprakelijkheid verschil

Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid, wat is daar nu precies het verschil tussen? Welke verzekering heb je eigenlijk nodig en waarom? Wat kun je zelf doen om je risico’s te beperken?

In dit artikel beschrijven we de verschillen tussen bedrijfsaansprakelijkheid én beroepsaansprakelijkheid. Om het verschil nog duidelijker te maken, gaan we in dit artikel verder in op deze twee soorten aansprakelijkheid. Wil je snel naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de links hieronder.

  1. Wat is bedrijfsaansprakelijkheid (AVB)?
  2. Wat is beroepsaansprakelijkheid (BAV)?
  3. Hoe kan ik mijn aansprakelijkheidsrisico’s verzekeren?
  4. Hoe beperk ik mijn bedrijfsaansprakelijkheidsrisico en beroepsaansprakelijkheidsrisico?
  5. Voorkom (hoofdelijke) aansprakelijkheid
  6. Zijn zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen nodig?

Verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid

Hoewel de twee termen op elkaar lijken en allebei over aansprakelijkheid gaan, is er een helder verschil. Bedrijfsaansprakelijkheid geldt als er iets mis gaat tijdens het werk waardoor schade of letsel ontstaat. Dan kan iemand je bijvoorbeeld aansprakelijk stellen. Dit risico is dus relevant voor alle ondernemers.

Beroepsaansprakelijkheid is alleen van toepassing op ondernemers met een adviserend beroep, zoals architecten, accountants, ingenieurs, consultants en organisatieadviseurs. Zij hebben dus met beide risico’s te maken.

Lees meer over aansprakelijkheid en andere verzekeringen in het overzicht van verzekeringen voor ondernemers

1. Wat is bedrijfsaansprakelijkheid (AVB)?

Als ondernemer kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade die jij, je medewerkers, bedrijf, producten of diensten veroorzaken bij anderen. Het gaat daarbij om:

  • Materiële schade: schade aan spullen
  • Letselschade: bijvoorbeeld verwondingen
  • Financiële schade die daardoor ontstaat, bijvoorbeeld omdat de ander inkomsten misloopt door een letselschade die jij veroorzaakte. Of dat een gedupeerde door jouw toedoen niet meer kan werken en daardoor een lager inkomen heeft.  

Voorbeeld bedrijfsaansprakelijkheid

Freelance grafisch ontwerper Patrick is op kantoor bij één van zijn grootste klanten. Hij gooit per ongeluk een volle kop thee over de laptop van zijn opdrachtgever Melanie. Haar laptop moet gerepareerd worden.

Melanie stelt Patrick aansprakelijk voor de schade aan haar laptop. Hij moet € 550 euro betalen voor de reparatie van de laptop. Als hij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft, wordt dit bedrag vergoed door de verzekeraar.

2. Wat is beroepsaansprakelijkheid (BAV)?

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening die advies geven, bouwtekeningen maken of berekeningen uitvoeren voor hun klanten, kunnen door een beroepsfout vermogensschade veroorzaken bij hun opdrachtgever. Zij kunnen aansprakelijk worden gesteld voor dit financieel verlies of de gemiste omzet. 

Voorbeeld beroepsaansprakelijkheid

Door een verkeerde berekening van architect Petra blijken de kozijnen van een nieuwbouwpand niet te passen. Het herstellen van deze fout kost haar opdrachtgever Menno € 10.000.

Menno stelt Petra aansprakelijk voor dit bedrag én voor de kosten van de vertraging die de bouw hierdoor oploopt. Als ze geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft, komt dit bedrag voor haar eigen rekening.

Voorblad WP aansprakelijkheid

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

3. Hoe kan ik mijn aansprakelijkheidsrisico’s verzekeren?

  1. Het bedrijfsaansprakelijkheidsrisico verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
  2. Voor het beroepsaansprakelijkheidsrisico sluit je als je een adviserend beroep hebt ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.

Vaak zijn dit twee aparte verzekeringen. Bij Interpolis is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).  

Goed om te weten: bij veel verzekeraars is het lidmaatschap van je branchevereniging verplicht als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten.

4. Hoe beperk ik mijn bedrijfsaansprakelijkheidsrisico en beroepsaansprakelijkheidsrisico?

Natuurlijk kun je nooit helemaal voorkomen dat je schade veroorzaakt bij anderen en daarvoor aansprakelijk wordt gesteld. Waar mensen werken, worden nu eenmaal fouten gemaakt en gebeuren er ongelukken. Je kunt wel maatregelen nemen om je risico’s te beperken:

  1. Goede algemene voorwaarden zijn onmisbaar
    Je kunt de algemene voorwaarden van je brancheorganisatie gebruiken. Die zijn juridisch getoetst en dus veilig te gebruiken. Het kan echter zijn dat jouw werkwijze nét een beetje anders is dan die van je branchegenoten.

    De branchevoorwaarden hoeven dus niet per definitie bij jouw bedrijf te passen. Dan is het verstandig om ze aan te passen op jouw situatie. Neem in ieder geval het onderwerp aansprakelijkstelling altijd op in je algemene voorwaarden. Laat je eigen voorwaarden altijd juridisch toetsen.

  2. Geef je algemene voorwaarden op tijd aan je klant
    Overhandig je voorwaarden tegelijk met je aanbod aan je klant. Of stuur ze mee als je je offerte per e-mail toestuurt. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je klant je voorwaarden kent én begrijpt. Daarmee sta je bij een meningsverschil sterker.

  3. Zorg dat je samen met je klant de opdracht helder hebt
    Om een discussie achteraf te voorkomen, helpt het om je opdracht zo helder mogelijk te omschrijven. Voeg die opdrachtomschrijving toe aan je offerte en vraag je klant om te bevestigen dat hij het met de inhoud eens is.

  4. Houd je vakkennis op peil
    Het is belangrijk om de juiste kennis paraat te hebben. Lees bijvoorbeeld vakliteratuur en volg geregeld een cursus. Een branchevereniging kan je helpen om de ontwikkelingen in je vakgebied te blijven volgen en je kennis actueel te houden.

5. Voorkom (hoofdelijke) aansprakelijkheid

Je barst van de inspiratie en staat te popelen om je eigen bedrijf op te starten. Het laatste waar je op zit te wachten in die spannende startfase, is dat een klant jou wettelijk aansprakelijk stelt. Want dat zorgt voor een hoop juridisch getouwtrek én je goede naam komt in het geding.

Lees hier een aantal tips om je aansprakelijkheidsrisico’s te beperken. Zodat je in bedrijf blijft en kunt focussen op wat écht belangrijk is: ondernemen!

6. Zijn zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen nodig?

Als je weet welke risico’s je als ondernemer loopt, kun je maatregelen nemen om ze te voorkomen of te beperken. Het afsluiten van de juiste aansprakelijkheidsverzekeringen is daar een belangrijk onderdeel van. De kosten van aansprakelijk gesteld worden kunnen namelijk flink oplopen.

Ga je binnenkort starten met je eigen bedrijf? Of ben je minder dan een jaar geleden gestart? Dan krijg je nu bij de Rabobank de bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering een half jaar gratis.

Calculator verzekeringen berekenen

Bedrijfsaansprakelijkheid

Verzeker schade die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken.

Bereken je premie

Meest gestelde vragen over beroepsaansprakelijkheid

  • Wat is beroepsaansprakelijkheid? Als ondernemer kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade die jij, je medewerkers, bedrijf, producten of diensten veroorzaken bij anderen. Het gaat daarbij om materiële schade, letselschade en financiële schade.  
  • Wat is het verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid? Bedrijfsaansprakelijkheid geldt als er iets mis gaat tijdens het werk waardoor schade of letsel ontstaat. Beroepsaansprakelijkheid is alleen van toepassing op ondernemers met een adviserend beroep, zoals architecten, accountants, ingenieurs, consultants en organisatieadviseurs. Zij hebben dus met beide risico’s te maken.
  • Hoe beperk ik zoveel mogelijk risico's? Goede algemene voorwaarden zijn cruciaal. Je kunt die van je brancheorganisatie gebruiken, maar pas ze aan als jouw werkwijze verschilt. Ook aansprakelijkstelling is essentieel: deel je voorwaarden op tijd met klanten, zodat ze begrepen worden, en zorg voor duidelijke opdrachtomschrijvingen. Houd je vakkennis up-to-date door vakliteratuur te lezen, cursussen te volgen, en je aan te sluiten bij een branchevereniging.

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten