In 10 stappen vliegend van start als ondernemer

Bijgewerkt op 15 juli 2024
9 min  leestijd
967
Auteur: Suzanna Timmer
geïllustreerde weergave van een papieren raket die opstijgt

Heb jij alles geregeld wat nodig is om je nieuwe bedrijf vleugels te geven? In 10 stappen maak ook jij een vliegende start.

Je gaat vliegend van start als ondernemer met de tien stappen die op deze pagina worden uitgelegd. Direct naar een specifieke stap? Klik dan op één van onderstaande links: 

  1. Schrijf een ondernemingsplan
  2. Doe marktonderzoek
  3. Maak een financieel plan
  4. Maak een marketingplan
  5. Bepaal de rechtsvorm
  6. Bedenk een goede merknaam
  7. Schrijf je in bij de KvK en Belastingdienst
  8.  Zet een administratie op
  9. Open een zakelijke bankrekening
  10. Verzeker je bedrijf goed

Een onderneming beginnen brengt best wat onzekerheden met zich mee. Je wilt als startende ondernemer goed beslagen ten ijs komen, en wij helpen je daarbij in tien eenvoudige stappen.

Uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) uit 2022 bleek dat zorgen over inkomen (33%), ingewikkelde zaken rondom belastingen en wetgeving (16%) en het werven van klanten en opdrachten (16%) de belangrijkste redenen waren om te twijfelen aan het zelfstandig ondernemerschap.

Het goed verkennen van de markt en een onderbouwd plan maken, zijn slechts twee stappen die je helpen om kansrijk te zijn. Heb jij dus aan alles gedacht om je onderneming goed te starten? Deze 10 stappen helpen je om dat te onderzoeken, van ondernemingsplan tot aan verzekeringen. Zo ga je sterk van start!


1. Schrijf een ondernemingsplan

Een goede start van je bedrijf, begint met een goed plan. Het maken van zo’n plan is niet verplicht, maar het is zeer aan te raden. Het geeft je niet alleen inzicht in wat het doel is van je onderneming, maar ook wat je er voor nodig hebt. Je brengt hierbij concreet de concurrentie, de kansen en de potentiële klanten van jouw bedrijf in kaart.

Het ondernemingsplan kan ook beslissend zijn bij de aanvraag van een starterslening.  

Download hier gratis voorbeelden van een ondernemingsplan

2. Doe marktonderzoek

Zoals al uit het onderzoek van de KvK bleek, is het belangrijk om de markt goed te verkennen. Hiermee breng je bestaande vraag en aanbod in kaart, welke diensten veel gevraagd worden, wat de tarieven zijn, wat de concurrentie doet en vooral welke kansen en risico’s er zijn.

Spreek zoveel mogelijk met andere ondernemers uit de branche waarin je gaat starten. Probeer ook onderzoek te doen onder potentiële klanten, of dit nou door middel van interviews of een enquete is. Hoe gespecialiseerder jouw product of dienst en hoe meer deze is afgestemd op de behoeften van je klanten, des te groter de kans dat je de juiste doelgroep aanspreekt.
 

Op deze 8 manieren doe je markt- en brancheonderzoek

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld 

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

3. Maak een financieel plan

Als je de markt goed in kaart hebt gebracht, maak dan als onderdeel van je businessplan een financieel plan. Bepaal daarbij eerst je verdienmodel, want zonder verdienmodel kun je eigenlijk geen financieel plan opstellen. 

Denk verder aan zaken als welke investeringen je moet doen om van start te gaan met je bedrijf en hoe je aan financiering gaat komen om je plannen te bekostigen.

Bepaal je verdienmodel aan de hand van deze stappen.

4. Maak een marketingplan

Ook een marketingplan is integraal onderdeel van je ondernemingsplan. Zo bepaal je hoe je je product of dienst gaat verkopen. Je bepaalt ook welke marketingmiddelen je inzet om je product te promoten en welk budget je daarvoor in gedachten hebt. Door de markt te hebben verkend, weet je waarschijnlijk al waar je doelgroep zich (het meest) bevindt.

5. Bepaal een rechtsvorm

Als je een eigen bedrijf start, kun je kiezen uit een reeks rechtsvormen. Je keuze heeft onder meer gevolgen voor de manier waarop je belasting betaalt en je aansprakelijkheid rondom je onderneming. De meest voorkomende rechtsvormen zijn de eenmanszaak (zzp), vennootschap onder firma (vof) en de besloten vennootschap (bv), maar er zijn meer rechtsvormen.

6. Vliegend van start als ondernemer? Bedenk een goede merknaam.

Zorg voor een goede, pakkende merknaam die bij jou en je werkzaamheden past. Onderzoek of je merknaam er niet al is en leg deze vervolgens vast. Registratie is belangrijk, zodat anderen geen inbreuk op je merkrechten kunnen maken.

Er zitten ook voorwaarden aan een merknaam. De naam mag niet misleidend zijn of van afgeschermde beroepen waarvoor je de juiste diploma’s moet hebben. Bijvoorbeeld een arts of advocaat.

7. Schrijf je in bij de KvK en Belastingdienst

Ga je je bedrijf echt starten en heb je de naam en rechtsvorm bepaald, dan schrijf je je in bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Je inschrijving wordt automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je krijgt van de Belasting vervolgens een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer voor je btw-aangifte.

Iedere onderneming is verplicht om een boekhouding bij te houden voor belasting– en btw-aangifte. Als je het liever uit handen geeft, zorg dan voor een goede boekhouder of boekhoudapp. Daarnaast geeft een administratie je houvast in je inkomsten en uitgaven.

Download hier onze gratis whitepaper: 'Zo zet je een administratie op'. 

9. Open een zakelijke bankrekening

Een zakelijke rekening openen is niet verplicht voor ondernemers, maar is wel een aanrader. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je zo zakelijke- en privétransacties kunt scheiden. Ook kom je betrouwbaar en professioneel over met een zakelijke rekening. Bij de Rabobank kun je als starter profiteren van Startersvoordeel.

10. Verzeker je bedrijf goed

Wil je een vliegende start maken, verzeker je bedrijf dan goed. Daarmee dek je de risico’s af. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar welke verzekeringen zijn nog meer relevant voor startende ondernemers?

Weet je niet precies welke verzekeringen je moet kiezen? Doe dan de Interpolis Starterscheck en je hebt binnen 2 minuten inzicht.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

Veelgestelde vragen over starten als ondernemer

  • Waar moet ik op letten bij het starten van mijn onderneming?
    Elk nieuw bedrijf begint met een goed ondernemingsplan waarin je de haalbaarheid van jouw plannen onderzoekt en de mogelijkheden en risico’s van het bedrijf dat je wil starten op een rij zet. Gratis voorbeelden van een ondernemingsplan.
  • Een goed bedrijfsplan schrijven: waar vind ik een gratis voorbeeld?Hier vind je gratis voorbeelden van een bedrijfsplan.
  • Hoe schrijf ik een goed marketingplan voor mijn startende onderneming?
    Door een goed marketingplan te schrijven, krijg je direct beter zicht op de kansen in de markt en (haalbaarheid van de) doelen uit je bedrijfsplan. Zo kun je jouw onderneming dus een vliegende start geven. Lees meer over een goed marketingplan.
  • Uit welke onderdelen bestaat een goed bedrijfsplan?
    Door een goed marketingplan te schrijven, krijg je direct beter zicht op de kansen in de markt en (haalbaarheid van de) doelen uit je bedrijfsplan. Zo kun je jouw onderneming dus een vliegende start geven. Het marketingplan moet je eigenlijk zien als een overkoepelende strategie, die op haar beurt weer uit verschillende onderdelen bestaat om de strategie mee te onderbouwen.
  • Welke verzekeringen heb ik nodig als startende ondernemer?
    In dit overzicht verzekeringen voor startende ondernemers vertellen we van A tot Z waar je op moet letten. Wil je een vliegende start maken, verzeker je bedrijf dan goed. Daarmee dek je de risico’s af. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  •  
  •  

 

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten