Dat blijkt uit een onderzoek dat de Kamer van Koophandel heeft gepubliceerd. Zo'n 45% van de zzp'ers haalt meer omzet dan drie jaar geleden. Bij de mkb'ers ligt dat percentage nog een stuk hoger, op 60%.
Voor de komende drie jaar zien veel ondernemers het zonnig in. Maar liefst driekwart van de mkb'ers verwacht een stijging van de omzet. Onder zzp'ers ook veel enthousiasme, daar denkt 64% meer te gaan omzetten.
Ondernemers zien uitdagingen
Nu zijn ondernemers van nature natuurlijk positief ingesteld. Toch zien ze ook wel de nodige uitdagingen op zich afkomen. De top 4 ziet er als volgt uit:
- Voldoende klanten
- Een financiële buffer
- Bepalen van het juiste uurtarief en/of prijzen
- Ontwikkelcapaciteit voor nieuwe producten en diensten
Twijfel je ook of je wel een goed uurtarief hanteert? Op IkGaStarten vind je een gratis whitepaper die laat zien hoe je zo'n tarief kunt vaststellen. Hierin staan ook tips voor zzp'ers die hun uurloon graag een beetje willen opkrikken.
Zzp'ers hebben meer werk
Extra opdrachten, nieuwe klanten en dus meer werk. Voor twee derde van de ondernemers betekent dat ook meer uren steken in je bedrijf. En als dat niet genoeg is, dan kiezen mkb’ers vaak voor een flexibele oplossing.
- 26% overweegt het inhuren van een zzp’er
- 19% geeft iemand een tijdelijk contract
- 17% gaat voor een constructie zoals payroll, detachering of uitzendpersoneel
- 20% van de mkb’ers overweegt het aannemen van een vaste kracht
Liever in loondienst
In het onderzoek van de Kamer van Koophandel is verder nog te lezen dat ruim een kwart van de zzp’ers (zo'n 250.000 maar liefst) liever geheel of gedeeltelijk in loondienst wil werken. Dat geldt voor 16% van de mkb’ers.
Veel van deze ondernemers hebben de afgelopen drie jaar een omzetdaling gehad. Ze zijn gemiddeld genomen iets vaker ontevreden over hun inkomen en hebben meestal een relatief jonge onderneming.
Bijna een kwart van de zzp'ers en bijna een vijfde van de mkb’ers heeft zijn bedrijf in de afgelopen drie jaar zien krimpen in omzet.
Nieuwe medewerkers in dienst
Personeel aannemen, bijna 30% van de mkb'ers durft het niet aan. Het zijn met name de financiële risico's die ze tegenhoudt. Voor ongeveer een kwart van de ondernemers geldt dat ze de mensen simpelweg niet kunnen vinden.
Slechts 2% van de zzp'ers heeft de ambitie om de komende tijd zelf medewerkers in dienst te nemen.