Bedrijfsaansprakelijkheid: 7 scenario's van bedrijfsschade

Bijgewerkt op 02 november 2023
4 min  leestijd
1.086
Auteur: Redactie
Bedrijfsaansprakelijkheid: 7 scenario's van bedrijfsschade

Bedrijfsaansprakelijkheid is voor iedere ondernemer geen leuk, maar wél noodzakelijk onderwerp. In dit artikel zetten we 7 scenario's op een rij, zodat je álles weet over de waarde van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).

Schade die jij of je medewerkers toebrengen aan anderen en waarvoor je aansprakelijk bent, moet je vergoeden. Ook als het om een ongelukje gaat. Dat gebeurt sneller en vaker dan je misschien denkt. In dit artikel gaan we dieper in op de bedrijfsaansprakelijkheid. Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de onderstaande links.

  1. Schade tijdens je werk
  2. Schade door jouw fout
  3. Schade aan geleende of gehuurde spullen
  4. Schade aan spullen die je voor een klant repareert
  5. Schade door een fout aan jouw pand
  6. Schade door jouw producten
  7. Schade áán je medewerkers tijdens het werk
  8. Welke bedrijfsaansprakelijkheid is geschikt voor jou?

1. Schade tijdens je werk

De simpelste vorm van bedrijfsaansprakelijkheid: je maakt schade tijdens de uitvoering van je werk. Stel: jouw medewerker laat op de bouw een hamer van de steiger vallen, bovenop een auto. Of: op een andere medewerker. Of je bent een tuin aan het aanleggen en steekt dwars door een grondkabel met je spade.

En wat denk je van waterschade? Stel: je bent loodgieter of cv-installateur en een door jou nieuw gemaakte aansluiting springt kapot. Met als gevolg: een waterballet bij je klant.

2. Schade door jouw fout

Soms ontstaat de schade pas als jij al klaar bent met je werk. Ligt de oorzaak bij jou, dan kun je hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Er ontstaat bijvoorbeeld waterschade aan het plafond bij een regenbui omdat je het dak niet goed hebt gerepareerd (pannen liggen niet goed, mastiek niet waterdicht, aansluiting met de muur niet goed).

Haastige spoed

Er ontstaat bijvoorbeeld waterschade aan een plafond omdat je een zonnepaneel verkeerd hebt gemonteerd. Of je neemt na een klus geen tijd om je met olie doordrenkte poetsdoeken uit te hangen. Gehaast prop je ze in een vuilniszak. ‘s Nachts gaat het spul broeien en begint te smeulen, waardoor er brand ontstaat.

3. Schade aan geleende of gehuurde spullen

Je leent of huurt een specialistische apparaat voor een klus, maar laat deze uit je handen vallen. Kapot, niet meer te gebruiken. En dan? Zo’n schade wordt meestal niet vergoed uit je gewone zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren.

Voorblad WP aansprakelijkheid

Jouw aansprakelijkheid

Best saai, wel belangrijk. Wat als jouw opdrachtgever jou aansprakelijk stelt? Zo regel je het.

Download gratis PDF

4. Schade aan spullen die je repareert voor een klant

Als je werkt aan spullen van een klant of opdrachtgever, ben jíj daarvoor verantwoordelijk. Of je nu een horloge of laptop repareert, of een bank stoffeert: je klant wil zijn spullen natuurlijk weer in goede staat ontvangen.

Laat je deze spullen vallen of stoot je er een kop koffie overheen, dan ben jij aansprakelijk voor de schade die ontstaat.

Ook zulke risico’s zijn niet standaard meeverzekerd op je zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Met een aanvullende dekking krijg je schade van soort ongelukjes wel vergoed.

5. Schade door een fout in of aan jouw pand

Er springt bijvoorbeeld een waterleiding, waardoor je huurder wateroverlast heeft. Of bij een windvlaag waaien er dakpannen van je dak die op het dak van een auto belanden. Of een reclamebord raakt los van de gevel en raakt een voorbijganger.

6. Schade door jouw producten

Als de producten die jij produceert schade of letsel veroorzaken, kun jij daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Bijvoorbeeld als mensen gewond raken door een fout in het gereedschap dat je produceert. Of als mensen ziek worden omdat jouw vleesproducten besmet blijken te zijn.

7. Schade aan je medewerkers tijdens het werk

Als de beveiliging van een machine niet goed werkt en je medewerker daardoor letsel oploopt. Of als je medewerker uitglijdt op een net geboende en daardoor gladde vloer. Jij bent áltijd verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving voor je medewerkers. En ook op de werkvloer zit een ongeluk in een klein hoekje.

Welke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is geschikt voor jou?

Bedrijfsaansprakelijkheid is een risico dat de meeste ondernemers liever niet zelf dragen. Ze kiezen daarom voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Met Interpolis ZekerVanJeZaak regel al je verzekeringen in één keer. Dus ook je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB).

Hiermee verzeker je jouw aansprakelijkheid voor schade die jij, je medewerkers en je producten veroorzaken. Je berekent de premie en sluit de verzekering heel gemakkelijk af via de Rabobank

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Veel gestelde vragen over bedrijfsaansprakelijkheid voor starters

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf

Meer over verzekeringen voor jouw bedrijf
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten