1. Wat houdt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen precies in?
MVO (voluit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), vaak ook wel duurzaam ondernemen genoemd, is een vorm van ondernemen waarbij organisaties verantwoordelijkheid nemen voor de effecten van de bedrijfsactiviteiten op mens, milieu en maatschappij. Oftewel: het desbetreffende bedrijf maakt bewuste keuzes op het gebied van groei, duurzaamheid en innovatie.
Op welke schaal een bedrijf MVO toepast, verschilt wat betreft de mogelijkheden uiteraard per sector en de grootte van een onderneming, maar ook de bedrijfsstrategie en -cultuur speelt hierbij een rol. Over het algemeen wordt MVO in ieder geval grotendeels beschouwd als een proces en niet zozeer een eindbestemming. Je kunt als starter in eerste instantie prima klein beginnen - bijvoorbeeld door in een zuinige auto te rijden en voor duurzame leveranciers te kiezen - en dit beleid in een later stadium uitbreiden.
2. Draait MVO puur om het milieu?
Nee, de gedachte dat bij duurzaam ondernemen hoofdzakelijk spaarzaam energiegebruik en sporadisch een printje maken een rol speelt, is een misvatting. Een concreet beleid op het gebied van duurzaam ondernemen richt zich namelijk niet op één, maar drie verschillende pijlers. In het Engels heeft men het vaak over de drie P's: people (sociale kant), planet (binnen de ecologische randvoorwaarden) en profit (economische prestaties). Als duurzame ondernemer zoek je hierbij steeds naar een goede balans op al deze gebieden en communiceert hierover openlijk met je klanten en - indien relevant - werknemers.
Als economische prestatie kun je bijvoorbeeld kijken naar de mogelijkheden in jouw branche om nieuwe markten aan te boren en zo de algehele duurzaamheid te verbeteren. Hoe de uitgangspunten van de hoofdpijlers worden vertaald naar een concrete strategie, kan per branche en type bedrijf uiteraard aanzienlijk verschillen, maar dit wordt vooral duidelijk als men kijkt naar de grootte van de ondernemingen. Grote organisaties hebben het vaak over MVO in het algemeen, terwijl eenmanszaken en andere bedrijven in het midden- en kleinbedrijf eerder spreken over duurzaam ondernemen. In het MKB kijkt men in eerste instantie vooral naar de interne organisatie (milieu, personeel etc.) en komt het maatschappelijke aspect pas later om de hoek kijken.
3. Naast MVO is er MBO. Wat is het verschil?
De volledige naam - Maatschappelijk Betrokken Ondernemen - zegt het eigenlijk al: het draait hierbij vooral om maatschappelijk betrokken te zijn als bedrijf. Ondernemers die zich actief bezighouden met MBO stellen mensen of middelen beschikbaar aan de maatschappij. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het steunen van een project op het gebied van sport of cultuur of door een bijdrage te leveren aan het oplossen van vraagstukken (huiselijk geweld, schooluitval, overgewicht etc.).
Wie met zijn of haar bedrijf investeert in MBO, werkt tegelijkertijd ook aan het verbeteren van probleemsituaties in de maatschappij. Dat je met dergelijke activiteiten je imago kunt verbeteren, hoeven wij je vast niet te leggen. Je mag de wereld dan ook best laten weten wat jouw onderneming aan MBO doet (denk hierbij ook aan de inzet op social media). Op Movisie.nl lees je meer over het positieve effect van een actief MBO-beleid.
4. Wat zijn de voordelen van duurzaam ondernemen?
Kostenbesparing is zeker een bijkomend voordeel van MVO; na het werk alle elektrische apparaten (vergeet hierbij vooral ook het kopieerapparaat niet!) uitzetten en het licht op kantoor uitdoen zal een gunstig effect hebben op je energierekening. En met de huidige benzineprijzen loont het rijden in een elektrische auto of een bedrijfswagen die op gas rijdt ook steeds meer.
Daarnaast kun je als bedrijf meer maatschappelijke waardering krijgen en de tevredenheid onder je werknemers vergroten. Op het gebied van 'People' zal jouw onderneming dus een stuk aantrekkelijker zijn voor toekomstige werknemers. Uit onderzoek blijkt bovendien dat organisaties met een actief MVO-beleid een hogere arbeidsproductiviteit, minder verloop en een lager ziekteverzuim hebben.
5. Wat kan ik als starter met MVO?
Je zou misschien denken dat vooral grotere organisaties baat hebben bij het toepassen van MVO en zo hun imago verbeteren, maar ook voor u als startende ondernemer zijn er best veel mogelijkheden op het gebied van duurzaam ondernemen. Al eerder noemden we de keuze voor een zuinige auto en zuinige leveranciers, maar er zijn meer manieren om MVO-gericht te handelen. Bij veel diensten en producten, waaronder de aanschaf van kantoorspullen en bedrijfskleding, kunnen starters kiezen voor de meest duurzame vorm.
Op de website van MVO Nederland kunt u meer inspiratie opdoen. Kijk hiervoor vooral eens bij het onderdeel MVO Doen, waar u meer kunt lezen over originele initiatieven van andere bedrijven. U zult zien dat bijna ieder initiatief op het gebied van duurzaam ondernemen de moeite waard blijkt te zijn.
Tips voor het starten van een eigen bedrijf
Wie voor zichzelf wil beginnen, moet eerst een heleboel zaken regelen. Wat te denken van het openen van een zakelijke rekening, het schrijven van een goed ondernemingsplan en het afsluiten van de juiste verzekeringen? Om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet, hebben wij de belangrijkste zaken op een rij gezet op de pagina Speciaal voor starters.
Lees ook:
5 belangrijke voordelen van MVO
Dossier: wat is MVO eigenlijk?
5 vragen en antwoorden over innovatiefonds MKB
10 tips voor gratis MVO