Let op: dit is een adviesrapport. Het is nog niet zeker in hoeverre de aanbevelingen zullen worden doorgevoerd door het kabinet.
De commissie is het leven geroepen door minister Koolmees. Hij heeft Borstlap en zijn collega's gevraagd onderzoek te doen naar de huidige arbeidsmarkt. Ze bekeken of onze regels, wetgeving en het belastingstelsel nog wel goed aansluiten op deze situatie.
Commissie Borstlap presenteert rapport
Op 23 januari presenteerde de commissie het rapport: "In wat voor land willen wij werken". De voorgestelde maatregelen zijn behoorlijk ingrijpend, zeker voor (startende) ondernemers. We benadrukken dat het hier om een voorstel gaat, het is niet zeker dat alles ook zal worden doorgevoerd.
- Hier kun je het hele rapport nalezen.
Voorgestelde maatregelen Rapport Borstlap
Het rapport van de commissie Borstlap gaat over de arbeidsmarkt als geheel. In dit artikel focussen we op de maatregelen die relevant zijn voor zzp'ers en (mkb-)ondernemers.
Zelfstandige of werknemer?
Borstlap wil naar een situatie waar iedereen die voor een bedrijf werkt werknemer is, tenzij de werkgever kan bewijzen dat het om een zelfstandige gaat. De vraag is nog hoe je dit zou kunnen bewijzen.
Waarschijnlijk zou dit betekenen dat het moeilijker wordt om als freelancer aan de slag te gaan voor je opdrachtgevers.
Belastingen commissie Borstlap
De commissie wil dat voor alle werkenden dezelfde belastingen gaan gelden. Om dit te bereiken, zouden de belastingvoordelen voor zelfstandigen geleidelijk worden afgebouwd.
Deze belastingvoordelen heb je als zelfstandig ondernemer.
Wél zou er belastingvoordeel blijven voor zelfstandigen en dga's die vermogen in hun bedrijf storten en op die manier 'echt' ondernemen.
Scholing en ontwikkeling
Als het aan de commissie Borstlap ligt, krijgt iedereen een persoonlijk ontwikkelbudget. Dit budget wordt toegewezen bij de geboorte.
Dit budget kun je dan besteden in de zogenaamde 'loopbaanwinkel'. Je wordt verplicht om je periodiek om- of bij te scholen.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering of basisverzekering
Er is de laatste tijd veel te doen over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. De commissie doet ook nog een duit in het zakje.
In het voorstel staat dat alle werkenden een algemene basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid moeten afsluiten. Het doel is dat iedereen in elk geval een jaar kan overbruggen met een minimum uitkering.
Reacties op het rapport Borstlap
Het rapport kon direct op kritiek rekenen, van binnen én buiten de politiek. Dit had Borstlap al wel verwacht, zijn voorstellen zijn nogal controversieel. Een kleine greep uit de reacties:
- Lilian Marijnissen van de SP merkt op: "Minder onzeker flexwerk bereik je natuurlijk niet door de rechten van werknemers af te pakken."
- Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw voegt toe: "Iedereen weer werknemer? Dat getuigt van oud denken en een gebrek aan respect voor de ruim 1 miljoen zzp’ers"
Toch is niet iedereen negatief. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is in zijn nopjes: "Het resultaat is een rapport dat niet alleen inzicht geeft in de huidige arbeidsmarkt, maar ook een waardevolle analyse bevat voor de arbeidsmarkt van de toekomst."
Aanbeveling, geen directe verandering
Hoewel het rapport veel stof doet opwaaien, is nog niet zeker dat de aanbevelingen ook echt worden doorgevoerd. Het is een advies aan het kabinet om mee aan de slag te gaan.
Lees ook
Wetgeving 2020 voor ondernemers, dit moet je weten
Zo maak je in 2020 een sterke start met je bedrijf