Na het lezen van dit artikel weet je op welke manier je je kunt verzekeren tegen welke ondernemersrisico's. Ben je benieuwd naar een specifieke verzekering? Klik dan direct door via de links hieronder:
- Arbeidsongeschiktheid
- Bedrijfsaansprakelijkheid
- Beroepsaansprakelijkheid
- Rechtsbijstand
- Inventaris
- Transport
- Voorraad
- Pensioen
- Auto
1. Arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV)
Als jij in de toekomst arbeidsongeschikt raakt, hoef je als ondernemer niet op steun van de overheid te rekenen. Het is (nog) niet verplicht, maar zelfstandige ondernemers doen er verstandig aan om zich goed tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren.
Mocht je langdurig ziek worden en niet kunnen werken, dan krijg je (na de eigenrisicoperiode) een uitkering van de verzekeringsmaatschappij als je je hiervoor verzekert.
In 2027 (of later) zal de AOV verplicht worden. Lees in dit artikel alles over de verplichte AOV.
De hoogte van de premie voor je AOV hangt af van verschillende zaken. Op sommige factoren heb je zelf invloed, zoals de wachttijd (ook wel eigenrisicoperiode) en de hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren. Er zijn ook factoren waar je geen invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan je leeftijd en de zwaarte van je beroep.
Premie fiscaal aftrekbaar
Hoe jonger en gezonder je bent, des te lager de premie normaliter is. Wanneer je je op een latere leeftijd verzekert, betaal je meestal een hogere premie vanwege het hogere risico dat de verzekeraar loopt.
De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is wel fiscaal aftrekbaar, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Hier staat wel tegenover dat je inkomstenbelasting over je uitkering betaalt, als je arbeidsongeschikt wordt.
Is een AOV relevant voor jou? Wat zijn de opties? En wat verzekeren branchegenoten? Download de gratis whitepaper over AOV.
2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering zijn je bedrijfsmatige risico’s helaas niet afgedekt. Hier is sprake van wanneer jouw product schade veroorzaakt of een klant ziek maakt. De gevolgen hiervan kunnen voor jou flink in de papieren lopen.
Voor deze gevolgen kun je een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, zodat jij en jouw eventuele medewerkers) verzekerd zijn voor dit soort schade. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van de werkzaamheden, je jaaromzet en het aantal werknemers.
Meer weten over aansprakelijkheid? Download de gratis whitepaper Aansprakelijkheid.
3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Ben jij actief in de adviserende sector? Dan kan het gebeuren dat je beroepsfouten maakt en daardoor financiële schade veroorzaakt bij je opdrachtgever. Voor dit soort kwesties zijn speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen in het leven geroepen. Ook bij deze verzekering kun je medewerkers meeverzekeren.
Verschil tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid
Veel ondernemers verwarren deze twee verzekeringen omdat ze qua naam zo op elkaar lijken.
-
Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verzeker je jezelf en je eventuele werknemers tegen de gevolgen van het toebrengen van schade aan andere personen of hun spullen.
-
Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verzeker je het risico van uitbrengen van een verkeerd advies, waardoor je opdrachtgever financiële schade lijdt. Let op: bij Interpolis is dit een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Lees meer over de verschillen tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid.
4. Rechtsbijstandverzekering
Een juridisch conflict ligt altijd op de loer. Je kunt hiervoor als ondernemer een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten. Deze helpt je bij juridische problemen met bijvoorbeeld afnemers, leveranciers, personeel en de overheid.
Onder meer advocaatkosten, deurwaarderskosten en proceskosten worden gedekt. Je krijgt bovendien deskundige juridische hulp om mogelijke problemen op te lossen en een rechtszaak te voorkomen. Goed om te weten: bij de zakelijke rechtsbijstandverzekering van Interpolis betaal je geen eigen risico.
Is een rechtsbijstandverzekering relevant voor jou? Lees dan hier alles over het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering.
5. Inventarisverzekering
Met de inventarisverzekering (bedrijfsmiddelenverzekering) kunnen ondernemers hun kantoren, machines, inventaris, voorraden en transportmiddelen (het bedrijfsvermogen) verzekeren tegen schade, bijvoorbeeld als gevolg van diefstal of brand.
Het afdekken van deze risico's is geen overbodige luxe. Door brand of diefstal kun je bijvoorbeeld vertraging in de productie oplopen. Je wilt je bedrijfsmiddelen dus snel kunnen vervangen.
Bedrijfspand of vanuit huis werken?
De inventarisverzekering is belangrijk voor ondernemers die een bedrijfspand hebben gekocht of gehuurd. Wanneer je vanuit huis werkt, moet je controleren of je particuliere inboedelverzekering ook je zakelijke inventaris aan huis verzekert.
Dat is vaak niet zo, of maar tot een bepaald bedrag. Let op: als je jouw draagbare elektronische apparaten zoals laptops en camera's ook buitenshuis gebruikt, heb je een aparte verzekering nodig.
6. Transportverzekering
Deze verzekering dekt schade die ontstaat als je zelf spullen vervoert of dat uitbesteedt aan een beroepsvervoerder. Ook als je goederen gestolen worden, valt dat onder de transportverzekering.
Welke risico's zijn van toepassing op jouw transportregeling? Alles over de Transportverzekering.
7. Voorraadverzekering
Heb je een webshop of een fysieke winkel? Dan heb je waarschijnlijk ook een aardige winkelvoorraad. Met de voorraadverzekering verzeker je de volledige bedrijfsvoorraad.
Wanneer er schade ontstaat door brand of wateroverlast, helpt een voorraadverzekering je om weer snel aan de slag te gaan. Ook bij diefstal van je voorraad kun je beroep doen op deze verzekering.
Onder de bedrijfsvoorraad vallen:
- Alle goederen die je wilt verkopen
- Emballage
- Zaken in bewerking
- Grond- en hulpstoffen
- Halffabricaten
8. Pensioen
De kans is groot dat je bij de start van je bedrijf nog niet bezig bent met je pensioen. Toch is het verstandig om je hier zo snel mogelijk in te verdiepen. Als ondernemer heb je na je pensioen namelijk alleen recht op AOW. Dat is voor de meeste ondernemers niet genoeg om onbezorgd van hun oude dag te kunnen genieten.
AOW aanvullen als ondernemer
Om je AOW aan te vullen, kun je een zorgverzekeraar inschakelen om voor een pensioenvoorziening te zorgen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf maandelijks een bedrag opzij te zetten, maar daar heb je wel wat discipline voor nodig.
Bij de Rabobank kun je banksparen. Hierbij kun je er voor kiezen om je geld voor langere periode vast te zetten, wat het sparen voor de langere termijn makkelijker maakt.
Lees in dit artikel alles over de pensioenmogelijkheden voor zzp'ers.
9. Zakelijke autoverzekering
Als ondernemer heb je misschien een auto of bestelbus van de zaak of zelfs een wagenpark. Als de auto op naam van je bedrijf staat, moet je hiervoor een zakelijke autoverzekering afsluiten. Als je je privévoertuig namelijk alleen particulier verzekerd hebt, zijn je zakelijke ritten niet mee verzekerd.
Met de zakelijke autoverzekering van Interpolis ben je WA-verzekerd. Dat betekent dat je bent verzekerd tegen schade aan spullen of de wagen van een ander, én tegen lichamelijke schade. Je kunt dit optioneel aanvullen met dekking bij diefstal van of schade aan je zakelijke voertuig.
Veelgestelde vragen:
- Wat zijn de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers? Ben jij zelfstandig ondernemer? Dan is het belangrijk om je goed te verzekeren. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Toch is niet elke verzekering even relevant voor jou. Ontdek de negen belangrijkste verzekeringen voor ondernemers.
- Wat kosten de belangrijkste zakelijke verzekeringen? Om te bepalen hoe hoog de premie wordt voor jouw zakelijke verzekeringen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan je beroep, omzet en de keuzes die je zelf maakt omtrent de dekking van de verzekeringen.
- Zijn zakelijke verzekeringen verplicht als ondernemer? Kort gezegd: nee. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de juiste verzekeringen. Wel is er één uitzondering. Het ziet er naar uit dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verplicht wordt in de nabije toekomst.