Meerdere financieringsvormen combineren: zo werkt het

Bijgewerkt op 06 oktober 2020
4 min  leestijd
7.142
Auteur: Marieke Leijnen
Meerdere financieringsvormen combineren: zo werkt het

Goed om te weten voor startende ondernemers die startkapitaal nodig hebben: bij een bancaire financieringsaanvraag kun je tegenwoordig steeds vaker verschillende regelingen combineren. Zo vergroot je de kans op het vinden van een financieringsoplossing die perfect aansluit bij jouw plannen. In dit artikel lees je hoe dit 'gestapeld financieren' in zijn werk gaat.

Wat is het doel van een gecombineerde financieringsregeling?

Wie wil investeren in de start van zijn onderneming (of bijvoorbeeld geld nodig heeft om een nieuw project van de grond te krijgen), komt steeds vaker uit bij een combinatie van financieringen. 

Deze vorm van financieren wordt steeds populairder, omdat de aanvraag van een bancaire investering zo meer kans van slagen heeft.

Gestapeld financieren

Door bijvoorbeeld een deel van de benodigde investering te lenen, een deel te leasen en daarnaast staatsgaranties in te zetten, is de totale investering doorgaans makkelijker te financieren. Het combineren van verschillende financieringsvormen noemen we ook wel 'gestapeld financieren'.

Financieringen stapelen: hoe werkt dat?

Zoals bij elke financieringsaanvraag is het ook bij het combineren van meerdere financieringsvormen essentieel dat je over een goed bedrijfsplan beschikt.

Je kunt immers nog zo'n veelbelovend idee hebben: met een ondernemingsplan maak je jouw plannen pas écht concreet en breng je bovendien de kansen en (financiële) risico's goed in kaart.

Investeerders zoeken

Als je eenmaal een goed plan op papier hebt staan, kun je de jacht op potentiële investeerders officieel openen. Op dit vlak zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

Zo kun je zelf diverse partijen benaderen, een crowdfunding-campagne opzetten of een financieringsaanvraag bij de bank indienen. In het laatste geval zal een adviseur in overleg met jou kijken wat mogelijk is op het gebied van bedrijfsfinanciering.

Financieringsregeling

Het kan natuurlijk voorkomen dat een enkele financieringsregeling al meteen perfect aansluit op jouw situatie, zoals een vorm van voorraadfinanciering of debiteurenfinanciering.

Is dat niet het geval? Dan kan het combineren van meerdere regelingen alsnog uitkomst bieden. 

Een uitgewerkt investeringsplan zal dan al snel duidelijk maken welke vormen van financiering van toepassing zijn op jouw onderneming of project. De Rabobank-adviseur kijkt hierbij goed naar jouw wensen en zakelijke behoeften.

Uiteraard spelen ook de hoogte van je omzet en het soort bedrijf of project dat je gaat starten een rol. 

Financiering

Geld nodig?

Wie kapitaal nodig heeft komt steeds vaker uit bij een combinatie van financieringen. Hoe werkt deze vorm van gestapeld financieren?

Bekijk de financieringsvormen

4 vormen van gestapelde financieringsvormen

Hieronder vind je vier voorbeeldsituaties van financieringsaanvragen die bij de Rabobank in aanmerking komen voor gestapeld financieren:

1. Lease en factoring

De situatie: om een nieuw product aan de man te brengen heb je behoefte aan werkkapitaal. Daarnaast zouden in deze fase ook twee bedrijfsauto's goed van pas komen. Je hebt hiervoor al een voorraad aangelegd en enkele facturen verstuurd.

Mogelijke financieringsoplossing: lease en debiteurenfinanciering (factoring of Factuur Financiering) en voorraadfinanciering (factoring)

2. Lening, krediet, staatsgarantie

De situatie: je hebt een groot bedrag nodig voor een zakelijke investering, maar je beschikt nog over te weinig eigen vermogen en onderpanden. De mogelijkheden voor een bancaire financiering zijn dan beperkt.

Mogelijke financieringsoplossing: lening, krediet en staatsgarantie

3. Lening, private equity of informal investor

De situatie: je hebt een geweldig idee voor een innovatief product en zoekt kapitaal om dit goed in de markt te kunnen zetten. De bank ziet potentie in jouw plan van aanpak, maar wil wel de risico's spreiden.

De bank kan een deel van de lening verstrekken, maar voor het overige bedrag zul je alsnog een andere investeerderspartij moeten aantrekken.

Mogelijke financieringsoplossing: lening, private equity of informal investors

4. Lening, crowdfunding

De situatie: voor de lancering van jouw product heb je externe financiering nodig. Je bent hiervoor in gesprek gegaan met een adviseur van de bank, maar hij kan jou het gewenste bedrag niet direct verstrekken. Hij heeft aangeraden eens te kijken naar de mogelijkheden van crowdfunding.

Mogelijke financieringsoplossing: lening en crowdfunding

Een uitgebreide beschrijving van deze voorbeeldsituaties vind je op Rabobank.nl.

Hoe gaat een financieringsaanvraag in zijn werk?

Heb jij al een businessplan geschreven en ben je benieuwd welke zakelijke financieringsregeling(en) hierop van toepassing kunnen zijn? Ga dan eens sparren met een financieringsadviseur. Een Rabobank-adviseur wil de mogelijkheden graag met je bespreken. 

Tijdens zo'n oriënterend gesprek wordt verder gekeken dan alleen het eigen assortiment. Waar mogelijk helpt de adviseur jou verder met je aanvraag en waar nodig wordt naar een oplossing gezocht in het stapelen van financieringen.

Nieuwsgierig geworden? Start hier jouw online financieringsaanvraag.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Ook interessant voor jou

10 manieren om de start van je bedrijf te financieren
Hoe beoordeelt de Rabobank een financieringsaanvraag?
4 tips voor een goed voorbereide start van je bedrijf

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten