Wat voor opstartkosten je hebt, verschilt per bedrijf. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld machines nodig voor zijn of haar start. Denk in ieder geval aan de volgende punten:
- Inschrijving bij de KvK (€50,-)
- Website
- Visitekaartjes
- Salarissen eerste personeel
- Kosten eigen levensonderhoud voor als je nog geen winst maakt
- Verzekeringen
- Boekhouder
- Kantoorruimte
- Kantoorartikelen
- Machines
De start van een gamebedrijf
Hoe regelen andere ondernemers de financiering voor hun opstartkosten? Rodney van Stijn is eind 2017 zijn eigen gamestudio met hack en slash/avonturen games gestart: The Hatchling Games.
Hij heeft grote plannen voor de toekomst: “Uiteindelijk wil ik met mijn bedrijf een grote game neerzetten, die de gebruiker echt meeneemt op avontuur. Ik wil dat ze echt een band krijgen met het karakter. De game die ik nu aan het bouwen ben, die wordt de financiering voor de game die ik echt wil maken. Zo kun je ook een naam opbouwen en fans te krijgen. Het is mijn droom om die grote game met tien tot twintig man in dienst te bouwen."
60 tot 70 duizend euro
Voor zijn huidige project heeft hij 60 tot 70 duizend euro nodig. “De grootste kostenpost is loonkosten. Ik wil graag twee man in dienst kunnen nemen. Verder huur ik een klein kantoor en had ik geld nodig voor apparatuur en software."
"Ik gebruik de financiering ook voor mijn eigen levensonderhoud. Het is een product in ontwikkeling, ik kan niet zomaar iets inkopen en doorverkopen."
Voorbereiding is alles
“Voordat ik begon met zoeken, heb ik eerst gezorgd voor een goed businessplan. Door je plan aan anderen te laten lezen, kom je erachter of je je ideeën wel goed uitlegt, of het begrijpelijk is en of overkomt wat je wilt vertellen."
“Ik heb me heel goed voorbereid, zodat ik wist waar ik het over had. Ik heb veel geoefend met het uitleggen van mijn plannen aan mensen die er minder verstand van hebben. De gamewereld is namelijk vrij abstract voor met name oudere mensen.”
Welke mogelijkheden voor financiering zijn er?
Er zijn verschillende manieren om aan financiering voor je startende onderneming te komen. Als je ze combineert, spreken we van gestapelde financiering. Je kunt bijvoorbeeld:
- Je eigen spaargeld gebruiken
- Bij de bank aankloppen
- Bij Qredits een krediet aanvragen
- Een lening bij een kennis vragen
- Een business angel zoeken
- Crowdfunding proberen
Om een goede keuze te maken, moet je rekening houden met hoeveel geld je nodig hebt, waar je het voor gaat gebruiken, hoe risicovol je onderneming is en welke looptijd je wilt aangaan. Ook kunnen de prijs en voorwaarden een grote rol spelen.
Fase 1: Persoonlijke lening en de Qredits
Rodney heeft zijn financiering opgedeeld in twee fases: in de eerste fase start hij het project op en bouwt hij een groot deel van de game. In de tweede fase neemt hij personeel aan om de game te kunnen lanceren.
"Mijn strategie is gestapeld financieren, omdat mijn branche wordt gezien als risicovol. Voordat ik bij de bank aanklopte, ben ik begonnen met het zoeken van een persoonlijke lening. Die lening vond ik na een aantal afwijzingen bij een oude kennis van de familie. Het is een lening met weinig tot geen voorwaarden. Hij hoeft geen inspraak in het bedrijf en we spreken elkaar eigenlijk nauwelijks.”
Toen hij die lening binnen had, heeft hij een kleine lening aangevraagd bij de Rabobank. "Zij gaven me veel nuttige feedback, maar konden me geen financiering geven omdat ze toch te veel risico's zagen. Wel zeiden ze dat ik een businessplan van topkwaliteit had en verwezen ze me door naar Qredits.”
“Zij hebben mijn plan gelezen en er is iemand bij me thuis gekomen om het te bespreken. Hij was erg positief. Zelf had hij geen verstand van games, maar zijn kinderen wel. Hij snapte dus dat er vraag naar is. Ik wist hem te overtuigen dat ik goed voorbereid was, wist waar ik het over had en het plan kon laten slagen."
Fase 2: Kickstarter
Met het geld van zijn private investeerder en Qredits heeft Rodney even genoeg om het project te starten, maar hij blijft niet stil zitten “Ik wil in de herfst van 2018 een Kickstarter project beginnen, van dat geld kan ik dan ook twee mensen in dienst nemen. Mijn game is dan voor ruim de helft klaar, dan kan ik mensen met filmpjes overtuigen van een werkend product.”
Kickstarter is een crowdfunding website waarop projecten door geïnteresseerden kunnen financieren. Het is gebruikelijk om iedereen die het project steunt iets kleins te geven. “In ruil voor een donatie krijgen ze een game, posters, sleutelhangers, beeldjes of een vermelding in de credits."
“Het liefst zou ik later tussen de tien en twintig man in dienst hebben”
Tip van Rodney:
“Zorg dat je je voorbereiding écht goed voor elkaar hebt. Je moet er voor zorgen dat je alle kanten van je strategie gedekt hebt. Goede kanten maar vooral ook de slechte kanten."
"Wat doe je als het mis gaat? Als je plan niet werkt zoals je in gedachten had? Dat is voor investeerders belangrijk, ze willen weten of ze hun geld nog wel terug krijgen. Veel research is de sleutel. Probeer ook niet te snel te groeien, je kunt tenslotte niet als reus geboren worden."