Beginnen als IT zzp’er heeft een aantal voordelen, maar er komt ook veel bij kijken. Je gaat immers je eigen onderneming opstarten. Houd dus rekening met het vinden van klanten, je administratie en verzekeringen. Klik op de link hieronder om direct naar een onderdeel te gaan.
Wat is een IT freelancer?
Misschien wil je wel een eigen softwareproduct ontwikkelen of je IT-skills inzetten voor verschillende sociale ondernemingen. Als zzp’er kan dat. Je bent verantwoordelijk voor het vinden van je eigen tijdelijke opdrachten en hebt daar dus alle vrijheid in.
- Tip! Bekijk voor je gaat starten de trends en ontwikkelingen in de markt.
Voordelen van freelancen als IT’er
De meeste IT’ers gaan freelancen vanwege de vrijheid en om financiële redenen. Je bepaalt namelijk je eigen uurtarief en houdt daar gemiddeld meer van over dan als je in loondienst werkt. Ook ben je niet afhankelijk van een baas wat betreft je werkzaamheden en opdrachten; die kies je zelf.
Werk jij liever aan veel verschillende dingen tegelijk of een langere periode aan een grote opdracht? Het kan allebei. Daarnaast heb je meer invloed op je carrière en je ontwikkeling als IT professional.
Nadelen van IT freelancer worden
Een veelgenoemd nadeel van freelancen ten opzichte van een baan in loondienst: je bent niet zeker van je inkomen en moet zelf op zoek gaan naar opdrachtgevers ofwel klanten.
Daarnaast ben je straks ook echt een ondernemer. Dat houdt in dat je zelf je administratie moet doen. En die is vaak uitgebreider dan je privé administratie. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor je belastingen en loop je bepaalde risico’s als ondernemer. Die kun je gelukkig goed verzekeren.
IT: freelance of zzp?
Wellicht kom je de termen freelance en zzp’er allebei tegen in je zoektocht naar informatie. Die termen betekenen hetzelfde: namelijk dat je zelfstandig ondernemer bent zonder personeel in dienst.
De termen zzp en freelance zeggen nog niets over de rechtsvorm van je bedrijf, je kunt namelijk kiezen voor een eenmanszaak of een bv.
Zo maak je de keuze tussen eenmanszaak of bv
Starten als ondernemer IT
Na de keuze voor je rechtsvorm, bepaal je je bedrijfsnaam. Veel IT zzp’ers kiezen hun eigen naam of initialen. Als je groeiplannen hebt en op termijn personeel wil aannemen, kun je beter eerst goed nadenken over je bedrijfsnaam.
Met de rechtsvorm en bedrijfsnaam bepaald, schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Dat is verplicht als ondernemer en kost eenmalig ongeveer € 50.
Ondernemingsplan zzp IT
Voor een sterke start als IT freelancer maak je een ondernemingsplan. Daarin beschrijf je wat je gaat doen, wat jou als freelancer uniek maakt en wat je groeiplannen zijn.
Hulp bij je plan?Download het gratis voorbeeld ondernemingsplan zzp'er
Ook maak je een financieel plan. Daarin bereken je hoeveel inkomsten je verwacht en welke kosten daar vanaf gaan. Dat geeft je houvast en zorgt ervoor dat je je niet rijk rekent.
- Tip: zet ongeveer 30% van je winst opzij voor de inkomstenbelasting en btw.
Administratie
Een overzichtelijke administratie is onmisbaar als zzp’er. Het is niet de leukste klus, dus je kunt het uitbesteden aan een boekhouder. Het is wel altijd handig om de basisregels te kennen en je boekhouding voor het grootste deel te begrijpen.
Zakelijke rekening
Om je financiën overzichtelijk te houden, is het slim om een zakelijke rekening te openen. Daarmee houd je je privé en zakelijke geldstromen apart. Dat maakt de administratie een stuk makkelijker. De meeste boekhouders eisen zelfs dat je een zakelijke rekening hebt.
- Bij Rabobank is de zakelijke rekening het eerste half jaar gratis voor startende ondernemers. Als zzp'er betaal je alleen voor wat je gebruikt, er zijn dus geen vaste kosten.
Zzp ICT opdrachten vinden
Zodra alles rondom je bedrijf geregeld is, kun je beginnen met het vinden van IT opdrachten. Als IT freelancer vind je opdrachten op een aantal manieren.
Zet je netwerk in
Je netwerk is groter dan je denkt. Laat voormalige werkgevers weten dat je nu beschikbaar bent voor freelance klussen, maar vertel dit ook aan zoveel mogelijk anderen. Wie weet werkt een vriend of een oud collega bij een bedrijf dat regelmatig freelance IT’ers nodig heeft.
- Tip: werk je LinkedIn-profiel ook regelmatig bij.
Maak gebruik van een online platform of bemiddelingsbureau
Net als het grote aanbod aan vacaturesites, zijn er ook steeds meer online platforms met overzichten van zzp ICT opdrachten. Je kunt onder andere terecht op deze websites:
Daarnaast kun je gebruik maken van bemiddelingsbureaus. Die hebben vaak veel grote klanten en kan jou dus voor één daarvan inzetten. Dat scheelt voor jou zoekwerk en geeft je een mooie boost . Het bureau vraagt daar wel een (vaak flinke) bemiddelingsfee voor.
Acquisitie plegen
Je kunt ook proactief op zoek gaan naar klanten. Maak een lijstje met opdrachtgevers waar je heel graag voor zou werken. Zoek uit wie de juiste contactpersoon is en leg contact.
- Tip: koude acquisitie schrikt mensen soms af, warme acquisitie is wat vriendelijker. Lees de acquisitietips.