Bouwvak 2016: wat betekent dit voor jou?

Bijgewerkt op 22 juli 2016
6 min  leestijd
2249
Image
Bouwvak

De bouwvak gaat weer van start. Veel opdrachtgevers in de bouw werken niet in deze vakantieperiode en dat kan gevolgen hebben voor de hoeveelheid werk voor ZZP’ers. Tegelijkertijd biedt het kansen voor kleine ondernemers omdat de concurrentie op het strand ligt. De bouwvak 2016: wat betekent dit voor jou?

Wat is de bouwvak?

De bouwvak is de veelgebruikte afkorting voor bouwvakvakantie - de klassieke vakantieperiode van de bouwsector in de zomer. Tot 1982 werd deze drie weken durende vakantie verplicht gesteld door de overheid, maar inmiddels mogen bedrijven zelf uitmaken of ze aan deze data vasthouden.

Toch blijkt dat nog altijd ruim tweederde van alle ondernemingen gebruikmaakt van de adviesdata, die ieder jaar door de brancheorganisatie Bouwend Nederland worden vastgesteld. 

Wanneer is de bouwvak in 2016?

  • Regio Noord: 1 augustus t/m 19 augustus
  • Regio Midden: 25 juli t/m 12 augustus
  • Regio Zuid: 8 augustus t/m 26 augustus

Wat is de achterliggende gedachte?

De bouwvak wordt per regio bepaald en valt altijd samen met de zomervakantie die in het onderwijs van toepassing is. Het idee hierachter was dat bouwvakkers dan met hun gezin en schoolgaande kinderen vakantie konden vieren. Daarnaast was het vooral een praktische maatregel. In de bouw gebeurt het werk namelijk bijna altijd op projectbasis en wordt het werk door een combinatie van specialisten uitgevoerd. 

Bij grote projecten wordt veel gewerkt met aannemers en onderaannemers. Als die op verschillende data op vakantie gaan, komen sommige projecten voor langere tijd stil te liggen. Als de metselaar voor zijn vakantie de fundering niet heeft afgerond, kan de schilder die wel in de zomer doorwerkt, zijn werk namelijk niet doen. 

Image
Cijfers en Trends bouw

Starter in de bouw?

Vergelijk jezelf met andere ondernemers en verrijk je kennis met de laatste updates en ontwikkelingen in de bouwsector op Rabobank.nl. 

Check de laatste trends

Tel daar bij op dat ook veel klanten en toeleveranciers met vakantie waren, waardoor bijna de gehele bedrijfstak onbereikbaar was en er geen materiaal geleverd kon worden. Men koos er dus voor om tijdelijk al het werk neer te leggen om voor en na de bouwvak met een volledige bezetting te werken. Veel projecten werden dan ook precies voor de bouwvak opgeleverd, zodat er daarna met een nieuw project begonnen kon worden. 

Toename ZZP’ers in de bouw

De bouw lag dus bijna ieder jaar drie weken stil. Voor de één een zegen, voor de ander een vloek. Waar het groepje tegenstanders dat ondanks de collectieve vakantie doorwerkte, in eerste instantie nog geen tien procent was, riep de bouwvak in de loop der jaren steeds meer weerstand op.

Inmiddels houdt eenderde van de bedrijven zich niet meer aan de klassieke vakantieperiode, zo onderzocht het Financieele Dagblad. Het is geen toeval dat deze trend parallel loopt met de economische crisis en de stijging van het aantal ZZP’ers in de bouw. 

Gevolgen economische crisis

De crisis heeft sinds 2008 met name in de bouwsector diepe gaten geslagen. Er kwamen minder opdrachten binnen, de omzetten waren lager en tienduizenden medewerkers verloren hun vaste aanstelling. Bouwreuzen als Heijmans en BAM ontsloegen honderden werknemers, vele kleine bouwbedrijven gingen failliet. Veel bouwvakkers begonnen vervolgens voor zichzelf, waardoor het aantal ZZP’ers in de bouw steeds verder toenam

In totaal verloren sinds de crisis zo'n honderdduizend bouwvakkers hun vaste aanstelling, zo valt te lezen in het onlangs verschenen rapport van het CBS: Het lot van de verdwenen bouwvakkerInmiddels krabbelt de branche langzaam weer uit het dal en blijkt dat het merendeel dat weer werk heeft gevonden, nu als ZZP'er actief is. 

Dat heeft ook consequenties voor de bouwvak. Bedrijven die last van de crisis hebben, durven bijna geen opdrachten meer te weigeren. Als een opdrachtgever vraagt om in de zomer een klus te klaren, kun je als klein bedrijf bijna niet het risico nemen om te zeggen dat ze het vanwege de bouwvak over drie weken nog maar eens moeten proberen - de hypotheek moet tenslotte ook betaald worden. 

Weerstand tegen bouwvak groeit

Ook de belangenbehartiger van de bouw, FNV Bouw, laat de laatste jaren steeds meer tegengeluiden horen. De bond liet in het Financieele Dagblad weten dat ze vindt dat bouwvakkers, net zoals iedereen, het recht moeten hebben om zelf te bepalen wanneer ze op vakantie gaan. ‘In de bouw werken relatief veel 40-plussers die niet meer met kleine kinderen in de schoolvakanties zitten. Zij willen ook wel eens een paar weken in april op reis, als het rustiger en goedkoper is dan in het hoogseizoen.’

Kansen voor ZZP’ers

Voor ZZP’ers is de zomer juist een heerlijke periode om door te werken - mits de projecten het toelaten. De werkomstandigheden zijn bijna ideaal en het is lang licht. De laatste paar jaar waren er zachte winters, maar in normale jaren kost de winter en bijbehorende vorstverlet de ZZP’ers al genoeg omzet.

Is de temperatuur onder de -6 graden, mag er vanwege de veiligheid in de bouw niet gewerkt worden. Werknemers in vaste dienst worden dan volledig doorbetaald, de ZZP’er verdient echter niets en je kunt je er vanwege de hoge premies bijna niet tegenop verzekeren. 

In de zomer is er dan ook genoeg werk voor ZZP’ers - zeker voor specialisten als schilders, dakdekkers en hoveniers is dit een hoogseizoen. Scholen zijn bijvoorbeeld dicht en de zomer is dan de ideale periode om ze op te knappen. Omdat de concurrentie op het strand ligt, kan dit voor de doorwerkende ZZP’er extra klusjes opleveren. Slimme en multifunctionele ondernemers kunnen zich daarnaast nog aanbieden voor spoedreparaties.

Laat je inhuren door grote bedrijven

Door de crisis wordt de planning van grote projecten ook steeds strakker en deze projecten lopen in de zomer gewoon door.

Denk bijvoorbeeld aan verbouwingen van stations en herstelwerkzaamheden of uitbreidingen van snelwegen.

Nu de marges klein zijn, riskeert niemand een boete vanwege een te late oplevering. Grote bouwbedrijven huren daarom steeds meer freelancers in om tijdens de bouwvak toch op volle kracht te blijven werken. 

Aan beide kanten zitten uiteindelijk de nodige voor- en nadelen, iedere ZZP’er moet voor zichzelf bepalen of het zin heeft door te werken in de zomer.

Het is voor veel zelfstandigen in ieder geval prettig om zelf te bepalen wanneer ze op vakantie kunnen.

Het hangt uiteraard ook van jouw persoonlijke situatie af. Als je schoolgaande kinderen hebt, is hun schoolvakantie ideaal te combineren met de bouwvak. Heb je daarentegen geen kinderen en financieel een slecht jaar, dan komt een goedkopere vakantie in mei of juni waarschijnlijk veel beter uit en kun je lekker doorwerken in de zomer.

Houd rekening met beperkingen

Mocht je in de bouwvak doorwerken, reken er dan wel op dat je tegen een aantal beperkingen aanloopt. Bestel bijvoorbeeld de bouwmaterialen ruim op tijd. Veel leveranciers zijn op vakantie en houden (nog) weinig rekening met kleine zelfstandigen die wél doorwerken.

Als je niet besluit door te werken en vakantie opneemt, houd er dan rekening mee dat je de maanden hieraan voorafgaand genoeg geld opzij zet. Een ZZP’er die niet werkt, verdient immers niets en ontvangt ook geen vakantiegeld. 

Image
Calculator verzekeringen berekenen

Rekentool verzekeren

Welke verzekeringen passen bij jouw bedrijf?

Bereken je premie

Lees ook

Hoe werkt een aanbesteding van de overheid?
Start een schildersbedrijf in 8 stappen
Checklist: (uit)gerust op vakantie
Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?
Hoe bel je klanten over een openstaande factuur?

Meer over zzp

Meer over zzp