Opvolger bedrijf vinden: zo doe je dat

Bijgewerkt op 09 maart 2023
10 min  leestijd
575
Auteur: Marieke Leijnen
opvolger bedrijf vinden

Een groot aantal bedrijven is naarstig op zoek naar een goede opvolger. De Kamer van Koophandel is bang dat veel bedrijven de komende jaren de activiteiten zullen moeten staken omdat er geen opvolger wordt gevonden. Vanwege de vergrijzing zullen veel ondernemers van 60+ in de komende jaren namelijk stoppen met hun bedrijf.

Als je wilt of moet stoppen met je bedrijf, om wat voor reden dan ook, wil je graag dat je bedrijf op een goede manier wordt voortgezet. Niet alleen om er zelf nog een mooi bedrag aan over te houden, maar ook omdat je jouw bedrijf graag door een ander met evenveel passie doorgezet ziet worden. Een opvolger voor je bedrijf vinden kan echter lastig zijn. Wat zijn de opties en waar moet je rekening mee houden?

Klik op één van de links om direct naar het onderwerp te gaan:

  1. Opvolger bedrijf vinden: wat zijn de opties?
  2. Hoe kun je op zoek gaan naar een bedrijfsopvolger?
  3. Bedrijfsopvolging: wat zijn de risico's?
  4. Wat moet je regelen bij een bedrijfsopvolging?

1. Opvolger bedrijf vinden: wat zijn de opties?

Het zoeken naar een opvolger voor je bedrijf kun je op meerdere manieren aanpakken. Je kunt deze manieren grofweg indelen in twee opties: binnen je bedrijf en buiten je bedrijf. 

Opvolger bedrijf vinden binnen je bedrijf

Binnen je bedrijf zou je op twee manieren een opvolger kunnen vinden. Ten eerste zou je opvolging voor je bedrijf kunnen vinden binnen je eigen familie. Dit is met name voor de hand liggend als je bedrijf al een familiebedrijf is met andere familieleden die erin meewerken. Denk aan ouders die het bedrijf aan hun kinderen overdragen. 

De tweede optie om binnen je bedrijf een opvolger te vinden noem je een Management Buy-out. Hierbij toont een medewerker of manager binnen je bedrijf interesse om het bedrijf van je over te nemen. Je komt hierbij samen een overnamesom of financiële regeling overeen. Het voordeel hiervan is dat de opvolger het bedrijf en de klanten al kent en het overnameproces dus soepel kan verlopen. 

Opvolger bedrijf vinden buiten je bedrijf

Buiten je bedrijf een opvolger vinden kan ook op twee manieren. De eerste mogelijkheid is een Management Buy-in. Hierbij wordt je bedrijf overgenomen door één of meerdere mensen die de leiding van het bedrijf van je overnemen. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen uit je zakelijk netwerk zijn. Hierbij is het vaak belangrijk dat er wel een inwerkperiode is om te zorgen dat de opvolger het bedrijf goed voort kan zetten, vooral als diegene uit een andere branche afkomstig is. 

De tweede optie voor het vinden van een opvolger van je bedrijf betreft een strategische overname. Hierbij neemt een ander bedrijf jouw bedrijf over en brengt het bedrijf onder in zijn/haar eigen onderneming. Dit kan gaan om een bedrijf dat een nieuwe markt wil betreden, ofwel om een concurrerend bedrijf dat zijn marktpositie wil verstevigen. 

Je bedrijf verkoopklaar maken? Zo doe je dat!

2. Hoe kun je op zoek gaan naar een bedrijfsopvolger?

De zoektocht naar een bedrijfsopvolger kan op meerdere manieren plaatsvinden. Aangezien  het dus mogelijk is om een opvolger binnen je bedrijf te vinden, is dit een goed startpunt. Geef bij je management team of werknemers aan dat je van plan bent om te stoppen met het bedrijf en vraag na of iemand interesse zou hebben dit voort te zetten. Belangrijk hierbij is uiteraard wel dat ze voldoende financiële middelen hebben om de overname te kunnen financieren.

Is er binnen je bedrijf geen mogelijkheid of interesse om het bedrijf voort te zetten? Dan is het  tijd om een externe zoektocht te starten. Het is verstandig om eerst na te gaan of er in je zakelijk netwerk mensen of bedrijven zijn die mogelijk interesse zouden hebben in de overname van jouw bedrijf. Deze relaties kun je benaderen om te peilen of zij hier met jou over in gesprek willen gaan.

Je bedrijf te koop zetten

Heb je ook in je zakelijk netwerk geen opties voor opvolging gevonden? Dan kun je je bedrijf officieel te koop aanbieden. Er zijn bureau's die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar bedrijfsopvolgers. Zij kunnen je tegen een vergoeding helpen met het benaderen van potentiele overnamekandidaten.

Ook zijn er steeds meer online bedrijfsovername platformen waarop je je bedrijf te koop kunt aanbieden. Ondernemers die op zoek zijn naar een bedrijf om over te nemen kunnen hierop dan jouw bedrijf vinden en jou benaderen voor verdere gesprekken. Dit kun je ook anoniem doen, als je (nog) niet wil dat openbaar bekend wordt dat je je bedrijf te koop aanbiedt. Er zijn ook platforms voor bedrijfsovernames die branche-specifiek zijn. Denk aan een platform voor horecaondernemers die hun horecazaak te koop aanbieden. Dit kan een handige en efficiënte manier zijn om veel potentiële kopers te bereiken.

Belangrijk: start op tijd met het zoeken naar een opvolger voor je bedrijf, aangezien dit een lang proces kan zijn. Zorg dat je gestructureerd toewerkt naar de overname van je bedrijf en werk met een goede planning.

Financiering

Een bedrijf overnemen

Bij een bedrijfsovername komt meer kijken dan je misschien denkt. De Rabobank helpt je graag op weg. Zo kunnen onze adviseurs meer vertellen over hoe je jouw overname kunt financieren. 

Meer weten?

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

3. Bedrijfsopvolging: wat zijn de risico's?

Iedere vorm van bedrijfsopvolging neemt weer andere risico's met zich mee. Het goed om hier vanaf de start van het proces al rekening mee te houden, zodat je bewust omgaat met deze risico's en ze zo kunt verkleinen. 

Wordt je familiebedrijf overgenomen door een familielid? Wees je dan bewust van het feit dat de verkoopsom waarschijnlijk lager uitvalt. Ook is het goed om je bewust te zijn dat je je familieleden zelf mogelijk niet altijd objectief kunt beoordelen op hun kwaliteiten als ondernemer, zowel in positieve als negatieve zin. Tenslotte bestaat bij overnames van familiebedrijven het risico dat er onrust in de familie ontstaat tijdens of na het overnameproces. 

Wordt je bedrijf overgenomen door een extern persoon of bedrijf, is het goed om je te realiseren dat tijdens het proces concurrentiegevoelige informatie moet prijsgeven en dat de andere partij wellicht niet altijd serieuze bedoelingen heeft. Bij een strategische overname is een ander mogelijk risico dat je bedrijf door integratie in het moederbedrijf flink aan verandering onderhevig kan zijn. Dit kan grote impact hebben op de bedrijfscultuur, medewerkers, bedrijfsnaam en identiteit van het bedrijf.

Download hier het gratis e-book bedrijfsoverdracht over hoe je je goed voorbereid op bedrijfsoverdracht en waar je rekening mee moet houden.

4. Wat moet je regelen bij een bedrijfsopvolging?

Bij bedrijfsopvolging is het ten eerste van belang dat je je bedrijf verkoopklaar maakt. Zorg dat de juridische structuur op orde is, je financiële administratie volledig is, dat je interne organisatie stabiel en goed op orde is en dat je hebt nagedacht over de waardebepaling en verkoopprijs. Werk met een overnameadviseur samen aan een verkoopmemorandum waarin alle belangrijke informatie over jouw bedrijf te vinden is. 

Een overnameadviseur is ook van belang in de afhandeling van de bedrijfsoverdracht. Er komen namelijk veel financiële en juridische aspecten bij kijken. Zo kan het wijzigen van de juridische structuur van het bedrijf veel fiscale voordelen opleveren. Zorg dus dat je hier advies over inwint. 

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Op de bedrijfsoverdracht van familiebedrijven is er een specifieke fiscale regeling van  toepassing. Het gaat om de zogeheten Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), ook wel de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) genoemd. Bij de Belastingdienst kun je gebruik maken van deze regeling wanneer je een bedrijf erft of geschonken krijgt, en deze zult voorzetten. Je hoeft in dat geval minder of geen belasting te betalen.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veelgestelde vragen opvolger bedrijf vinden

  • Hoe kan ik een opvolger voor mijn bedrijf vinden?
    Probeer eerst binnen je bedrijf een opvolger te vinden. Bij een familiebedrijf kan dit gaan om een familielid, anders kan dit gaan om een manager of medewerker die het bedrijf graag voortzet. Lukt dat niet, dan kun je extern naar een opvolger zoeken. Het kan dan gaan om een extern persoon of bedrijf die interesse heeft in jouw onderneming. 
  • Hoe kan ik op zoek gaan naar een bedrijfsopvolger?
    Het is handig om eerst binnen je bedrijf te zoeken naar een potentiële opvolger. Lukt dat niet, probeer dan je zakelijk netwerk aan te spreken op zoek naar geïnteresseerden. Een andere optie is het inzetten van een bureau of adviseur die gespecialiseerd zijn in bedrijfsovername of het gebruik van een online bedrijfsovername platform waar je je bedrijf (eventueel anoniem) te koop kunt zetten.
  • Wat zijn de risico's van bedrijfsopvolging?
    Iedere vorm van bedrijfsopvolging neemt weer andere risico's met zich mee. Denk aan het risico op onrust in de familie bij de overdracht van een familiebedrijf. Of aan het risico op het weggeven van concurrentiegevoelige informatie bij een strategische overname. Hier lees je alles over de risico's waar je rekening mee moet houden bij bedrijfsoverdracht.

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten