Starten vanuit een WW-uitkering
Er wordt niet zoveel over geschreven, maar het komt wel degelijk vaak voor. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat zo’n 11% van de zzp’ers start vanuit een uitkering. De meeste startende ondernemers doen dit vanuit de WW.
Ondernemingsplan schrijven
Het schrijven van een ondernemingsplan is verplicht voor mensen die een bedrijf willen starten vanuit een WW-uitkering. Een businessplan is onderdeel van de ‘onderzoeksperiode’, die maximaal zes weken duurt. Tijdens deze periode hoef je niet te solliciteren en behoud je de volledige WW-uitkering.
Zonder goed bedrijfsplan krijg je geen toestemming van het UWV om een bedrijf te starten. Het geeft je inzicht in de haalbaarheid van je idee en jouw bedrijfsperspectieven op de lange termijn en geeft antwoord op deze vragen:
- Wat ga ik precies doen?
- Waar ga ik me vestigen?
- Is er een markt voor mijn product en hoe kom ik aan klanten?
- Hoe zit het met de concurrentie?
- Hoeveel geld heb ik nodig om dit bedrijf op te richten?
Zonder goed ondernemingsplan krijg je geen toestemming van het UWV om een bedrijf te starten.
Regelingen voor starten met een uitkering
Het UWV heeft drie regelingen voor mensen die een bedrijf willen starten vanuit de WW:
1. Een bedrijf beginnen met startperiode
Als je direct een bedrijf wilt starten als je WW-uitkering ingaat, kun je in aanmerking komen voor een startersregeling. Je ontvangt dan 26 weken lang 29% minder WW-uitkering. Gedurende dit halfjaar mag je alle uren aan de start van je bedrijf besteden: acquisitie plegen, opdrachten uitvoeren, een webshop inrichten, of een website (laten) maken.
Tijdens deze startperiode maakt het niet uit hoeveel je verdient en hoeveel uur je aan je bedrijf besteedt, Je bent vrijgesteld van de sollicitatieplicht en je behoudt dus 71% van je WW-uitkering.
Let op: als je minder dan 26 weken recht hebt op een WW-uitkering, duurt de startperiode tot het einde van je WW-uitkering.
Het UWV stelt wel een aantal voorwaarden:
- Je bent verplicht de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ te volgen.
- Je bent verplicht de Inkomstenopgave op je UWV-pagina in te vullen. Dat is in dit geval 0. Het maakt namelijk niet uit hoeveel je bijverdient, maar je moet het wel doen. Anders krijg je geen uitkering.
- Je mag gedurende de startperiode geen opdrachten uitvoeren voor je ex-werkgever. Doe je dit wel, dan stopt de uitkering en kan het UWV ook nog boetes opleggen.
3. Eigen bedrijf starten met inkomensverrekening
Als je niet gebruik maakt van de startperiode, berekent het UWV op basis van jouw gewerkte uren een ‘fictief inkomen’ per maand. Dat is het dagloon dat je in loondienst verdiende, omgerekend naar een uurloon. Dit uurtarief wordt vermenigvuldigd met het aantal uren dat je als zzp’er per maand werkt. 70% van je maandelijkse fictieve inkomen wordt van de WW-uitkering afgetrokken.
Let op: Dit fictieve inkomen is iedere maand hetzelfde. Als je een maand meer of minder verdient, verandert de WW-uitkering dus niet mee. De sollicitatieplicht loopt door voor de uren waarvoor je nog WW ontvangt. De WW stopt als je inkomsten per maand hoger zijn dan 87,5% van het WW-maandloon.
3. Je werkte in het onderwijs of bij de overheid
Er zijn speciale regels voor mensen die een WW-uitkering krijgen en daarvoor bij de overheid of in het onderwijs werkten. Deze ex-werkgevers blijven verantwoordelijk voor de re-integratie en daarmee betrokken bij de start van je bedrijf.
Ook hier ben je verplicht eerst de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ te volgen. Daarna heeft het UWV een advies van je oud-werkgever nodig.
Onderzoeksperiode
Als je de onderzoeksperiode in wil gaan, moet je voormalig werkgever een positief advies geven over het onderzoeken van de mogelijkheden voor een eigen bedrijf.
Startperiode
Als je gebruik maakt van de startperiode moet de oude werkgever een positief advies geven over het starten van een eigen bedrijf. Dit advies moet gebaseerd zijn op het ondernemingsplan. De ex-werkgever moet ook dit bedrijfsplan meesturen. Pas daarna hoor je of je een eigen bedrijf mag starten.
Starten vanuit een bijstandsuitkering
Als je een bijstandsuitkering hebt en een eigen bedrijf wilt starten, is de gemeente het eerste aanspreekpunt. Afhankelijk van de regels – iedere gemeente hanteert andere criteria en voorwaarden – kun je je met behoud van de bijstandsuitkering op de start van je bedrijf voorbereiden.
Deze voorbereidingsperiode duurt maximaal een jaar: je krijgt ondersteuning van de gemeente bij het starten van je bedrijf. Een ondernemingsplan is een verplicht onderdeel en zal positief beoordeeld moeten worden.
Starterskrediet
Als de gemeente denkt dat het een levensvatbaar bedrijf is en je voldoet aan alle voorwaarden, kun je ondersteuning krijgen vanuit de kredietregeling Besluit bijstand zelfstandigen (Bbz). De gemeente beslist over de hoogte en duur van de uitkering voor levensonderhoud en/of een bedrijfskrediet.
De uitkering voor levensonderhoud is een aanvulling tot het sociaal minimum in de vorm van een renteloze lening voor 6 maanden. De totale duur is maximaal 36 maanden. Het starterskrediet is een rentedragende lening.
Starten vanuit arbeidsongeschiktheid
Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, kun je vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering voor jezelf beginnen. Vanuit de Ziektewet-, WAO-, WAZ-, Wajong- of WIA-uitkering kun je starten als zelfstandig ondernemer.
Je neemt in eerste instantie contact op met de arbeidsdeskundige van het UWV. Samen bekijk je de mogelijkheden om te onderzoeken of een eigen bedrijf starten een goed idee is. Je volgt de eerder genoemde online training ‘Zelfstandig ondernemen met een uitkering’, schrijft een ondernemingsplan en gaat na goedkeuring aan de slag.
De gevolgen voor je uitkering verschillen van de bijstand en de WW. Hier wordt niet gerekend met een fictief inkomen, je moet de daadwerkelijke winst van je bedrijf opgeven bij de Belastingdienst én het UWV, waarna je inkomsten met je uitkering verrekend wordt.
Omdat er bij arbeidsongeschiktheid verschillende soorten uitkeringen zijn, is iedere situatie anders. Bespreek dit met het UWV, om achteraf teleurstellingen te voorkomen.
Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
Startende ondernemers die deels arbeidsongeschikt zijn, kunnen gebruik maken van een speciale aftrekpost: de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid.