Wat is een gebouwenverzekering?
Met een gebouwenverzekering verzeker je de herstelkosten van jouw bedrijfspand of huurdersbelang. Dit zijn de kosten die je maakt om je pand of het huurdersbelang en onroerende zaken die daar op of aan zitten, terug te brengen in dezelfde staat als vóór de schade.
Goed om te weten: het verzekerde bedrag van jouw gebouwenverzekering wordt door de meeste verzekeraars jaarlijks aangepast op de bouwkostenindex.
Wat is huurdersbelang?
Huur je een bedrijfspand en bracht je daar verbeteringen in aan, zoals een nieuwe keuken of het plaatsen van zonnepanelen? Of nam je deze verbeteringen van de vorige huurder over? Denk bijvoorbeeld aan een parketvloer, schilderwerk of behang. Maar ook het aanbouwen van een berging of garage.
Die verbeteringen aan een pand heten huurdersbelang en verzeker je met een huurdersbelangverzekering. Je bent dan verzekerd voor brand, waterschade, storm, inbraak en diefstal.
Tip: spreek met je verhuurder goed af waarvoor jij verantwoordelijk bent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij schade of diefstal.
Voorbeelden van schade die gedekt is
- Een uitbreiding van je eigen elektrische installatie met krachtstroomverbindingen
- Reclamestickers op de ramen van je winkel
- De zonnepanelen op je dak Bescherming tegen onderverzekering
Bedrijfsomstandigheden kunnen snel veranderen. Met de Interpolis ZekerVanJeZaak® verzekering heb je een bescherming tegen onderverzekering. Om deze bescherming te behouden, is het noodzakelijk dat je elk jaar je verzekeringspolis bijwerkt. Dit kan eenvoudig via Rabo Internetbankieren of de Rabo Bankieren App. Hierdoor zijn wijzigingen gedurende het jaar automatisch gedekt, ongeacht het bedrag.
Een scenario: Stel, je huurt een bedrijfspand in december 2023. De keuken, verwarming en toiletten voldoen niet aan je wensen, dus besluit je deze in februari 2024 te renoveren. Je geeft de waarde van de renovaties door tijdens je jaarlijkse polisupdate in oktober. Met de garantie tegen onderverzekering zijn deze verbeteringen automatisch gedekt.
Wat is verzekerd bij een gebouwenverzekering?
Bij het afsluiten van een gebouwenverzekering is jouw bedrijfspand of huurdersbelang in principe verzekerd tegen schade door:
- Brand
- Blikseminslag
- Inductie
- Extreme weersomstandigheden zoals sneeuwval en storm. Let op: niet alle verzekeraars vergoeden de schade van sneeuwdruk en waterdruk op het dak
- Inbraak
- Vandalisme na inbraak
- Wateroverlast. Let op: niet alle verzekeraars vergoeden de schade wanneer er water via de begane grond is binnengekomen (bijvoorbeeld na een zware regenbui)
- Aanrijding
- Noodzakelijk hak-, breek- en herstelwerk bij het opsporen van kapotte (water-)leidingen
- Milieuschade (op de bedrijfslocatie en in de omgeving). Let op: niet alle verzekeraars vergoeden milieuschade. Raadpleeg hiervoor de voorwaarden van jouw verzekeraar.
Gebouwenverzekering: wanneer relevant?
Een gebouwenverzekering is over het algemeen een goede investering. Voor veel startende ondernemers zijn de herstelkosten vrijwel niet op te brengen, zelfs wanneer er wel sprake is van een eigen reserve. Want:
- Als het gebouw of huurdersbelang (of een gedeelte daarvan) verloren gaat, gaat het vaak om grote tot zeer grote bedragen
- Bij schade aan het milieu − bijvoorbeeld na een brand − lopen de saneringskosten (zowel op eigen terrein als dat van je buren) al snel hoog op. Let op: Check of jouw gebouwenverzekering ook milieuschade vergoedt en welke voorwaarden er gelden voor asbestsanering
- Grote schade door storm of extreme regen- of sneeuwval komt steeds vaker voor, dus er is een reële kans dat dit jou ook kan overkomen. Let op: niet alle verzekeraars vergoeden 'sneeuwdruk' schade (denk aan een plat dak dat bezwijkt onder een flink pak sneeuw)
Meestvoorkomende oorzaken van schade aan bedrijfspanden
Volgens verzekeraar Interpolis zijn dit de meest voorkomende oorzaken van schade aan bedrijfspanden:
Hoe kan ik schade aan mijn bedrijfspand voorkomen?
Ook al ben je nog zo goed verzekerd: schade door brand, inbraak of extreem weer heeft grote impact op je bedrijf. De schrik is vaak groot. Je bedrijf ligt tijdelijk stil en je moet van alles regelen.
Gelukkig kun je zelf veel doen om het risico op schade aan je bedrijfspand te beperken:
- Voorkom brandstichting en inbraak: plaats bijvoorbeeld geen hoge stapel pallets of afvalcontainers direct naast je bedrijfspand, maar wel bij voorkeur onder een brandwerend afdak. Zet ze vast met een ketting en sluit ze goed af
- Beheer de sleutels van je pand zorgvuldig. Laat ze niet rondslingeren en wees kritisch op wie je een sleutel geeft
- Laat de elektrische installatie in het pand regelmatig controleren door een vakman (en sowieso altijd nadat je een aanpassing hebt gedaan)
- Controleer de hemelwaterafvoeren op verstopping en maak ze regelmatig schoon. Tip: plaats ook een bladvanger
- Heb je een groot plat dak? Installeer dan extra wateruitlopen zodat overtollig water snel weg kan. En denk ook aan een goede beluchting van het riool!
- Berg gereedschappen en ladders goed op; bied gelegenheidsdieven geen hulpmiddelen
- Zit er een stopcontact aan de buitenzijde? Schakel het uit na sluitingstijd, zodat er geen zwaardere gereedschappen kunnen worden ingezet bij een inbraak
Welke verzekering is geschikt voor startende ondernemers?
Hoe veilig is jouw bedrijf? Als kleine, startende ondernemer kun je eens kijken naar de mogelijkheden van Interpolis ZekerVanJeZaak®. Met dit pakket verzeker je in één klap al je belangrijkste zaken, waaronder je bedrijfspand. Bovendien geeft Interpolis veel tips om schade te voorkomen.
Wil je verder lezen over verzekeringen voor startende ondernemers? Bekijk dan ons overzichtsartikel met slimme tips.