Contactloos betalen, wat is dat ook alweer?
Deze relatief nieuwe betaalmethode moet je in feite zien als een versimpelde vorm van 'normaal' pinnen. In plaats van de betaalpas in de betaalautomaat te steken, houdt je klant zijn betaalpas slechts tegen de betaalautomaat aan.
Klanten kunnen hun limiet in 2024 voor contactloos betalen verhogen tot maximaal € 150 per dag.
Bij bedragen onder de € 50 komt er geen pincode meer aan te pas, zodat de betaling des te sneller kan worden afgerond. Contactloos betalen kun je tegenwoordig niet alleen met een bankpas doen, maar ook met een smartphone.
De transactiekosten voor jou als ondernemer zijn gelijk aan die voor pinbetalingen.
Waarom is deze ontwikkeling van belang voor ondernemers?
De manieren waarop klanten een product kunnen afrekenen bij de kassa worden steeds verder uitgebreid. Zo is contactloos betalen steeds meer in opkomst.
Het kan dus gebeuren dat straks een klant bij jou in de zaak komt die op deze manier wil betalen. Om deze betaalmethode mogelijk te maken, moet jij als ondernemer in bepaalde gevallen eerst zelf nog een aantal stappen zetten.
Hoe activeer ik contactloos betalen?
Allereerst moet je controleren of je huidige betaalautomaat geschikt is voor het verwerken van contactloze betalingen. Dit kun je controleren door te checken of jouw betaalautomaat een lezer heeft om de NFC-chip (Near Field Communication) in een bankpas of mobiele telefoon te herkennen.
Tip: Meestal is dit type direct herkenbaar aan het contactloos betalen logo.
Is dat niet het geval? Dan kun je overwegen speciaal hiervoor een nieuw apparaat aan te vragen. Goed om te weten: alle nieuwe betaalautomaten die je via de Rabobank kunt krijgen zijn geschikt voor contactloze betalingen.
Contactloos betalen, wat zijn de voordelen?
Een voor de hand liggend voordeel is dat contactloos betalen in principe een snellere vorm van afrekenen is dan 'gewoon' pinnen. Kleine bedragen kunnen klanten namelijk snel en gemakkelijk afrekenen zonder daarbij eerst nog hun pincode te hoeven intoetsen.
Zo verklein je als winkelier het risico op lange rijen aan de kassa. Contactloos betalen is dan ook al goed ingeburgerd als betaalvorm. Deze methode is mogelijk met veel bankpassen en ook met mobiele telefoons, zoals via de Rabo Wallet-app.
Let op! Je kunt ook met je Rabo BusinessCard contactloos betalen, net als met je betaalpas. Zo reken je snel af. Bij kleine bedragen toets je zelfs je pincode niet in.
- Lees hoe en waar je je creditcard gebruikt en hoe je met contactloos betalen veilig betaalt.
Google en Apple Pay vervangen Rabo Wallet
De Rabo Wallet is stopt per 1 augustus voor ondernemers. Rabo Wallet was een app van de Rabobank waarmee klanten eenvoudig en snel contactloos konden betalen met hun mobiele telefoon. Dat kan nu via Google en Apple Pay.
Je klanten kunnen nu hun (zakelijke) betaalpas activeren voor Apple Pay en Google Pay. Dat is contactloos betalen, maar dan met de mobiele telefoon of smartwatch.
- Hebben je klanten een iPhone? Zij kunnen contactloos betalen met Apple Pay.
- Hebben je klanten een Android? Zij kunnen contactloos betalen met Google Pay.
1. Contactloos betalen met iPhone of Apple Watch: Apple Pay
Als je betaalautomaat klaar is voor contactloos betalen, dan kunnen klanten ook betalen met Apple Pay of met Apple Watch. Het is een veilige methode, want je klant bevestigt alle betalingen op de telefoon.
Dit kan met een vingerafdruk, gezichtsherkenning, persoonlijke toegangscode of met de draagdetectie van de Apple Watch. Je kunt je klantenkaart ook koppelen aan ApplePay.
2. Contactloos betalen met Android: Google Pay
Met Google Pay betaal je contactloos met je Android telefoon of Wear OS smartwatch. Zo heb je in veel gevallen je zakelijke betaalpas niet meer nodig. Voor betalen met Google Pay is de limiet van toepassing die je hebt ingesteld voor betalen met je zakelijk betaalpas. Er is dus geen apart limiet voor Google Pay.
Helaas werkt Google Pay niet met volmachten en autorisaties. Dus wanneer bijvoorbeeld je personeel of boekhouder toegang hebben tot je zakelijke betaalrekening, is Google Pay niet mogelijk.
Contactloos betalen met wearables
Naast Apple Pay zijn er ook andere apps om te betalen met wearables zoals een smart watch. Voorbeelden zijn Garmin Pay en Fitbit Pay.
Contactloos ‘retourpinnen’
Je kunt de contactloze optie van je betaalautomaat ook gebruiken voor contactloze retouren. Je kiest daarvoor dezelfde optie op je automaat als voor retourpinnen.
De klant kan de pas even bij de automaat houden. Dit hoeft niet dezelfde pas te zijn als die waarmee de aankoop is gedaan. Het aankoopbedrag wordt automatisch teruggestort.
Rabo Smart Pay: altijd overzicht
Je hebt als startende ondernemer misschien een webshop en een fysiek verkooppunt. Met Rabo Smart Pay hou je overzicht over alle betaalmethoden.
Van pinnen en contactloos betalen tot iDeal. En je kunt heel gemakkelijk extra betaalmogelijkheden toevoegen, zoals een extra pinautomaat of online kassa.
Hoe je klant ook betaalt; het geld staat binnen een werkdag op je rekening en je hebt altijd totaaloverzicht. Lees alles over betaalmethodes voor starters.