Jouw financieringsaanvraag bij de bank, zo bereid je die voor

Bijgewerkt op 12 april 2019
7 min  leestijd
1.691
Beoordelen van financieringsvraag

Heb je als starter een zakelijke financiering nodig van de bank? Een goede voorbereiding is 90% van het werk. Lees in 5 stappen hoe je je goed voorbereidt op het aanvragen van een bankfinanciering.

Zakelijke financiering gezocht

Het kan voor een machine, pand, bedrijfswagen zijn. Maar ook zoiets als het overnemen van een bestaand bedrijf of het vergroten van je werkkapitaal. Wie wil groeien heeft soms geld nodig. Er zijn ondernemers die al bij de start van hun bedrijf om externe financiering verlegen zitten. Geld dat ze niet even uit hun broekzak tevoorschijn kunnen halen. Er zijn meerdere manieren om die financiering voor elkaar te krijgen.

In dit artikel richten we ons op de bedrijfslening via de bank. Het is verstandig om zo'n aanvraag goed voor te bereiden. Ze maak je de meeste kans van slagen.

Zakelijke financiering stap 1: een goed plan

Essentieel voor een succesvolle aanvraag is het opstellen van een goed plan. Hiermee geef je onder meer aan wat je bedrijf gaat doen, hoe je die ambitie wilt verwezenlijken en met welke spelers je te maken hebt. Zonder dit plan is de kans op het verkrijgen van een bankfinanciering nihil.

Financiering

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters een aantal mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Financiering voor starters 

In dit plan staat in ieder geval:

  • Waarin wil je investeren?
  • Wat levert dit je op?
  • Je verdienmodel
  • De sterke en zwakke punten van je bedrijf
  • Onderscheidend vermogen
  • Jouw visie op toekomstige ontwikkelingen in de sector

Vaak gebruiken ondernemers hun businessplan als basis voor de financieringsaanvraag.

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

Zakelijke financiering stap 2: jaaroverzicht

Heb je al jaarcijfers? Die wil de bank uiteraard inzien. Het liefst over de afgelopen twee tot drie jaar als dat mogelijk is. Daarbij gaat het om:

  • De balans
  • Een winst- en verliesrekening
  • Aangifte inkomstenbelasting
  • Overzicht persoonlijke financiën

Deze laatste cijfers zijn vooral voor ondernemers van toepassing die een eenmanszaak of VOF hebben. Je kunt hiermee namelijk ook persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, mocht het in de toekomst misgaan.

Zakelijke financiering stap 3: je huidige prestaties

Je jaarcijfers vertellen iets over het verleden. De bank wil natuurlijk ook graag weten hoe je bedrijf op dit moment presteert. In de meeste gevallen word je gevraagd om de cijfers van het afgelopen kwartaal te laten zien. Het gaat daarbij weer om een balans en een winst- en verliesrekening.

Deze cijfers vertellen veel, namelijk:

  • Hoe hoog is de omzet van de afgelopen drie maanden?
  • Welk bedrag staat er nog uit aan openstaande facturen?
  • Welke schulden zijn er?
  • Hoe is het gesteld met je voorraden?

Vind je dit nou lastig (en je bent zeker niet de enige), laat je boekhouder je hiermee dan helpen. Het is namelijk heel belangrijk dat alle cijfers kloppen.

Zakelijke financiering stap 3: de begroting

Bij het ondernemen komt een stuk onzekerheid om de hoek kijken. Je weet immers nooit precies hoeveel je gaat verkopen en waar je tegenaan loopt. Toch is het wel zaak dat je hierover iets op papier zet. De bank wil namelijk weten of je straks in staat bent om de maandelijkse rente + aflossing te betalen.

Tip: wees realistisch bij het opstellen van je begroting. Haal je je omzetdoelstellingen niet, dan kom je op den duur mogelijk in de knel met het terugbetalen van de bedrijfslening.

Er is een aantal soorten begrotingen, die we hieronder kort voor je uiteenzetten.

1. Exploitatiebegroting

Hierin schets je de te verwachten prestaties van je bedrijf voor de komende twee tot drie jaar. Het gaat daarbij om de omzet en de kosten. En denk je nou fors meer te kunnen omzetten, leg dan uit waar die verwachting op gebaseerd is.

2. Investeringsbegroting

Hiermee geef je aan wat de aanschafkosten zijn van de beoogde investering. Gaat het om een bedrijfswagen of nieuw pand? Dan is dat vrij eenvoudig uit te rekenen. Anders is het wanneer het gaat om een bedrijfslening voor de groei van je bedrijf.

Geef duidelijk aan hoe je het geld van de lening gaat inzetten. Dat kan bijvoorbeeld een marketingcampagne zijn of het aannemen van twee specialisten. Koppel die inzet aan de te verwachten opbrengsten en leg duidelijk uit hoe je tot deze conclusie komt. 

3. Financieringsbegroting

De bank wil graag weten hoe jouw bedrijf tot nu toe is gefinancierd. Is dat met eigen geld of heb je al externe financiers aan boord? Dat is wat deze begroting in één oogopslag laat zien.

4. Liquiditeitsbegroting

De liquiditeitsbegroting vertelt hoe het op dit moment is gesteld met jouw financiële middelen. Oftewel: hoeveel geld heb je op de bank en in kas? Voor de bank is dat belangrijk, want dit geeft aardig weer of je straks de aflossing en de rente kunt betalen.

Zakelijke financiering stap 4: de presentatie

Naast het kunnen overleggen van de cijfers, speelt ook het menselijk aspect een belangrijke rol. De bank wil namelijk weten wie de man of vrouw is die van de onderneming een succes moet maken. Ze moeten met andere woorden een beetje vertrouwen krijgen in jouw kunnen.

Tip: ben je niet zo sterk in cijfers, laat je tijdens de pitch dan bijstaan door je accountant.

Zorg daarom voor een goede presentatie waar het enthousiasme van afspat. Maak zowel in woord en beeld duidelijk waarom jij dit bedrijf bent gestart en wat jouw motivatie is om hier een daverend succes van te maken. De mensen aan de andere kant van de tafel moeten als het ware een beetje 'begeistert raken' door jouw manier van presenteren.

Auto met sleutel

Bedrijfsmiddelen leasen

Met welke bedrijfsmiddelen versnel jij de groei van jouw bedrijf?

Bereken je maandbedrag

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten