In dit artikel zetten wij een aantal tips onder elkaar, waardoor jij als startende ondernemer (hopelijk) beter tot rust komt. Ben je benieuwd naar een specifieke tip? Klik dan op één van de links hieronder.
- Rust is goedkoper dan overbelasting
- Zet je smartphone uit
- Plan vooruit en wees flexibel
- Informeer jouw opdrachtgevers en klanten
- Maak duidelijke afspraken met jezelf
- Regel tijdelijke vervanging
- Regel al je financiële zaken
- Laat je inspireren
1. Rust is véél goedkoper dan overbelasting
De grootste valkuil voor een startende zzp'er of ondernemer is om vakanties de eerste tijd maar achterwege te laten en continu door te werken. Er is alleen één nadeel: ook het lichaam van de ondernemer heeft af en toe rust nodig. De kosten van overbelasting (ziekte, minder kwaliteit, verlies van klanten) zijn veel hoger dan even een weekje unplugged.
Met name de eerste keer dat je als ondernemer een (lange) vakantie plant, is dit een spannende aangelegenheid. Je bent immers onmisbaar en hoe moet dit nu met nieuwe opdrachten?
De kosten van overbelasting (ziekte, minder kwaliteit leveren, verlies van klanten) zijn veel hoger dan een weekje niets doen.
Denk goed na over de timing
Het is uiteraard afhankelijk van je privésituatie - als je kinderen hebt, zit je meestal 'vast' aan de schoolvakanties - maar het kan lucratief zijn om juist ná een drukke vakantieperiode weg te gaan. Dat scheelt je daarnaast ook gepuzzel met vakanties met opdrachtgevers of collega's.
2. Zet je smartphone uit: digitale detox
De dwangmatige behoefte om online te blijven levert flink wat stress op. Het is niet voor niets dat sommige grote bedrijven tegenwoordig hun werknemers aanmoedigen hun telefoon na werktijd uit te zetten. Doe dus hetzelfde wanneer jij, na een lange tijd werken, besluit om rust te nemen.
Ook als zzp'er heb je recht op ontspanning, zeker tijdens de vakantie. Zet dus in ieder geval alle pushberichten op je smartphone uit, zodat je mail niet automatisch binnenloopt en je telefoon niet constant trilt of piept bij ieder WhatsApp-bericht.
Ook handig: bepaalde whatsappgroepen kun je tijdelijk dempen. Zo krijg je geen meldingen van die ene projectgroep.
3. Plan vooruit en weest flexibel in de laatste weken voor je vakantie
De laatste dagen voor de vakantie zijn doorgaans hectisch. Probeer dus (ruim) van te voren iets flexibeler te zijn. Zorg dat je jouw facturen tijdig stuurt en de laatste opdrachten afrondt.
Plan de laatste weken vóór de vakantie daarom goed in. Bedenk goed welke opdrachten niet meer gaan lukken en laat het weten als je toch even iets over de vakantie heen moet tillen.
Maak er geen haastwerk van: die lastige klus doe je waarschijnlijk beter als je uitgerust bent.
4. Informeer jouw opdrachtgevers en klanten over jouw vakantie
Je kunt jouw vakantie beter niet en public aankondigen op jouw sociale media-kanalen, maar jouw klanten en opdrachtgevers moeten uiteraard wél op de hoogte zijn. Stel vaste opdrachtgevers en klanten op de hoogte en zet voor jouw werkmail een out-of-office-melding aan.
Let wel goed op dat het 'niet thuis'-bericht álleen naar bekende e-mailadressen gaat. Als je een thuisadres als werkadres gebruikt, kan daar misbruik van gemaakt worden.
5. Maak duidelijke afspraken met jezelf over e-mails en belletjes
Of je nu een rondreis door Japan maakt of gewoon drie weken in je achtertuin de nodige boeken wegleest: beschouw jouw vakantie ook écht als vakantie. Ook al blijf je in de gelegenheid om je mail te lezen of snel te reageren, voel je niet geroepen om dat ook te doen.
Dat betekent overigens niet dat je helemaal niet met werk hoeft bezig te zijn: zo zwart-wit is het ook weer niet. Als je toch moeite hebt om het werk los te laten, kun je hiervoor beter dagelijks een half uurtje reserveren, dan dat je de hele dag piekert.
6. Regel indien nodig (tijdelijke) vervanging
Moet het werk doorgaan, of lukt het je niet om al het werk van te voren weg te werken? Bepaal voor jezelf of het nodig is om vervanging te regelen. Met de zekerheid dat jouw werkzaamheden goed zijn overgedragen, ga je al een stuk geruster weg.
De vervanger kan namelijk ook je zakelijke mail bijhouden om allerlei verzoeken af te handelen. Maak verder afspraken over spoedgevallen. Op vakantie wil je in principe niet gestoord worden, maar nood breekt wet. Geef daarom een telefoonnummer door waarop je te bereiken bent.
7. Regel alle financiële zaken vóór je vakantie
Voordat je op vakantie gaat moet je goed op een aantal geldzaken letten. Zorg als zzp'er ten eerste voor een financiële buffer. Niet alleen voor op vakantie, maar ook voor de periode erna, zodat je het gat in jouw inkomsten goed kunt opvangen.
Vergeet daarom vooral niet je facturen vóór je vakantie te versturen. De verwerkingstijd voor opdrachtgevers loopt uiteen van een aantal weken tot enkele maanden. Door ze voor je vakantie te versturen, krijg je een deel uitbetaald tijdens of na je vakantie.
Denk daarnaast goed na over de rekeningen die tijdens de vakantie betaald moeten worden. Met internetbankieren kun je vooruit plannen en de betaalopdrachten vooraf klaar zetten.
8. Laat je inspireren door de omgeving
Ook al heb je je goed voorbereid door je opdrachtgevers te laten weten dat je afwezig bent, kan het gebeuren dat je een zakelijke kans mist omdat je even niet bereikbaar was. Beter is het om je vakantie te gebruiken om over nieuwe zakelijke kansen na te denken.
Doordat je tot rust komt, geef je jezelf namelijk onbewust meer ruimte om nieuwe ideeën op te doen.
Tijdens de normale dagelijkse beslommeringen is er vaak weinig tijd voor (zelf)reflectie. De kans is groot dat je tijdens een vakantie - waarbij je meer afstand van de normale gang van zaken neemt - vanzelf tot nieuwe inzichten komt.
Veelgestelde vragen over vakanties én rust voor zzp'ers
- Wanneer kan ik het beste op vakantie gaan? Dat is uiteraard afhankelijk van je privésituatie. Als je kinderen hebt, zit je meestal 'vast' aan de schoolvakanties. Maar het kan lucratief zijn om juist ná een drukke vakantieperiode weg te gaan. Dat scheelt je daarnaast ook gepuzzel met vakanties met opdrachtgevers of collega's.
- Moet ik telefoontjes blijven aannemen en e-mails beantwoorden? Dat is voor iedere ondernemer verschillend, maar de dwangmatige behoefte om online te blijven levert flink wat stress op. Tip: Zet dus in ieder geval alle pushberichten op je smartphone uit. Wil je toch op de hoogte blijven? Plan dan per dag een halfuur in om e-mails te beantwoorden en eventuele telefoongesprekken te voeren.
Wie moet ik allemaal op de hoogte stellen over mijn vakantie?
Je kunt jouw vakantie beter niet en public aankondigen op jouw sociale media-kanalen, maar jouw klanten en opdrachtgevers moeten uiteraard wél op de hoogte zijn. Stel vaste opdrachtgevers en klanten op de hoogte en zet voor jouw werkmail een out-of-office-melding aan.