De verzuimverzekering: wanneer relevant?

Bijgewerkt op 12 augustus 2024
7 min  leestijd
8.232
Auteur: Marieke Leijnen
Verzuimverzekering wanneer relevant

Een zieke werknemer kan je als ondernemer honderden euro's per dag kosten. Daarnaast moet je als werkgever zorgen voor een goede verzuimbegeleiding. Je regelt dit met een verzuimverzekering.

Verzuimverzekering: is dat nodig?

Als een medewerker zich langdurig ziekmeldt, krijg je als werkgever te maken met de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Je betaalt twee jaar lang minimaal 70% van het loon door aan je zieke medewerker.

Je bent samen met je medewerker verantwoordelijk voor de terugkeer op de werkvloer. Dit geldt zowel voor medewerkers met een vast als tijdelijk contract. Met een verzuimverzekering kun je deze kosten en dit traject als werkgever goed ondervangen.

Hoe hoog is het ziekteverzuim in Nederland?

We zochten uit hoe hoog de verzuimcijfers landelijk zijn. Volgens het CBS meldden in 2023 50% van de medewerkers zich 1,4 of meer dagen ziek.

Het ziekteverzuim in 2023 was volgens het CBS als volgt verdeeld:

  • 69% verzuimt maximaal 5 werkdagen
  • 21% verzuimt 5 tot 20 werkdagen
  • 9% verzuimt 20 tot 210 werkdagen
  • 1% verzuimt meer dan 210 werkdagen

Trends op het gebied van verzuim

  • Verzuim ontstaat steeds vaker door psychische klachten en burn-outs
    Volgens TNO is een kwart van het verzuim stressgerelateerd. Dit percentage stijgt jaarlijks.
  • De wet- en regelgeving wordt steeds complexer en veeleisender
    De Wet verbetering poortwachter legt de verantwoordelijkheid voor re-integratie bij de werkgever. Het kost veel tijd en moeite om aan de regels te voldoen.

Uurtarief: hoeveel vraag jij in 2025?

Er zit veel verschil in de uurtarieven van zzp'ers. Hoeveel vraag jij per uur in het komende jaar?

Choices

Wat zijn de oorzaken van verzuim?

Bij kort verzuim zijn griep en verkoudheid de belangrijkste oorzaken. Een griepepidemie merk je direct op de werkvloer.

Bij langdurig verzuim is werkstress beroepsziekte nummer 1. Ieder jaar loopt meer dan een miljoen mensen het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen.

Medewerkers die goed in hun vel zitten, voldoende uitdaging in het werk hebben en de juiste balans tussen werk en privé ervaren, hebben minder risico op werkstress.

Verzekeringen, kapotte deur

Zekerheid voor personeel

Is jouw personeel verzekerd voor verzuim, aansprakelijkheid of ongevallen? Met Interpolis ZekerVanJeZaak® is je personeel goed verzekerd.

Bereken je premie

Wat zijn de gevolgen van verzuim?

Verzuim vraagt tijd, aandacht, energie en geld. Gemiddeld kost het doorbetalen van een zieke medewerker zo’n € 260 per dag, volgens TNO. En dat is twee jaar wettelijk verplicht. 

De totale kosten bedragen echter zo'n € 450 per dag, want naast de loondoorbetaling krijg je als werkgever te maken met productieverlies, de kosten voor de vervanger, de Arbodienst en de verzuimbegeleiding.

  • Let op: je moet voldoen aan de Wet verbetering Poortwachter, hier kunnen ook kosten bij komen voor bijvoorbeeld het advies van een re-integratiebureau. 

Bij kort verzuim huren de meeste ondernemers geen vervanger in. Maar als meer medewerkers in een team tegelijkertijd kort verzuimen, legt dat extra druk op de andere medewerkers. Goed om daarbij stil te staan, want een te hoge werkdruk kan ook weer leiden tot verzuim.

Welke impact heeft verzuim op míjn bedrijf?

Met de handige verzuimtool van Interpolis bereken je makkelijk wat de financiële gevolgen van ziekteverzuim voor jouw bedrijf zijn.

Medewerkers met een gezonde levensstijl en voldoende uitdaging in hun werk zijn over het algemeen gemotiveerder en melden zich minder vaak ziek. Dat is voor iedereen beter!

Tips om het verzuim zo veel mogelijk te beperken:

  1. Zorg voor een veilige werkomgeving
    Inventariseer de risico’s op de werkvloer en pak gezondheids- en veiligheidsrisico’s samen met je medewerkers aan.
  2. Creeër een prettige werksfeer
    Medewerkers zijn minder snel ziek als de sfeer op de werkvloer goed is. Ga bijvoorbeeld samen wandelen tijdens de lunch. Let op signalen en bespreek dat op tijd. 
  3. Wees creatief in je werkgeverschap
    Bedenk alternatieve manieren om verzuim te voorkomen. Heeft iemand bijvoorbeeld moeite met de werk/privébalans? Denk aan aangepaste werktijden, of af en toe thuiswerken. 
  4. Let op signalen van werkstress
    Voelt een medewerker zich vaker moe, is hij sneller geïrriteerd, cynischer en zichtbaar ontevreden? Meldt hij zich vaker ziek? Ga dan eens in gesprek over hoe hij zijn werk ervaart en of er sprake is van werkdruk en werkstress.

Bekijk meer preventietips voor verzuim van Interpolis.

Verzuimverzekering voor startende ondernemers

Met de verzuimverzekering ZekerVoorJePersoneel® verzeker je jouw bedrijf tegen het verzuimrisico. Deze verzuimverzekering van Interpolis neemt je veel uit handen: de loondoorbetaling in de eerste twee ziektejaren, de hulp en kosten van verzuimbegeleiding én de re-integratie.

Wetten en regels over verzuim

Zo helpt Interpolis je om te voldoen aan alle wet- en regelgeving over verzuim. Bovendien regelt en vergoedt Interpolis met de verzuimverzekering de behandelingen die de bedrijfsarts voorstelt voor de zieke medewerker.

Andere zakelijke verzekeringen voor startende ondernemers

De Rabobank biedt daarnaast een handig verzekeringspakket voor startende ondernemers: Interpolis ZekerVanJeZaak®. Hiermee verzeker je in één keer de belangrijke bedrijfsrisico's. 

Je regelt ZekerVanJeZaak via de Rabobank of online. En het mooie is: de bedrijfsverzekeringen van ZekerVanJeZaak veranderen met je mee. Ook als je groeit in personeel, omzet of spullen, of als je nieuwe activiteiten oppakt.

Calculator verzekeringen berekenen

Zelf je verzekeringen regelen

Bij Rabo ZelfZeker regel je als ondernemer eenvoudig zelf je verzekeringen. 

Bekijk de opties

De meest gestelde vragen over de verzuimverzekering

  • Wat is een verzuimverzekering? Met een verzuimverzekering ben je als ondernemer verzekerd voor het risico dat je medewerkers ziek worden. De verzuimverzekering van Interpolis neemt de loondoorbetaling in de eerste twee ziektejaren, de verzuimbegeleiding én de re-integratie uit handen. Ook krijg je hulp bij het voorkomen van verzuim.
  • Heb je een verzuimverzekering nodig als startende ondernemer? Als een medewerker zich langdurig ziekmeldt, betaal je twee jaar lang minimaal 70% van het loon door aan je zieke medewerker. Je bent daarnaast samen met je medewerker verantwoordelijk voor de terugkeer op de werkvloer. Met een verzuimverzekering kun je deze kosten en dit traject goed ondervangen.
  • Is een verzuimverzekering verplicht voor ondernemers?Een verzuimverzekering is niet verplicht voor ondernemers. De financiële risico's kunnen echter erg hoog zijn en het is daarom verstandig om als werkgever een verzuimverzekering af te sluiten. Met deze handige verzuimtool van Interpolis bereken je wat de financiële gevolgen van ziekteverzuim voor jouw bedrijf zijn.

Meer over personeel

Meer over personeel
Voorblad WP aansprakelijkheid

Hé starter, ben jij goed voorbereid?

Een schadeclaim kan duur uitpakken. In onze whitepaper over aansprakelijkheid lees je welke risico's je loopt en hoe je deze risico's beperkt. 

Sluiten