Starten als zzp’er in de horeca

Bijgewerkt op 22 juli 2024
9 min  leestijd
13.894
Auteur: Redactie
zzp horeca

Werk je in loondienst, maar wil je graag aan de slag als zzp’er in de horeca? Dan moet je wel het één en ander regelen. Je bent immers geen werknemer meer, maar ondernemer. Lees wat je moet weten om als freelancer aan de slag te gaan in de horeca.

Starten als zzp'er in de horeca? In dit artikel helpen we je op weg. Direct naar een stap? Klik op de link.

  1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  2. Ondernemingsplan schrijven
  3. Zet je zakelijke administratie op
  4. Bepaal je uurtarief
  5. Werk aan je skills
  6. Regel je verzekeringen
  7. Opdrachten vinden in de horeca

Zzp'er worden in de horeca

Wil je liever als zzp’er of freelancer in de horeca werken? Dan heb je met andere regels te maken. Je bent niet langer in loondienst, je bent ondernemer geworden. Wat zijn de voor- en nadelen om als freelancer in de horeca te werken?

Voordelen:

  • Je kunt meer verdienen.
  • Je hebt de vrijheid om voor meerdere opdrachtgevers te werken.
  • Het is afwisselend: je kunt op verschillende locaties werken.

Nadelen:

  • Je bent ondernemer, je moet dus alles rondom inkomsten en boekhouding zelf regelen.
  • Je moet zelf je administratie en urenregistratie bijhouden.
  • Je ontvangt als freelancer geen vakantiegeld en je bent zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen.

Zie jij vooral voordelen en wil je aan de slag als zzp’er in de horeca? Dan is er werk aan de winkel. Wat moet je regelen zodat je een succesvolle start kunt maken? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet. 

1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

De eerste stap is eenvoudig. Om te kunnen werken als freelancer in de horeca, moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je betaalt eenmalig € 80,10 voor de inschrijfvergoeding en daarna mag je officieel aan de slag als zzp’er in de horeca.

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

2. Schrijf een ondernemingsplan voor je horecazaak

Breng jouw plannen concreet in kaart met een ondernemingsplan: hoe onderscheid jij je straks van de gevestigde concurrentie?

Hiermee krijg je inzicht in jouw concurrentie, kansen, doelstellingen en potentiële klanten. Het plan is een onmisbaar onderdeel van jouw start als ondernemer. Verder zijn er nog veel andere belangrijke zaken die je voorafgaand aan de start van je horecazaak moet regelen:

  • Hoe gaan jouw klanten straks bijvoorbeeld betalen? De meeste ondernemers in de horeca maken gebruik van een pinautomaat, maar nog niet iedereen biedt de optie aan om contactloos te betalen.
  • Daarnaast moet je in veel gevallen op zoek gaan naar een pand.
  • Je moet de juiste verzekeringen afsluiten.
  • En je moet goed horecapersoneel vinden om jou in de zaak te ondersteunen.

Gratis voorbeeld ondernemersplan 

Wil je gebruik maken van een voorbeeldplan speciaal voor horecaondernemers? Download gratis een voorbeeld ondernemingsplan. Dit voorbeeldplan beschrijft de onderneming van horeca-ondernemer Pepijn Geurts. Hij wil een koffiebar beginnen in Rotterdam. Later wil hij zijn activiteiten uitbreiden met workshops en proefsessies. Gebruik dit voorbeeld  vooral als leidraad en neem de informatie niet één op één over.

Whitepaper Uurtarief cover

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen. En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

3. Zet je zakelijke administratie op

Als freelancer of ondernemer kun je niet achterover leunen. Je krijgt niet elke maand automatisch je salaris op je rekening bijgeschreven. Dat moet je zelf regelen. Bovendien krijg je te maken met de Belastingdienst.

  • Zorg er dus voor dat je jouw financiële zaken goed op orde hebt. Zet een overzichtelijke administratie op.

Verstuur facturen op tijd naar opdrachtgevers, zodat je op tijd je geld ontvangt. Je wilt natuurlijk niet dat je vaste lasten niet op tijd kunt betalen, omdat je vergeten bent facturen te versturen.

Open een zakelijke rekening

Het openen van een zakelijke rekening is onmisbaar voor iedere horecaondernemer die zijn zakelijke en privé-administratie goed wil scheiden.

Zo zorg je dat de afschrijvingen voor de in- en verkoopadministratie en loonadministratie netjes op een eigen rekening staan. En niet dwars door de wekelijkse boodschappen en die ene geboekte vakantie heenlopen.

Denk aan het urencriterium

Houd ook goed je gewerkte uren bij. Je moet namelijk voldoen aan het urencriterium. Dat betekent dat je minstens 1.225 uren werkzaam moet zijn in 2024 als ondernemer om in aanmerking te komen voor bepaalde aantrekkelijke aftrekposten. Lees meer over het urencriterium voor 2024.

4. Bepaal het juiste uurtarief

Heel belangrijk: bepaal je uurtarief. Als freelancer werkzaam in de horeca is het van belang dat je een goed uurtarief kunt vragen. Niet alleen om meer geld te verdienen, je hebt als ondernemer ook meer kosten. 

Welk uurtarief je moet vragen in 2024? Dat is afhankelijk van de markt. Het advies: niet te hoog, maar ook niet te laag.

Je concurreert namelijk met mensen die in loondienst werken tegen een lager uurtarief. Wanneer je een te hoog uurtarief voor je diensten vraagt, loop je het risico dat je te duur wordt voor je opdrachtgever.

5. Blijf werken aan je skills

Zorg dat je vaardigheden goed zijn. Als freelancer ben je verantwoordelijk voor je eigen marketing. Goed werk leveren is in dat geval hét beste visitekaartje. Je moet jezelf verkopen. Je skills zijn je belangrijkste product.

Voor tijdelijke opdrachten in de horeca is er bijvoorbeeld niet altijd tijd om ingewerkt te worden. Dan heb je een streepje voor wanneer jij direct aan de slag kunt.

Richt je op een specialisatie of zorg er juist voor dat je breder inzetbaar bent. Elke dag is een kans om te leren.

6. Denk aan de juiste verzekeringen

Als zzp’er in de horeca ben je niet automatisch verzekerd. Dat moet je ook allemaal zelf regelen. Bedenk dus goed welke verzekeringen je het beste kunt afsluiten.

  • Wat heb je nodig?
  • Welke risico’s loop je precies?
  • Wat is verstandig en wat is geldverspilling? Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandverzekering. Lees meer over verzekeringen voor horeca-ondernemers

7. Opdrachten vinden in de horeca

Heb je al je zaken op orde? Dan is het tijd voor het echte werk: opdrachten vinden. Hoe vind je als freelancer leuke opdrachten in de horeca? Op dit moment moet dat geen probleem zijn. Maak een wandeling door een stad in Nederland en je ziet dat er op veel plekken een grote behoefte is aan horecapersoneel.  

Bouw een netwerk op

Maar er zijn natuurlijk ook periodes dat het lastiger is om opdrachten in de horeca te vinden. Tip: bouw als freelancer een netwerk op. Bijvoorbeeld met andere freelancers uit de horeca zodat je elkaar af en toe uit de brand kunt helpen of advies kunt geven. Maar zorg ook voor goede contacten met opdrachtgevers waarvoor je gewerkt hebt. Investeer in je netwerk.

Gebruik een bemiddelaar 

Heb je geen zin om zelf opdrachten binnen te halen? Er zijn verschillende bemiddelingsbureaus die het werk voor je doen. Het bureau regelt dan bijvoorbeeld de maandelijkse betalingen voor je, maar ook de opdrachten. Handig, niet?

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, zonder vaste kosten

Betaal als zzp’er alleen wat je gebruikt.
Bekijk de voordelen

Meest gestelde vragen over zzp horeca

  • Waarom werken als zzp’er in de horeca?
    Je kunt als werknemer werken in de horeca of als zzp’er. Er zitten voordelen en nadelen aan werken als freelancer in de horeca. Je kunt bijvoorbeeld meer verdienen, je hebt meer vrijheid en je bent flexibeler. Maar je moet ook alles zelf regelen en eventuele kosten voor verzekeringen zelf betalen.
  • Hoe bepaal je als freelancer in de horeca je uurtarief?
    Je bepaalt je uurtarief door de markt te observeren en te onderzoeken. Hoeveel verdienen collega-freelancers bijvoorbeeld? Houd bij het bepalen van je uurtarief ook rekening met extra kosten die je nog moet betalen zoals verzekeringen en pensioenopbouw.
  • Welke verzekeringen moet je afsluiten als zzp’er in de horeca?
    Je bepaalt zelf welke verzekeringen je wilt afsluiten als zzp’er in de horeca. Loop je veel risico op bepaalde ongevallen bijvoorbeeld? Wat vind je belangrijk? Welke kosten wil je maken?

Meer over zzp

Meer over zzp
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2024

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten