Checklist: een financiële prognose maken

Bijgewerkt op 05 oktober 2021
3 min  leestijd
17.780
Auteur: Marieke Leijnen

Een financiële prognose maken is van groot belang voor startende ondernemers. Een financieel plan maken geeft je meer inzicht in de potentiële winstmogelijkheden en risico's van je onderneming.

1. Investeringsbegroting opstellen

Hoeveel geld heb je nodig om je bedrijf op te zetten? Denk bijvoorbeeld aan opstartkosten voor inkoop, marketing, huisvesting, inrichting en eventueel personeel. Door een financieel plan te maken breng je aan de hand van verschillende begrotingen al je financiën in kaart.

Hoeveel eigen vermogen heb je hiervoor beschikbaar, hoeveel geld zou je willen lenen of in de vorm van een investering willen ophalen bij investeerders?

Een investeringsbegroting helpt bij het in kaart brengen van het geldbedrag dat je minimaal nodig hebt om goed van start te kunnen gaan.

Ondernemingsplan maken

Als je externe financiering nodig hebt, krijg je te maken met een investeerder of bank. Deze partijen willen je ondernemingsplan inclusief financieel plan zien.

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

2. Exploitatiebegroting opstellen

De volgende stap is het opstellen van een exploitatiebegroting. Dit is een overzicht van de kosten en opbrengsten van je bedrijf.

In de exploitatiebegroting beantwoord je onder meer de volgende vragen:

  • Wat is de kostprijs van je product of dienst?
  • Welke kosten drukken nog meer je winst? Denk aan personeel, huisvesting, kantoorkosten, belasting, verzekeringen.
  • Welke omzet moet je draaien om minimaal winst te kunnen maken? 
  • Hoe ga je de investeringen terugverdienen?

Hier vind je een voorbeeld van een exploitatiebegroting voor ondernemers

Omzetprognose

Een belangrijk onderdeel van de exploitatiebegroting is de omzetprognose. Door in te schatten hoeveel producten je verwacht te verkopen, of diensten te leveren, krijg je meer grip op je financiën en kun je veel beter de koers van je bedrijf bepalen en bijsturen.

3. Liquiditeitsbegroting opstellen

Met een liquiditeitsbegroting heb je altijd een goed overzicht hoeveel geld je maandelijks ontvangt en uitgeeft.

Hoe ga je de maandelijkse lasten betalen? Hoe reserveer je geld voor bijvoorbeeld investeringen en extra personele kosten (denk aan vakantiegeld).

Wat voor rol spelen je persoonlijke financiële verplichtingen, zoals een hypotheek of studerende kinderen? Kunnen deze (tijdelijk) worden teruggebracht, of zullen ze juist oplopen.

4. Valkuilen vermijden

Probeer deze drie bekende valkuilen met betrekking tot je financiële prognose in ieder geval te vermijden:

  1. Te vaag blijven. Zoek alles tot in detail uit en noteer alles. Dus verwoord exact hoeveel producten je denkt te verkopen of het aantal orders dat je verwacht binnen te halen
  2. Een te rooskleurig beeld schetsen. Maak een worstcasescenario (waarin werkelijk alles tegenzit), een ideaal scenario en een realistisch scenario.
  3. De btw en aangifte inkomstenbelasting vergeten. Als ondernemer betaal je belasting en btw achterf. Neem deze kostenpost mee in je liquiditeitsbegroting. Reken jezelf vooraf niet rijk.

5. Analyseer je financiële prognose

Nu je deze drie begrotingen hebt gemaakt, moet je wellicht je bedrijfsplan bijstellen. Kan je ergens kosten besparen? Zijn er misschien alternatieve financiële bronnen om je startkapitaal rond te krijgen?

Houd bij je financiële prognose de verhouding tussen korte en lange termijndoelen en -belangen goed in de gaten. Verlies daarbij je persoonlijke financiële verplichtingen niet uit het oog.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Stap 5: Toetsen en bijsturen na je start als ondernemer

5. Toetsen en bijsturen

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘5. Toetsen en bijsturen’ uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

Meer artikelen

Meer over ondernemingsplan maken

Meer over ondernemingsplan maken
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten