Levensvatbaarheid bedrijf: alles wat je moet weten als ondernemer

Bijgewerkt op 19 januari 2023
8 min  leestijd
1.499
Auteur: Redactie
Bedrijf levensvatbaar

Hoe weet je of je bedrijf wel levensvatbaar is? En wat kun je doen als ondernemer of zzp’er om de levensvatbaarheid van je bedrijf te verbeteren? Waar moet je precies op letten? Je leest er meer over in dit artikel.

In 5 hoofdstukken leggen we je uit hoe je de levensvatbaarheid van een bedrijf bepaalt, en wat het belang hiervan is. Wil je snel naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de onderstaande links.

  1. Wat is een levensvatbaar bedrijf?
  2. Levensvatbaarheid bedrijf bepalen
  3. Onderzoek de markt
  4. Maak een begroting
  5. Houd grip op je cashflow

1. Wat is een levensvatbaar bedrijf?

Een levensvatbaar bedrijf is een bedrijf dat winstgevend is. Als je een eigen bedrijf wilt beginnen, dan wil je natuurlijk dat je onderneming op de korte- en lange termijn levensvatbaar is.

Je wilt geen hobby, maar een bedrijf dat geld oplevert. Je bent als ondernemer immers zelf verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Daarnaast moet je rekening houden met alle vaste lasten die je moet betalen.

2. Levensvatbaarheid bedrijf bepalen

Hoe krijg je inzicht in de levensvatbaarheid van je bedrijf? Om erachter te komen of je bedrijf gezond is, heb je kennis nodig over je financiële situatie. Dan weet je hoe je ervoor staat als ondernemer of zzp’er. En je kunt op het juiste moment bijsturen en de nodige maatregelen nemen om de levensvatbaarheid van je bedrijf te verbeteren.

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

3. Onderzoek de markt

Wat kun je doen om te bepalen of je bedrijf levensvatbaar is? Je bedrijf moet winstgevend zijn. Je hebt dus klanten of opdrachtgevers nodig die interesse hebben in jouw producten of diensten. Begin dus met een grondig marktonderzoek.

Zit je doelgroep te wachten op wat jij als ondernemer te bieden hebt? Is er vraag naar wat je wilt verkopen? Heb je veel concurrentie? Breng je situatie voor jezelf in kaart zodat je kunt inschatten of je plannen realistisch zijn.

Lees meer over marktonderzoek doen.

4. Maak een begroting

Heb je de markt goed onderzocht? Ga dan aan de slag met een financiële begroting. Het maken van een begroting is een handig hulpmiddel om te bepalen of je bedrijf levensvatbaar is.

Denk bijvoorbeeld na over de volgende vragen:

  • Kun je een inschatting maken van de inkomsten?
  • Welke kosten denk je als ondernemer te gaan maken?
  • Moet je bepaalde verzekeringen afsluiten?
  • Heb je een buffer om eventuele financiële risico's mee op te vangen?

Rabo OmniKassa

Zo werkt Rabo Smart Pay

Al je betaaloplossingen in één keer geregeld met Rabo Smart Pay. Flexibel, overzichtelijk en snel.

Meer weten?

 

Door een begroting op te stellen, kun je beter beoordelen of je jouw bedrijf draaiende kunt houden. Je kunt verschillende soorten begrotingen opstellen, bijvoorbeeld:

  • investeringsbegroting
  • financieringsbegroting
  • exploitatiebegroting
  • liquiditeitsbegroting

Investeringsbegroting

Hoeveel geld heb je nodig om je bedrijf te kunnen starten? Maak een investeringsbegroting voor de minimale kosten die je nodig hebt om je bedrijf te beginnen.

Financieringsbegroting

In de financieringsbegroting maak je duidelijk hoe je de benodigde investeringen uit de investeringsbegroting denkt te kunnen financieren.

Solvabiliteit

Vervolgens kun je de solvabiliteit van je bedrijf berekenen. Dat betekent dat je de verhouding van jouw eigen vermogen berekent ten opzichte van het totale vermogen dat je nodig hebt om je bedrijf te starten.

Exploitatiebegroting

Door een exploitatiebegroting voor jezelf op te stellen, krijg je meer inzicht of je winst of verlies aan het maken bent met je onderneming. In dit plan zet je de verwachte omzet en kosten overzichtelijk onder elkaar voor een compleet overzicht. Zo breng je jouw financiële situatie in kaart. Op deze manier weet je precies hoeveel omzet je moet draaien en of je bedrijf levensvatbaar is voor de toekomst.

Liquiditeits- of cashflowbegroting

Met een liquiditeitsbegroting houd je voor jezelf het overzicht in maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Lees meer over het maken van een begroting.

5. Houd grip op je cashflow

Om de levensvatbaarheid van je bedrijf te verbeteren, is het ook belangrijk dat je grip houdt op je cashflow. Cashflow, of geldstroom, is het verschil in geld dat je als ondernemer ontvangt en het geld dat je uitgeeft in een periode.

Het gaat simpelweg om het geld dat daadwerkelijk op je zakelijke bankrekening staat. Je wilt op elk moment voldoende geld in kas hebben om je rekeningen te kunnen betalen. En je wilt natuurlijk dat er meer geld binnenkomt dan dat er uitgaat zodat je als bedrijf winstgevend bent.

Je houdt meer grip op je cashflow als je jouw financiële situatie helder in kaart brengt voor jezelf. Weet je wat er bijvoorbeeld elke week wordt bij- of afgeschreven? Zijn je facturen al betaald? Heb je voldoende geld in kas? Kortom: heb je inzicht in jouw persoonlijke financiële situatie zodat je op tijd kunt bijsturen om de levensvatbaarheid van je bedrijf te verbeteren?

Meer weten over cashflow? In dit artikel lees je er meer over.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Veelgestelde vragen over de levensvatbaarheid van een bedrijf:

  • Hoe bepaal je de levensvatbaarheid van een bedrijf?
    Om erachter te komen of een bedrijf gezond is, heb je kennis nodig over de financiële situatie. Grondig marktonderzoek, het bestaan van een solide begroting en het berekenen van de solvabiliteit zijn enkele dingen die je kunt ondernemen om te bepalen hoe levensvatbaar een bedrijf is.
  • Welke vragen beantwoord je bij het vaststellen van een solide begroting?
    Enkele vragen die je kunt stellen om de levensvatbaarheid van een bedrijf te bepalen, zijn: Kun je een inschatting maken van de inkomsten? Welke kosten denk je als ondernemer te gaan maken? Moet je bepaalde verzekeringen afsluiten? Heb je een buffer om eventuele financiële risico's mee op te vangen?
  • Wat is het nut van een exploitatiebegroting?
    Door een exploitatiebegroting voor jezelf op te stellen, krijg je meer inzicht of je winst of verlies aan het maken bent met je onderneming. In dit plan zet je de verwachte omzet en kosten overzichtelijk onder elkaar voor een compleet overzicht. Zo breng je jouw financiële situatie in kaart. Op deze manier weet je precies hoeveel omzet je moet draaien en of je bedrijf levensvatbaar is voor de toekomst.
  •  

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten