In dit artikel loodsen we je door alle informatie over een inventaris- oof voorraadverzekering heen. Ben je benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van de onderstaande links.
- Wat is een inventarisverzekering?
- Wat vergoedt een inventarisverzekering niet?
- Verzekering van voorraad buiten je bedrijfspand
- Voorkomen is net zo belangrijk
- De belangrijkste aandachtspunten
- Een passende verzekering kiezen
4 op de 10 ondernemers krijgt te maken met diefstal of inbraak
Het is voor niemand leuk om over na te denken, maar toch krijgt gemiddeld vier op de tien ondernemers te maken met diefstal of inbraak. De gevolgen zijn vaak groot: je moet gestolen spullen vervangen of nieuwe voorraden aanschaffen. Als dat lang duurt of als de producten niet meer leverbaar zijn, lijd je omzetverlies.
Daarom is het belangrijk om jouw inventaris én voorraad goed te verzekeren.
1. Wat is een inventaris- en voorraadverzekering)?
Met een inventarisverzekering (of zakelijke inboedelverzekering) verzeker je bijvoorbeeld je laptop, gereedschap, kasten, machines, apparatuur en kasgeld.
Produceer of verkoop je producten? Met een voorraadverzekering verzeker je schade die ontstaat aan je voorraad, grond- en hulpstoffen, halffabricaten en emballage.
Schade verzekeren
Welke vormen van schade zijn gedekt als je een inventaris- en voorraadverzekering afsluit?
1. Schade door brand
Brand in je bedrijfspand kan op veel verschillende manieren ontstaan. De top 3 van brandoorzaken:
- een defect aan de elektrische installatie,
- broei- en brandgevaarlijke (reparatie)werkzaamheden en
- menselijk handelen of brandstichting.
Ook brandstichting na een inbraak komt voor. Inbrekers willen hiermee hun sporen uitwissen.
2. Schade door weersinvloeden
Op het weer hebben we weinig invloed, maar een onweersbui, hevige stortregen of een stevige najaarsstorm kan wel voor flinke schade aan je inventaris of voorraad zorgen.
Denk aan brand door blikseminslag, een waterballet in je pand door een riooloverstroming, of een kapot dak door een omgewaaide boom.
Extreme situaties zoals schade door een overstroming van bijvoorbeeld de Noordzee of de Rijn zijn vaak niet mee verzekerd. Bekijk altijd goed de algemene voorwaarden van de inventaris- en voorraadverzekering die je afsluit.
3. Schade door inbraak
In ieder bedrijfspand zijn spullen die een inbreker aantrekkelijk vindt. Zoals je voorraad, of bijvoorbeeld je laptop of je gereedschap.
Voorbeeld: Het omgooien van een kop thee over je laptop kan zo gebeuren. Qua kosten is dit nog wel te overzien. Een andere situatie wordt het als bij een inbraak bij een designbureau alle apparatuur wordt gestolen. Denk aan camera's, meerdere laptops, special lichtlampen en flitsers, alles is weg. Dat heeft direct effect op de productiviteit en daardoor kunnen de kosten voor jou als ondernemer snel oplopen.
4. Schade door water
Een gesprongen of lekkende waterleiding, bijvoorbeeld van je koffiemachine, kan flink wat schade veroorzaken. Zeker in het weekend, als er niemand is om in te grijpen en erger te voorkomen.
2. Wat vergoedt een inventarisverzekering niet?
Belangrijk om te weten: je krijgt niet alle schade aan je inventaris en voorraad vergoed. Je krijgt meestal geen vergoeding voor schade:
- Als inbraak niet te bewijzen is. Bijvoorbeeld als er geen braaksporen zijn, of als klanten tijdens openingsuren spullen uit je winkel meenemen zonder af te rekenen.
- Als je zelf opzettelijk schade veroorzaakte.
- Door vandalisme aan de buitenkant van je pand, zoals graffiti.
- Door natuurrampen zoals een aardbeving of overstroming.
- Tijdens het transport. Deze schade valt niet onder de inventaris- of voorraadverzekering, maar onder de transportverzekering.
Bekijk de exacte dekking voor de inventarisverzekering van Interpolis voor 2024.
3. Verzekering van voorraad buiten je bedrijfspand
Sla je jouw voorraad korte tijd ergens anders op, bijvoorbeeld in een gehuurde opslagruimte? Dan is deze meestal automatisch meeverzekerd op je voorraadverzekering. Maar wel voor een beperkt bedrag en een beperkte duur. Vraag dus altijd even na bij je verzekeraar wat de regels zijn.
Sla je jouw voorraad voor langere tijd ergens anders op? Dan zijn deze spullen alleen verzekerd als je dit adres doorgeeft aan je verzekeraar.
Heb je jouw voorraad op het buitenterrein van je bedrijfspand opgeslagen? Dan is deze voorraad alleen verzekerd voor brandschade.
Verzekering draagbare elektronische apparatuur
Neem je jouw laptop, smartphone of andere draagbare elektronica mee op pad en wil je ze verzekeren voor verlies, diefstal of beschadiging? Dan heb je daar een aparte verzekering voor nodig, specifiek voor draagbare elektronische apparatuur.
Infographic: schademogelijkheden
Waar schade precies vandaan komt is nooit zeker. De volgende infographic laat zien welke factoren voor schade kunnen zorgen.
4. Voorkomen is net zo belangrijk als verzekeren
Een inventaris- of voorraadverzekering vergoedt alleen de financiële schade aan je voorraad en spullen. Maar na een brand of inbraak krijg je ook te maken met veel rompslomp. Je bent al snel een paar weken verder voordat je weer optimaal in bedrijf bent.
De nasleep van brand of inbraak
Je moet puinruimen, nauwkeurig inventariseren wat er meegenomen is, de schade aan je pand laten herstellen, afstemmen met je verzekeraar. En alles wat gestolen of verloren gegaan is, moet je opnieuw bestellen. Pas daarna kun je weer leveren aan je klanten.
5. De belangrijkste aandachtspunten om schade te beperken
Breng eerst je risico’s goed in beeld. Verzekeraar Interpolis helpt je daarbij: in de dossiers Brand en Inbraak en diefstal lees je alles over de risico’s die je loopt. En krijg je veel tips en informatie over maatregelen die je kunt nemen om schade te voorkomen.
Aandachtspunten bij een inventarisverzekering
-
Is nieuwe inventaris direct meeverzekerd? Of moet je het iedere keer melden als je iets nieuws aanschaft?
-
Krijg je de nieuwwaarde of de dagwaarde van je spullen vergoed?
-
Hoe hoog is je eigen risico?
Aandachtspunten bij een voorraadverzekering
-
Is je voorraad ook verzekerd als hiervan de omvang (en dus de waarde) groeit?
-
Is tijdelijke opslag op een ander adres automatisch meeverzekerd of moet je dat zelf doorgeven?
-
Krijg je de vervangingswaarde vergoed?
Aandachtspunten bij beide verzekeringen
-
Zijn er eisen voor brand- en/of inbraakpreventie? Zoals sloten van een bepaald merk, brandmelders of brandblussers, doormelding naar een alarmcentrale of regelmatige keuring?
-
Betaal je meer eigen risico als je geen (of onvoldoende) preventiemaatregelen neemt?
-
Kun je zelf aan de preventie-eisen voldoen? Of moet de verhuurder van je pand dat regelen? Welke afspraken zijn daarvoor nodig?
6. Hoe vind ik passende verzekeringen voor mijn bedrijf?
Dan blijft er nog één vraag over: hoe vind je een passende verzekering voor jouw bedrijf? Rabo ZelfZeker is een handig verzekeringspakket aan voor startende ondernemers. Hiermee verzeker je in één keer je belangrijke bedrijfsrisico's. Dus ook schade aan je inventaris en draagbare elektronica of voorraad.
Ook als je groeit in omzet, spullen of voorraad, of als je nieuwe activiteiten oppakt, verandert de verzekering met jou mee. Het enige wat je daarvoor moet doen, is één keer per jaar online je actuele gegevens doorgeven.
Meer over verzekeringen voor ondernemers
Om al je vragen over verzekeringen te beantwoorden, hebben we een overzichtsartikel geschreven. Daarin lees je over de risico's die je als ondernemer loopt en welke mogelijkheden je hebt om die risico's te beperken en te verzekeren.
De inventaris- en voorraadverzekering: veel gestelde vragen
- Wat vergoedt een inventarisverzekering precies? Met een inventaris- en voorraadverzekering verzeker je jouw voorraad voor schade door brand, weersinvloeden, inbraak én water.
-
Wanneer krijg ik geen vergoeding voor schade?Als inbraak niet te bewijzen is. Bijvoorbeeld als er geen braaksporen zijn, of als klanten tijdens openingsuren spullen uit je winkel meenemen zonder af te rekenen of als je de schade zelf opzettelijk veroorzaakte. Bekijk hier een aantal voorbeelden.
Hoe kies ik de juiste verzekering?Rabo ZelfZeker is een handig verzekeringspakket aan voor startende ondernemers. Hiermee verzeker je in één keer je belangrijke bedrijfsrisico's. Dus ook schade aan je inventaris en draagbare elektronica of voorraad.