Kosten zakelijke rekening: hoe zit dat?

Bijgewerkt op 14 januari 2022
4 min  leestijd
411
Image
kosten zakelijke rekening

Wat zijn de kosten voor een zakelijke rekening precies? Veel startende ondernemers vragen zich af wat ze op dit gebied kunnen verwachten. We zetten de belangrijkste informatie over kosten zakelijke rekening op een rij.

In dit artikel bespreken we waaruit de maandelijkse kosten van een zakelijke rekening zijn opgebouwd. Ook lees je wat precies het voordeel van zo'n zakelijke rekening is, en welke varianten er zijn. Meteen naar een specifiek onderwerp? Klik dan op een van de links hieronder.

Waarom een zakelijke rekening?

Voordat we het hebben over de kosten van een zakelijke rekening, is het belangrijk om uit te lichten waarom je als ondernemer überhaupt zo'n rekening nodig hebt. Kun je niet gewoon met een particuliere rekening uit de voeten?

De kosten van een zakelijke rekening liggen namelijk hoger dan bij een particuliere rekening. Ook stelt de Belastingdienst een zakelijke rekening niet verplicht voor eenmanszaken. Je moet alleen binnen een redelijke termijn een financieel overzicht kunnen laten zien.

Zakelijke rekening is vaak nodig

Het gebruik van een particuliere rekening klinkt inderdaad als een goed alternatief, maar is in de praktijk vaak niet mogelijk. Veel banken hebben namelijk in hun algemene voorwaarden staan dat je een particuliere rekening niet mag gebruiken voor zakelijke doeleinden. Het is dan dus niet toegestaan om een particuliere rekening te gebruiken voor je onderneming.

Er zijn ook andere redenen waarom een zakelijke rekening slim is:

 • Een boekhouder kan een zakelijke rekening wèl verplicht stellen
 • Met een zakelijke rekening houd je privé en zakelijk gescheiden
 • Bij een zakelijke rekening heeft de rekening de naam van je bedrijf. Dat kan bijdragen aan je branding!
 • Je kunt een zakelijke rekening vaak koppelen aan je boekhoudpakket

Image

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

Kosten zakelijke rekening

De kosten van een zakelijke rekening verschillen uiteraard per bank. Daarom kijken we in dit artikel naar de zakelijke rekening van Rabobank. Die is er in twee varianten: 

 1. Rabo ZZP Rekening
 2. Zakelijke Rekening

Kosten zakelijke rekening voor zzp'ers

Als zzp'er zit je niet te wachten op hoge kosten voor een zakelijke rekening. Daarom heeft Rabobank de Rabo ZZP Rekening gelanceerd. Voor deze rekening betaal je geen maandelijkse kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas en online bankieren. In plaats daarvan betaal je een vast bedrag per transactie: € 0,39.

Omdat je als zzp'er vaak minder transacties hebt, kom je maandelijks op een lager bedrag uit dan met de Zakelijke Rekening. Gaat het uiteindelijk zo goed met je bedrijf dat je aantal transacties groeit of dat je personeel gaat aannemen? Dan kun je eenvoudig je betaalrekening omzetten.

Kosten Zakelijke Rekening voor ondernemers en mkb'ers

Voor de standaard zakelijke rekening betaal je € 9,95 per maand, exclusief transactiekosten. Per online overboeking betaal je dan € 0,10 en per transactie in euro's betaal je € 0,15.

De € 9,95 per maand is opgebouwd uit drie verschillende onderdelen:

 1. De zakelijke rekening zelf: € 5,30
 2. Online bankieren met Rabo Business Banking: € 3,00
 3. Je betaalpas: € 1,65

Tip: een tweede Zakelijke Rekening kost bij Rabobank maar € 5,30 per maand. 

Startersvoordeel: lagere kosten zakelijke rekening voor starters

Als startende ondernemer profiteer je bij Rabobank van Rabo Startersvoordeel. De eerste zes maanden zijn een aantal zaken rondom de zakelijke rekening gratis. Dat betekent dat je gratis gebruik maakt van:

 • De zakelijke rekening
 • Je betaalpas
 • Online bankieren
 • Eurobetalingen
 • Saldo- en rekeninginformatie.
 • Je pinbundel en abonnement als je Rabo OmniKassa gebruikt.
 • Je pintransacties als je Rabo SmartPin gebruikt.

Je betaalt in die periode wel transactiekosten voor Wereldbetalingen en het storten van contant geld.

  Waarom is een zakelijke rekening duurder dan een particuliere rekening?

  De kosten van een zakelijke rekening liggen hoger dan die voor een particuliere rekening. Daar is een goede reden voor. Banken maken namelijk meer kosten voor zakelijke klanten, bijvoorbeeld voor een security check bij de aanvraag van de rekening. Zo wordt witwassen en fraude voorkomen.

  Ook hebben ondernemingen vaak een stuk meer transacties dan particulieren. Daarom betaal je bij een zakelijke rekening apart voor je transactiekosten. Verder bieden zakelijke rekeningen extra mogelijkheden, zoals:

  Image
  ZZP rekening

  ​Nieuw! De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

  Betaal alleen voor wat je gebruikt. Inclusief Startersvoordeel: alle Eurobetalingen 6 maanden gratis.  
  Open nu de Rabo ZZP rekening

  Meer over zakelijke rekening

  Meer over zakelijke rekening