Juridische hulp bij zakelijke conflicten
Het oplossen van een juridisch geschil kan behoorlijk duur worden, advocaatkosten kunnen snel oplopen. Dat is vervelend, zeker als je als startende ondernemer nog geen grote buffer hebt. Met een rechtsbijstandverzekering voorkom je dat jij grotendeels alleen voor de kosten moet opdraaien.
In dit artikel lees je alles over een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Dit zijn de belangrijkste vragen en antwoorden:
- Wat kan ik verwachten van een rechtsbijstandverzekering?
- Helpt een rechtsbijstandverzekering afsluiten bij een wanbetaler?
- Wat is niet verzekerd?
- Hoe werkt de wachttijd bij deze verzekering?
- Welke voorwaarden gelden er?
Wat kan ik verwachten van een rechtsbijstandverzekering?
Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering heb je bij een zakelijk geschil (in de Benelux en Duitsland) recht op juridische bijstand van juristen of deskundigen van de verzekeraar.
Zij nemen je alle rompslomp uit handen. Je krijgt de kosten vergoed en - mocht het zover komen - ook eventuele proceskosten zijn voor rekening van je verzekering.
Voorbeelden juridische geschillen
Een rechtsbijstandverzekering kan bij veel verschillende situaties van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zakelijke conflicten:
- Een geschil bij de gemeente of met een opdrachtgever, leverancier of medewerker
- Garantiekwesties
- Arbeidsrecht
- Sociale wetgeving
- Bedrijfspand
- Verzekeringen
- Vergunningen
- Een foutieve levering
Helpt een rechtsbijstandverzekering afsluiten bij een wanbetaler?
Ja, het is mogelijk om de rechtsbijstandverzekering in te schakelen wanneer een klant of opdrachtgever na meerdere aanmaningen nog niet heeft betaald.
Heb je te maken met een wanbetaler? Dan kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden.
De verzekeraar betaalt in dat geval niet het openstaande bedrag, maar biedt jou als ondernemer hulp aan. Denk aan het opstellen en versturen van aanmaningsbrieven. Handig om te weten, want juist kleine bedrijven en zzp'ers kampen vaak met achterstallige facturen en wanbetalers.
Wat is niet verzekerd bij een rechtsbijstandverzekering?
Een rechtsbijstandverzekering dekt niet alle risico's af. Zo zijn de volgende geschillen in veel gevallen niet meeverzekerd:
- Over belastingen en subsidies
- Tussen (ex-)firmanten of (ex-)vennoten
- Over industrieel of intellectueel eigendom
- Over surseance van betaling of faillissement
Deze risico's kun je alleen verzekeren met een (vaak kostbare) maatwerkverzekering.
Hoe werkt de wachttijd bij deze verzekering?
Sommige verzekeringen hebben een wachttijd. Dit betekent dat je niet direct verzekerd bent na het ingaan van de verzekering. Dit is om lopende geschillen (of situaties waarvan al bekend is dat er een mogelijk geschil uitkomt) uit te sluiten.
Dus had je al een geschil met een klant of leverancier voordat je de verzekering afsloot? Dan krijg je daarvoor geen juridische hulp. De oorzaak van het geschil moet namelijk ná de wachttijd ontstaan.
Overigens krijg je bij geschillen over overeenkomsten die je tijdens de wachttijd sluit, wel gewoon juridische hulp.
Welke voorwaarden gelden er voor een rechtsbijstandverzekering?
De meeste rechtsbijstandverzekeraars regelen de schade in natura; je krijgt juridisch advies, ondersteuning, bemiddeling of procesvertegenwoordiging.
Je kunt ook kiezen voor een second opinion of een eigen advocaat. Deze kosten zijn vaak beperkt verzekerd en de bedragen verschillen per verzekeraar.
Uitzonderingen op de regel
- Geldt er een franchise (ook wel drempelbedrag of minimum schadebedrag genoemd)? Dan komt de verzekeraar pas in actie vanaf een bepaald schadebedrag. Alleen een geschil dat groter is dan de drempel wordt volledig behandeld.
- Gaat het om een geschil met een schadebedrag onder deze grens? Dan ontvang je geen juridische hulp. Goed om te weten: sommige verzekeraars, zoals Interpolis, hebben geen franchise. Zij behandelen ook kleinere incassotrajecten.
Hoe kan ik conflicten voorkomen?
Met goed opgestelde en complete leveringsvoorwaarden of algemene voorwaarden kun je het risico op conflicten verkleinen. Het is het makkelijkst om de branchevoorwaarden over te nemen. Deze zijn al getoetst (en gedeponeerd) en daardoor veilig toepasbaar.
Stel je toch eigen voorwaarden op? Laat deze dan altijd eerst juridisch toetsen. En welke voorwaarden je ook hanteert: het is altijd handig om je te laten adviseren over het juiste gebruik van voorwaarden.
Welke rechtsbijstandverzekering is geschikt voor startende ondernemers?
De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® verschillende verzekeringen aan voor (startende) ondernemers. Hiermee kun je de belangrijke bedrijfsrisico's, waaronder zakelijke rechtsbijstand, in één keer afdekken.
- Ben je in de afgelopen 12 maanden gestart met je bedrijf? Dan is de Rechtsbijstandverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak® het eerste halfjaar gratis.
Lees verder over slimme verzekeringen in ons overzichtsartikel verzekeringen voor startende ondernemers.