Gezond en fit ondernemen: 6 basistips

Bijgewerkt op 25 mei 2020
8 min  leestijd
1.264
Auteur: Roy Timmerman
Gezond en fit ondernemen

Als startende ondernemer wil je het liefst zoveel mogelijk uren aan je nieuwe bedrijf besteden. Het is belangrijk om gezond en fit te blijven, want daar word je energieker, productiever én een betere ondernemer van. Gebruik deze 6 tips om gezond te blijven ondernemen.

  1. Zorg voor voldoende beweging om fit te blijven
  2. Gezond ondernemen door een goede balans te vinden
  3. Doe waar je goed in bent
  4. Word de baas over je eigen agenda
  5. Krijg genoeg slaap om gezond en fit te ondernemen
  6. Maak gezonde keuzes

Tip 1. Zorg voor voldoende beweging om fit te blijven

Je werk slokt je op en het bewegen schiet er dan al snel bij in. Een van de valkuilen van startende ondernemers is om steeds maar door te gaan.

Niet alleen omdat je zoveel mogelijk opdrachten wilt binnenslepen, maar ook omdat veel ondernemers in het begin vanuit huis werken. Werk en privé lopen dan steeds meer in elkaar over.

Begin de dag daarom met een ochtendwandeling om je hoofd fris te krijgen, ideeën op te doen en je gedachten te ordenen. Zodat je goed aan de dag begint en je alle prioriteiten op orde hebt. 

Als het mogelijk is, maak dan tussen de middag ook een korte wandeling, bijvoorbeeld naar de supermarkt. Sluit je werkdag af met beweging.

Maak hier een gezonde gewoonte van. Ga naar een sportclub, fiets op de hometrainer, ga hardlopen of maak een avondwandeling. Maak hier bewust tijd voor vrij in je agenda (zie tip 4). 

Tip 2. Gezond ondernemen door een goede balans te vinden

Met hard werken is niks mis, en een beetje stress is ook heel normaal. Het kan je naar betere prestaties stuwen.

Langdurige stress daarentegen is funest voor je gezondheid. Bijna alle startende ondernemers draaien veel uren om hun bedrijf tot een succes te maken, maar om dit vol te houden moet je lichaam tussendoor wel tot rust komen. 

Work hard, play hard, rest hard, luidt een bekend motto. Je hebt al deze onderdelen (werk, genieten, rusten) nodig om tot betere prestaties te komen.

Hier moet je een goede balans in zien te vinden. Rust is dus minstens zo belangrijk als het werk.  

Dit motto is ook een van de hoofdstukken uit het boek Iedereen ondernemer van Arko van Brakel. Deze ondernemer geeft in zijn boek niet alleen nieuwe inzichten in het ondernemen – inclusief praktische tips en tricks - maar hij deelt ook zijn ervaringen over een burn-out die hij opliep.

Hij werd gedwongen zijn levensritme te veranderen en vond een nieuwe, goede balans tussen werken, genieten en rusten. 

Waar krijgen startende ondernemers stress van?

IkGaStarten vroeg de bezoekers van onze website vorig jaar zomer waar ze stress van kregen. Het bleek dat voor startende ondernemers de angst voor een lege agenda de meeste stress opleverde.

 

Image
Poll stress startende ondernemers

Een uitkomst die goed verklaarbaar is. Als startende ondernemer kan het moeilijk zijn om nieuwe klanten te vinden en ben je snel geneigd om al het mogelijke werk aan te pakken.

In tip 3 en tip 4 laten we zien hoe je dit zo goed mogelijk kan managen om gezond te ondernemen.

Tip 3. Doe waar je goed in bent

Je krijgt energie van dingen doen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Onderzoek bij jezelf wat je motivatie is en wat je sterke punten zijn. Zo leer je steeds beter waar je kwaliteiten liggen en ga je ze ook beter benutten. 

Je kunt hier bijvoorbeeld onze ‘wat voor type ondernemer ben jij’-test voor doen. Binnen twee minuten weet je welk ondernemerstype je bent en krijg je ook nog tips die op je lijf zijn geschreven. 

Probeer tegelijkertijd zoveel mogelijk zaken te delegeren waar je minder energie van krijgt.

Ben je niet goed met cijfers en zie je op tegen de administratie? Twijfel geen seconde en besteed dit direct uit aan een boekhouder. Van negatieve energie raak je prikkelbaar en gestrest en dat gaat ten koste van je werk.

Succesvol van start - stappenplan

Succesvol van start in 5 stappen

Het starten van een eigen bedrijf is een fantastische sprong in het diepe. Met ons stappenplan weet je zeker dat je niets vergeet en ga jij succesvol van start!
 

Aan de slag

Tip 4. Word de baas over je eigen agenda

Als startende ondernemer ligt het gevaar op de loer dat je je laat opslokken door de dagelijkse beslommeringen.

Er zijn altijd wel spoedklussen waardoor je niet aan de kernactiviteiten van je bedrijf toekomt. Dan ben je vooral aan het reageren in plaats van regeren.

De agenda moet niet jouw leven bepalen, maar jij moet de baas worden over je agenda. 

De agenda moet niet jouw leven bepalen, maar jij moet de baas worden over je agenda.

Een handig hulpmiddel hierbij is het boek Grip van Rick Pastoor. Met handige en praktische tips krijg je meer inzicht in je agenda, leer je beter plannen en hou je meer tijd over voor strategisch denken, je business dus.

Het geeft rust in je hoofd, waardoor je meer ruimte creëert voor je onderneming én je privéleven. Je zult merken dat je betere keuzes gaat maken en daardoor soms zelfs nee tegen opdrachten gaat zeggen.  

Hulp van een online psycholoog

Ervaar je toenemende stress nu je nóg meer ballen tegelijkertijd in de lucht moet houden? Vraagt je werk meer aandacht dan je kinderen toelaten? En raakt je batterij steeds sneller leeg, maar zie je niet wat je anders kunt doen?

Bespreek met een van de deskundige en erkende psychologen van OpenUp waar je tegenaan loopt. En kijk waar voor jou winst te behalen valt.

Interpolis vergoedt maximaal 3 online videoconsults. De ervaring van OpenUp is dat dit doorgaans voldoende is om je te helpen.

Tip 5. Krijg genoeg slaap om gezond en fit te ondernemen

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan als je ’s nachts gestrest naar het plafond ligt te staren. Toch zijn er tal van manieren om beter te leren slapen.

Een gemiddeld persoon heeft zo’n zeven uur nachtrust nodig om goed te functioneren en daar heb je wel degelijk invloed op. 

Een wetenschappelijk onderzoek van Britse en Australische universiteiten toont aan dat je binnen een paar weken je slaapritme kan veranderen.

‘Door vaste routines in te bouwen, past je lichaam zich hierop aan. Dit verbetert zowel je lichamelijke als psychische gezondheid.’

Zet bijvoorbeeld je telefoon na 22.00 uur op de nachtstand. Verminder het aantal prikkels rigoureus voordat je gaat slapen. Geen telefoontjes, geen social media en e-mails meer. Het is enorm wennen, maar op termijn levert het je veel rust op. 

Piekeren

Vaak liggen mensen in bed nog te piekeren. Over de afgelopen dag, of juist over de volgende dag. Een beetje piekeren is niet erg, net zoals een beetje stress geen kwaad kan, maar het moet niet ten koste gaan van je slaap. 

Beweging (zie tip 1) zorgt voor ontspanning in je lichaam. Pak daarnaast in plaats van je telefoon een boek en plan een tijdstip (voor 22.00 uur!) in om een kwartiertje te piekeren en schrijf hierbij alles van je af. 

Tip 6. Maak gezonde keuzes

Gezond ondernemen is gezonde keuzes maken. Het is heel verleidelijk om tijdens drukke momenten even snel wat eten naar binnen te werken.

Een kroket bij het tankstation of ’s avonds een kant-en-klare maaltijd uit de magnetron. Nu is er niets mis met een snack op z’n tijd, maar probeer structureel zo gezond mogelijk te leven en te eten. 

Het gezondheidscentrum heeft verschillende aanbevelingen. Twee stuks fruit per dag, matig met koffie en alcohol (je gaat er ook beter door slapen, tip 5), kook waar mogelijk met verse groenten en beperk de vette tussendoortjes.

Je hebt dan ook geen koffie meer nodig om de suikerdip op te vangen en dat zorgt ervoor dat je veel energieker je bedrijf leidt. 

Heb je weinig tijd om boodschappen te doen? Neem dan bijvoorbeeld een abonnement op een gezonde maaltijdbox, dan wordt alles met de juiste hoeveelheden bij je thuisbezorgd.

Word je toch ziek? Zorg voor een vangnet

Helaas kun je met een gezonde levensstijl niet alles uitsluiten. Je kunt onverhoopt langdurig ziek worden, een ongeluk krijgen of vanwege langdurige (financiële) stress toch een burn-out krijgen.

Daar kun je je tegen verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je een langere periode bent uitgeschakeld, lopen de vaste lasten wel gewoon door. Van een hypotheek tot en met de dagelijkse boodschappen.

Misschien heb je een partner die deze kosten op zich kan nemen, maar zonder financieel vangnet kun je als zelfstandig ondernemer in de problemen raken.

Met het afsluiten van een AOV ben je in geval van tijdelijke of structurele arbeidsongeschiktheid verzekerd van een inkomen.

Calculator verzekeringen berekenen

AOV: bereken je premie nu

Bescherm je inkomen met een verzekering voor als je arbeidsongeschikt raakt.

Bereken je premie

Meer over persoonlijke verzekeringen

Meer over persoonlijke verzekeringen
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten