Het gaat nog veel beter met je bedrijf dan je je in je stoutste dromen had voorgesteld! Nieuwe klanten haal jij met gemak binnen en je ziet je omzet iedere maand groeien. Tijd om te gaan samenwerken.
Samenwerken met andere zzp’ers
Weet je nog niet heel zeker of die forse groei structureel is? Dan kun je tijdens een drukke periode eenvoudig en snel op- en afschalen door samen te werken met andere ondernemers.
Het is dan wel belangrijk dat jullie een aantal zaken over die samenwerking vastleggen. Bijvoorbeeld over wie aansprakelijk is, over de kwaliteit en over het uurtarief. Gaat er iets mis, dan heb je duidelijke afspraken om op terug te vallen.
Of je neemt je eerste werknemer in dienst
Ben je er echter van overtuigd dat je bedrijf zo goed loopt dat een structurele oplossing beter zou zijn? Dan ben je er wellicht aan toe om je eerste vaste medewerker aan te nemen!
Als je een fijne werksfeer weet te creëren, krijg je daar loyaliteit en stabiliteit voor terug.
Ontzettend belangrijk voor de productiviteit, het imago en het voortbestaan van je bedrijf. En het betekent dat jij je meer kunt focussen op wat er voor jou echt toe doet: je bedrijf laten groeien!
Houd wel rekening met een nieuwe dimensie van je ondernemerschap: je wordt werkgever!
Nieuwe verantwoordelijkheden
Als werkgever heb je een aantal verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld als je medewerker langdurig ziek wordt.
Langdurig ziekteverzuim heeft sowieso een behoorlijke impact op je bedrijfscontinuïteit. Je moet niet alleen zorgen dat de productiviteit van je bedrijf op peil blijft, maar je bent de eerste 2 jaar ook wettelijk verplicht om:
-
het loon van je zieke medewerker door te betalen:
- 1e jaar: minimaal 70% van loon, plus pensioenpremie en vakantiegeld
- 2e jaar: minimaal 70% van loon
-
je zieke medewerker te begeleiden bij re-integratie
-
Dit geldt zowel voor een vaste als een tijdelijke medewerker. Je mag je zieke medewerker in deze periode niet ontslaan.
-
Met een verzuimverzekering verzeker je de kosten van loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratiehulp.
WIA of niet?
Na 2 ziektejaren bepaalt UWV of je medewerker instroomt in de WIA. De Wet WIA staat voor: de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Deze wet bepaalt de hoogte van uitkering voor je arbeidsongeschikte medewerker.
Als werkgever ben je na 2 ziektejaren niet meer verplicht om het loon door te betalen. Mits UWV vindt dat je voldoende hebt gedaan aan de re-integratie van je zieke medewerker. Het dienstverband blijft van kracht. Maar het ontslagverbod wordt opgeheven.
Handig stappenplan bij zieke medewerkers
UWV maakte een handig stappenplan dat je kunt volgen bij ziekte van je medewerker. Zo weet je precies wat er op welk moment van jou als werkgever wordt verwacht.
Voorkomen is altijd beter dan genezen!
-
Zorg voor een gezonde en veilige werkomgeving
Investeer in de werkomgeving van je medewerker. Want daarmee voorkom je ziekte en ongelukken. Moet jouw medewerker bijvoorbeeld lang achter elkaar zitten? Dan is een ergonomische werkplek belangrijk om nek- en rugklachten te voorkomen. Denk daarbij aan een bureau en een stoel die op maat in te stellen zijn. -
Voer regelmatig goede gesprekken om werkstress op tijd te signaleren
Je wilt dat je medewerker zich goed voelt in jouw bedrijf. Geef je medewerker daarom voldoende uitdagingen en vertrouwen. En zorg ervoor dat je op de hoogte bent van wat er speelt. Zowel op de werkvloer als privé. Zo kun je je medewerker op tijd helpen en steunen als dat nodig is.
Met de handige verzuimtool van Interpolis krijg je inzicht in de financiële gevolgen van ziekteverzuim voor jouw bedrijf.