In dit artikel gaan we in op de signalen van een burn-out als startende ondernemer. Daarnaast geven we tips om minder stress te ervaren. Klik op een van de links hieronder om direct naar het onderwerp te gaan:
- Wat is een burn-out eigenlijk?
- Waarom is een burn-out juist voor startende ondernemers een risico?
- Tip 1: Neem op tijd rust
- Tip 2: Focus je aandacht
- Tip 3: Durf vaker 'nee' te zeggen
- Tip 4: Eet gezond en beweeg genoeg
- Tip 5: Zoek op tijd hulp
Wat is een burn-out eigenlijk?
Als je een burn-out hebt, betekent dit letterlijk dat je opgebrand bent. Al je reserves zijn opgebruikt, hierdoor voel je je lichamelijk en geestelijk uitgeput. Je kunt dan ook last krijgen van klachten zoals:
- Concentratie- en geheugenproblemen
- (Zware) vermoeidheid
- Paniekaanvallen en gevoelens van angst
- Erg prikkelbaar zijn en snel huilen
- Slapeloosheid
- Een gevoel van stress dat niet verdwijnt
- Hyperventilatie
- Misselijkheid en buikpijn
Vaak komt een burn-out niet alleen door je werk, maar ook door stress in je privéleven.
Het verschil tussen een burn-out en overspannen zijn
De klachten bij een burn-out en overspannenheid lijken op elkaar. Het grote verschil tussen deze twee is dat overspannenheid tjdelijk is en daardoor makkelijker terug te draaien is. Als je eenmaal een burn-out hebt, ben je voor langere tijd uit de running.
Gelukkig krijg je niet zomaar een burn-out. Er gaat een lange periode van stress en overspannenheid aan vooraf. Als je niet op tijd aan de rem trekt, kan overspannenheid zich ontwikkelen tot een burn-out.
Waarom is een burn-out als startende ondernemer een risico?
Voor veel ondernemers is hun bedrijf meer dan alleen werk. Ze stoppen hun ziel en zaligheid in het opbouwen van iets groters dan henzelf. Hierdoor wordt het moeilijker om grenzen te stellen, al snel wordt je onderneming je hele leven.
Bij sommige ondernemers (of zzp'ers/freelancers) speelt ook mee dat je vaak een onzeker inkomen hebt. Wanneer je niet aan het werk bent, komt er ook geen geld binnen. Hierdoor ben je sneller geneigd om nog een paar uur door te werken.
Stress door de coronacrisis
Door de vele maatregelen om het coronavirus te bestrijden, zitten veel (startende) ondernemers in een lastig parket. In sommige branches ligt het werk zelfs helemaal stil. Dit kan veel stress veroorzaken.
IkGaStarten heeft een overzicht gemaakt van alle steunmaatregelen. Hier vind je ook tips om in deze tijd tóch te blijven ondernemen.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering bij burn-out
De gevolgen van een burn-out als startende ondernemer zijn vaak groter dan wanneer je in loondienst bent. Je wordt niet doorbetaald als je niet werkt en kunt niet even bij de bedrijfsarts langs.
Daarom is het belangrijk om als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te nemen. Let op: niet alle AOV's dekken het risico op een burn-out. Bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis ben je wél verzekerd wanneer je een burn-out krijgt.
Tip 1: Neem op tijd rust, juist als startende ondernemer
Als je graag succesvol wilt zijn als ondernemer, kan het soms voelen alsof je altijd maar met je bedrijf bezig moet zijn. Er is tenslotte altijd wel iets te doen, of het nu gaat om acquisitie of het opzetten en bijhouden van je website.
Toch is het juist ook belangrijk om regelmatig je rust te pakken. Zie dit niet als 'verloren' momenten, maar als investering in jezelf. Dit betekent niet dat je per se vier weken op vakantie moet, een aantal vrije dagen in eigen huis kunnen ook al ontspanning bieden.
Tip 2: Burn-out als ondernemer voorkomen? Focus je aandacht
Wanneer je dan eindelijk je rust neemt, is het verleidelijk om toch af en toe je telefoon te pakken. Even een mailtje versturen of klant bellen kan toch geen kwaad? Op deze manier blijf je toch met je hoofd bij je werk, waardoor je niet echt kunt loslaten.
Ondernemer Arko van Brakel vertelt in zijn boek Iedereen ondernemer dat het beter is om je volledig te focussen op waar je mee bezig bent. Dat doe je in je werk, maar dus ook tijdens ontspanning: op vakantie, tijdens het sporten en bij je gezin.
Zo voorkom je dat je altijd 'aan' staat, dit kan helpen om een burn-out als startende ondernemer te voorkomen.
Tip 3: Durf als ondernemer 'nee' te zeggen tegen werk
Als je net begint als startende ondernemer, ben je vaak koortsachtig op zoek naar klanten. Voor veel mensen maakt het dan minder uit of een opdracht wel echt goed bij ze past. Toch is het slim om (wanneer je portemonnee dit toelaat) kritisch te kijken naar het werk dat je aanneemt.
Voor je het weet, zit je hele avonden en weekenden te werken aan opdrachten waar je niet gelukkig van wordt. Het kan daarbij helpen om jezelf de volgende vragen te stellen:
- Beleef ik hier plezier aan?
- Betaalt het goed?
- Levert het prestige op?
Bij een geschikte klus kun je in elk geval twee van deze vragen met 'ja' beantwoorden. Heb je maar één keer ja, of helemaal niet? Dan is het beter om de opdracht af te wijzen.
Tip 4: Eet gezond en beweeg genoeg
Wanneer je overspannen bent, zorg je vaak minder goed voor je lichaam. Hierdoor zit je vervolgens nog minder lekker in je vel. Probeer deze cirkel te doorbreken met een gezond eetpatroon en voldoende beweging.
Wanneer je regelmatig sport, kan dit je helpen om spanning los te laten. Voel je een drempel om een nieuwe sport te proberen? Wandelen kan altijd en overal.
Tip 5: Zoek op tijd hulp
Merk je dat je terugkerende klachten hebt die passen bij overspannenheid? Dan is het belangrijk om te praten over wat je ervaart. Het kan flink opluchten om een vriend of vriendin in vertrouwen te nemen over je stress en zorgen.
Helpt het praten niet? Dan is het slim om aan de bel te trekken. Zo kun je bijvoorbeeld bij de huisarts terecht wanneer je je zorgen maakt over een mogelijke burn-out als startende ondernemer. Die kan je dan doorverwijzen naar een praktijkondersteuner of psycholoog.