Hoe doe je aangifte?
Aangifte doen kan op verschillende manieren. Het is aan jou om te bepalen welke manier het best aansluit op jouw situatie.
- Optie 1: je doet zelfstandig aangifte via de website van de Belastingdienst. Heb je alle gegevens ingevuld en goed gecontroleerd of alles klopt? Dan kun je de aangifte elektronisch versturen.
- Optie 2: je doet zelfstandig aangifte via speciale administratiesoftware.
- Optie 3: je besteedt de boekhouding uit aan een boekhouder of accountant, die de aangifte samen met jou of voor jou uitvoert. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een kostbare investering, maar houd er rekening mee dat het correct invullen van de jaarlijkse inkomstenbelasting ingewikkeld kan zijn. Belastingwetten worden regelmatig aangepast, waardoor de kans aanwezig dat je aftrekmogelijkheden over het hoofd ziet. Een financieel adviseur is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan je bij het invullen van de aangifte veel tijd besparen - de ervaring leert dat deze investering zich dan ook al snel terugbetaalt.
Bezwaarschrift
Vervolgens ontvang je een voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Vind je deze te hoog? Dan kun je binnen 6 weken een bezwaarschrift (laten) indienen. Om deze reden is altijd een formulier bijgesloten bij de voorlopige aanslag. Het verzoek zal meestal gehonoreerd worden, waarna de fiscus je een herziene voorlopige aanslag stuurt. Het is ook in het belang van de fiscus om met de voorlopige aanslag de definitieve aanslag zo nauwkeurig mogelijk te benaderen.
Termijnen
Je kunt de voorlopige aanslag desgewenst in termijnen betalen, al is het doorgaans iets goedkoper om deze in één keer te voldoen. In dat geval ontvang je namelijk de zogenaamde invorderingsrente. Dit is een compensatie voor de rente die je misloopt, omdat je vooraf de belasting al betaalt.
De mogelijkheid om in termijnen te betalen is er overigens niet als de voorlopige aanslag pas aan het einde van een jaar wordt opgelegd over het lopende jaar. In dat geval dient de inkomstenbelasting in één keer te worden betaald. Je hebt het belaste inkomen dan immers al verdiend.