De 7 bekendste startup accelerators van Nederland

Bijgewerkt op 29 november 2021
4 min  leestijd
31796
Image
Startup Accelerator

Een startup accelerator helpt je als startende ondernemer een extra sterke start te maken. Het zijn intensieve programma's waarbij je trainingen en workshops volgt voor jouw bedrijf. Ontdek de 6 bekendste startup accelerators in Nederland.

1. Startup accelerator Startupbootcamp

Startupbootcamp is een drie maanden durende startup accelerator waarbij de nadruk ligt op het samenbrengen en promoten van veelbelovende startups. In Nederland vind je Startupbootcamp in Amsterdam, maar de organisatie is internationaal actief.

Als je meedoet aan dit programma, brengt de accelerator je in contact met een uitgebreid netwerk van mentoren en investeerders in de branche waarin ze werkzaam zijn.

Seed funding

Daarnaast ontvangen de bedrijven een vorm van seed funding en werken de starters intensief samen met coaches en andere starters in het programma. Bij Startupbootcamp Amsterdam kun je je aanmelden voor de richtingen Commerce, Fintech en cybersecurity en Smart city & IoT.

Meer info: startupbootcamp.org.

2. YES!Delft

Deze Nederlandse tech incubator heeft als doel technologische startups te helpen zo snel mogelijk een product op de markt te zetten. Als je toegelaten wordt, ben je binnen zeven maanden ;klaar voor investeerders.

YES!Delft is een non-profit organisatie die geen aandelen verwacht.

YES!Delft accepteert niet iedereen, je moet namelijk een real-life probleem oplossen met je startup. YES!Delft is gespecialiseerd in Blockchain, Artificial Intelligence, CleanTech, MedTech, Aviation, Robotics en Complex Technology.

Meer info: https://www.yesdelft.com/

3. Accelerator Rockstart

Volgens Rockstart zijn startups de rocksterren van de bedrijfswereld. De organisatie wil de durf en het doorzettingsvermogen van startende ondernemers stimuleren met hun Rockstart Accelerator.

Er zijn startup accelerators in vier verschillende categorieën:

  • Emerging Tech (Amsterdam, Den Bosch en Bogota)
  • Energy (Amsterdam)
  • Health (Nijmegen)
  • Agrifood (Amsterdam en Copenhagen)

Groei van startup

De 'startup-academie' helpt talentvolle ondernemers van binnen en buiten Europa met het realiseren van een snelle groei van hun startende onderneming.

Tijdens het programma ondersteunt Rockstart een selecte groep startups bij de start van hun bedrijf en zorgt onder meer voor bedrijfsruimte, intensieve begeleiding van ervaren entrepreneurs en een flinke investering.

Meer info: rockstart.com.

4. UtrechtInc

Deze Utrechtse startup accelerator biedt een intensief programma met financiering, mentoren, masterclasses en feedback van mede-ondernemers. Als je net begint met je startup kun je terecht bij het Tech Validation programma, waar je je focust op het vinden van de eerste betalende en blije klanten.

Ben je al een stap verder en heb jij je eerste betalende klanten en/of je eerste investeerder al aan boord? Dan is er voor jouw bedrijf het Startup accelerator programma waarin gefocust wordt op het opschalen van je sales machine en het binnenhalen van je volgende ronde investeerders.

Startup accelerator voor innovatieve startups

UtrechtInc is er vooral voor schaalbare en innovatieve tech startups. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan klimaat, gezondheid en educatie. Je kunt er ook terecht voor werkplekken, trainingen en zelfs potentiële co-founders.

UtrechtInc biedt verschillende programma's voor (tech) startups en scaleups.

Omdat lang niet iedereen de financiële, tijd-technische of fysieke mogelijkheden heeft om aan een offline programma mee te doen, is UtrechtInc samen met elf incubators uit heel Nederland een gratis online programma gestart.

Meer info: https://utrechtinc.nl/

5. Founder Institute

Het van oorsprong Amerikaanse Founder Institute heeft inmiddels ook zijn weg gevonden naar Nederland. Dit zogenaamde pre-seed incubatorprogramma helpt startende ondernemers bij het versneld opzetten van hun businessidee. Dit programma is iets voor jou als je nog geen concreet idee hebt.

Vanwege de coronacrisis biedt de organisatie nu ook een volledig virtueel programma. Het grote voordeel hiervan is dat je nu deel kunt nemen aan sessies over de hele wereld, wanneer je maar wilt.

Intensieve coaching

Goed om te weten: in tegenstelling tot veel andere programma's is inschrijving voor het Founder Institute niet leeftijd- of sectorgerelateerd. Er wordt 1199 dollar gevraagd (999 dollar bij vroege inschrijving).

In dit programma volgen deelnemers een stoomcursus ondernemen en worden ze intensief gecoacht.

De geselecteerde ondernemers werken onder andere aan hun persoonlijke ontwikkeling, maar er wordt ook veel aandacht besteed aan business development, presentatietechnieken en leiderschap, om 'een sterk gevoel voor business te ontwikkelen'.

Meer info: fi.co

6. Techstars

Dit is een soort elite Amerikaanse startup accelerator: van de gemiddeld 17,000 aanvragen wordt slechts 1% geaccepteerd. Als je eenmaal binnen bent, krijg je een accelerator programma van drie maanden, een mentor en levenslang toegang tot het Techstars Network.

Er zijn verschillende soorten accelerators, in Amsterdam is bijvoorbeeld ABN AMRO+ Techstars Future of Finance Accelerator beschikbaar. Vanwege het coronavirus zijn alle accelerators op dit moment virtueel. Je kunt dus ook aanmelden voor programma's in anderen landen.

Image
Financiering

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters een aantal mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Financiering voor starters 

Meer info: https://www.techstars.com/

Extra: startup accelerator COVID-19

Om de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan, zijn er verschillende internationale startup accelerator programma's gestart. Een voorbeeld hiervan is het programma van Startup Europe Accelerator en de Finnovaregio Foundation.

Je kunt je voor dit programma aanmelden om (financiële) ondersteuning te krijgen als je onderneming werkt aan het bestrijden van de coronacrisis.

Meer info: https://web.finnovaregio.org/covid-19-challenge/

Image
zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 5 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 5 voordelen

Meer over ondernemingsplan maken

Meer over ondernemingsplan maken